Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 listopada 2010 r.
14:28
Edytuj ten wpis

Jak zrobić ser pleśniowy w domu

0 0 A A

Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny zaczynają pączkować miejsca, gdzie robi się sery żółte. W tym te najszlachetniejsze, pleśniowe. Okazuje się, że w domu można sobie zrobić ser typu brie, camembert a nawet rokpol.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Kiedy przed tygodniem napisaliśmy o tym, jak Anna Łuczywek i Rafał Duszyński kupili pod Rogalowem gospodarstwo i zaczęli robić żółte sery dojrzewające i podaliśmy recepturę na prawdziwy cheddar, temat bardzo zainteresował naszych Czytelników. Okazuje się, że w wielu domach na Lubelszczyźnie eksperymentuje się z serami.

Z jednej strony polskie sery zagrodowe wytwarza się na wsiach i jest to powrót do przedwojennej tradycji. Z drugiej strony coraz więcej ludzi zaczyna robić ser w miastach.

– Bo to wcale nie jest trudne. Wystarczy 10 litrów mleka, trochę dobrych chęci, przestrzeganie higieny i można sobie zrobić w domu ser pleśniowy o wiele lepszy od sera kupionego w sklepie. W dodatku domowy ser pleśniowy nie będzie zawierał konserwantów i barwników – mówi Maciej Zasławski z Kresowej Akademii Smaku w Lublinie, który od trzech lat namiętnie robi sery kozie, uważane za serową arystokrację.

Bakterie i pleśnie

Przed tygodniem napisaliśmy, że do domowego wyrobu sera żółtego potrzebne jest mleko, kultury bakterii, które mleko skwaszą i podpuszczka, która kwaśne mleko zetnie a z powstałego skrzepu zrobimy ser. W wypadku serów pleśniowych dodaje się bakterie i pleśnie, które wzbogacą smak i aromat sera. O jakie bakterie chodzi?

Do zrobienia sera brie potrzebne są kultury "Penicillium candidum”, które wytwarzają białą pleśń na powierzchni sera, neutralizują kwaśny smak sera. Bakterie kupuje się w proszku, można przechowywać je w zamrażarce przez 3 do 6 miesięcy. "Penicillium camemberti” po kilku dniach nadaje serowi szarawą barwę, wykorzystuje się ją do robienia sera typu camembert.

"Penicillium roqueforti” to niebieska pleśń. Ma typową niebiesko zieloną barwę, nadaje serowi kremową konsystencję i pikantny smak. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich bakterii kupuje się ją w płynie i przechowuje w lodówce. Nie wolno jej zamrażać.

Zrób sobie brie w domu

– Wszystkim radzimy, żeby zacząć robienie serów pleśniowych od sera typu brie – mówią Anna Łuczywek i Rafał Duszyński.

Brie jest uważany za króla serów. Dla tysięcy smakoszy to największy rarytas. – Jeśli zrobicie pierwszy brie w domu i nawet jak wam do końca nie wyjdzie, to i tak będzie o niebo lepszy od tego ze sklepu – mówi Anna Łuczywek.

Od czego zacząć? Żeby zrobić mały, 30 dag ser brie wystarczy 2 litry pełnego mleka. Musi mieć co najmniej 3 procent tłuszczu.

– Mleko trzeba podgrzać do temperatury 30 stopni Celsjusza. Dodać kulturę starterową (według instrukcji na opakowaniu) i dokładnie wymieszać – mówi Anna Łuczywek. Mleko trzeba przykryć i odstawić na 15 minut. Na tym etapie dodaje się także białą pleśń "Penicillium candidum” połączoną z wodą według instrukcji na opakowaniu.

W drugim etapie dodaje się do mleka rozpuszczoną podpuszczkę i delikatnie miesza. Po przykryciu garnka z mlekiem należy odstawić go na 3 godziny. Mleku cały czas musi mieć temperaturę 30 stopni Celsjusza.

