Na langosze posmarowane sosem czosnkowym narobił mi smaku mój redakcyjny kolega Krzyś Załuski.
Brzmiało interesująco.
Poprosiłem Krzysztofa o przepis. Oto on.
Langosze
Składniki:
40 dag białej mąki pszennej
3 ugotowane i utłuczone ziemniaki
3 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
cukier
sól
olej
Wykonanie:
Przepis:
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru.
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać masę z ziemniaków i łyżkę oleju, dodać resztę mleka, sól do smaku i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na godzinę. Wyrabiać cienkie placki wielkości dłoni i smażyć na oleju na złoto.
Teraz zostaje posmarować lanczose sosem czosnkowym. Najprościej zmiksować jogurt z dużą ilością czosnku.
Dziś wieczorem zabieram się za lanczose, co podpowiadam i wam. Krzyś mówi, że są pyszne. Po prostu mniam mniam.
Najpierw spróbuję tych czosnkowych, a kolejne osypię startym serem żółtym i zapiekę na złoto.