Po trzech godzinach należy pociąć skrzep w kostkę o boku 1 cm. Zebrać serwatkę. Skrzep przełożyć do formy (może być forma do pieczenia) i odstawić na noc do odsączenia. Najlepiej na desce do krojenia położyć słomianą matę, na macie ułożyć formę, włożyć skrzep, formę nakryć kolejną matą, matę obciążyć kolejną deską. Na drugi dzień wyjąć ser z formy, odwrócić i włożyć na 12 godzin. Następnie delikatnie natrzeć wierzch i boki sera solą. Można także wymoczyć ser w solance.

Na ostatnim etapie spryskujemy ser pleśnią. I odstawiamy ser do osuszenia na tydzień w temperaturze 12-14 stopni Celsjusza. Kiedy na serze pojawi się pleśń, należy odstawić go do dojrzewania.

Inne sery pleśniowe

Jeśli do mleka dodamy kultury camembert, powstanie ser typu camembert, jeśli dodamy "Penicillium roqueforti” – otrzymamy ser typu rokpol czy roquefort. Dokładne instrukcje znajdziecie na stronach internetowych. Polecam blog: serypolskie.blox.pl – poświęcony polskim serom zagrodowym. Oraz książkę Ricki Caroll "Domowy wyrób serów” wydaną przez wydawnictwo RM.

Pozostałe informacje

Porzuć kanapę i wskocz w mundur, czyli „Ferie z WOT”

Porzuć kanapę i wskocz w mundur, czyli „Ferie z WOT”

2 Lubelska Brygada Obrony Terytorialnej już po raz siódmy przygotowuje się do projektu „Ferie z WOT”. Jest on skierowany przede wszystkim do pełnoletnich uczniów szkół średnich, studentów i nauczycieli, którzy zimową przerwę w nauce chcą spędzić aktywnie. Szkolenia podstawowe i wyrównawcze rozpoczną się już 14 lutego br.

Kino, basen, roboty, sport. Miliony na świetlice dla dzieci i młodzieży

Kino, basen, roboty, sport. Miliony na świetlice dla dzieci i młodzieży

Lubelski oddział Polskiego Czerwonego Krzyża otrzyma ponad 4,6 mln zł z funduszy unijnych na organizację świetlic opiekuńczo-wychowawczych w miastach województwa lubelskiego. Umowa na to zadanie zostala już podpisana.

Piotr Błażewicz pozostanie na stanowisku dyrektora pogotowia w Zamościu

Błażewicz zostaje w pogotowiu. Wygrał konkurs na dyrektora

Piotr Błażewicz, przewodniczący Rady Miasta Zamość i szef miejskich struktur PiS wygrał konkurs na dyrektora Samodzielnej Publicznej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego w Zamościu. Nie ma natomiast jeszcze decyzji władz województwa co do stanowiska dyrektora szpitala w Radecznicy.

Przemysław Czarnek poleci do USA. Kogo jeszcze zobaczymy na zaprzysiężeniu Trumpa?

Przemysław Czarnek poleci do USA. Kogo jeszcze zobaczymy na zaprzysiężeniu Trumpa?

Były minister edukacji w rządzie Zjednoczonej Prawicy, obecnie poseł Prawa i Sprawiedliwości, Przemysław Czarnek, potwierdził, że wybiera się do USA. Polityk weźmie udział w poniedziałkowym zaprzysiężeniu Donalda Trumpa na urząd 47. prezydenta Stanów Zjednoczonych.

Motor zremisował w sparingu z MTK Budapeszt

Motor zremisował w sparingu z MTK Budapeszt

Piłkarze Motoru mają za sobą pierwszy sparing podczas obozu w Turcji, a drugi przy okazji zimowych przygotowań. Podopieczni trenera Mateusza Stolarskiego w piątek zremisowali z węgierskim MTK Budapeszt 1:1. Na boisku w ogóle nie pojawili się: Samuel Mraz i Kaan Caliskaner.

Dewastacja Ściany Pamięci w Biłgoraju. Sprawca usłyszał zarzuty

Dewastacja Ściany Pamięci w Biłgoraju. Sprawca usłyszał zarzuty

Policjanci zatrzymali 42-letniego mężczyznę podejrzanego o zniszczenie Ściany Pamięci przy dawnym cmentarzu żydowskim w Biłgoraju. Sprawcy grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności.

Kiedy wojskowe śmigłowce na lubelskim lotnisku?

Kiedy wojskowe śmigłowce na lubelskim lotnisku?

Budowa Stałej Bazy Lotnictwa Wojskowego w Lublinie, pomimo wcześniejszych trudności, pozostaje w planach Ministerstwa Obrony Narodowej (MON). Jak poinformował prezes Portu Lotniczego Lublin trwają już przygotowania do podpisania umów cywilnoprawnych i operacyjnych między lotniskiem a wojskiem.

Od wielu lat zamojski finał WOŚP odbywa się w gościnnych progach Galerii Twierdza. Tak będzie i w tym roku
21 stycznia 2025, 9:00
galeria

Cały Zamość gra dla WOŚP. Wiemy, co w programie

Licytacje na allegro już trwają. We wtorek ruszą „Kiermasze z serduszkiem”, ale najwięcej w ramach 33. Finału WOŚP wydarzy się w Zamościu w niedzielę. Zresztą nie tylko w mieście, dla zamojskiego sztabu gra też cała gmina Zamość.

Po wpadce w Spale świdniczanie chcą wrócić do wygrywania. Z takim zamiarem jadą do Radomia

PZL Leonardo Avia Świdnik chce się zrehabilitować za wpadkę w Spale

Wyjazdowym rywalem PZL Leonardo Avii Świdnik będzie w sobotę spadkowicz z PlusLigi Czarni Radom. Mecz rozpocznie się o godzinie 15

Światowy Dzień Pizzy. Gdzie zjeść dobrą pizzę w Lublinie?
galeria

Światowy Dzień Pizzy. Gdzie zjeść dobrą pizzę w Lublinie?

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Placek z pomidorami i serem pochodzi Włoch, jednak podbił podniebienia całego świata. Gdzie w Lublinie zjemy najlepszą pizzę?

CZAS NA PRZEDSTAWIENIE

Teatr Centralny: trzy miesiące na scenie (repertuar)

Teatr Centralny w Lublinie pochwalił się planami i premierami, które zobaczymy w najbliższym czasie. Będzie dużo Lema, będzie komedia z wątkiem kryminalnym osadzona w sanatorium.

Zamknięty przejazd wywołał burzę w mieście. Ale prokuratura śledztwo umarza

Zamknięty przejazd wywołał burzę w mieście. Ale prokuratura śledztwo umarza

Zamknięcie przejazdu kolejowego w październiku 2023 roku budziło duże emocje w Międzyrzecu Podlaskim. Starostwo powiatowe złożyło nawet zawiadomienie do prokuratury. Ale ta niedawno umorzyła śledztwo.

Jest nowy minister nauki i szkolnictwa wyższego

Jest nowy minister nauki i szkolnictwa wyższego

W piątek o godz. 13 prezydent Andrzej Duda powołał nowego ministra nauki i szkolnictwa wyższego - Marcina Kulaska. Zastąpił on na tym stanowisku Dariusza Wieczorka.

 Adam Deja i jego koledzy tydzień zaczęli od testów, a zakończą meczem kontrolnym z Avią Świdnik

Górnik Łęczna w sobotę rozegra pierwszy w tym roku mecz kontrolny

Piłkarze Górnika Łęczna po ponad tygodniu treningów rozpoczynają gry kontrolne. Pierwszym rywalem zielono-czarnych będzie trzecioligowa Avia Świdnik. Mecz odbędzie się w sobotę o godzinie 11 na boisku w Milejowie

Sztuczna inteligencja w wykrywaniu raka jajnika
Film z operacji
film

Sztuczna inteligencja w wykrywaniu raka jajnika

Sztuczna inteligencja może lepiej od lekarzy diagnozować guzy jajnika. Artykuł na ten temat pojawił się w czasopiśmie naukowym „Nature Medicine”. Jego współautorem jest lubelski lekarz.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium