Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 września 2009 r.
13:51
Edytuj ten wpis

Makłowicz: Tu Polska smakuje najlepiej

0 0 A A

Na Scenie Smaku Robert Makłowicz najpierw ugotował zupę rydzową na gęsinie. Następnie gołąbki z kaszy gryczanej i grzybami. Piotr Bikont był zachwycony poziomem dań, przygotowanych przez szkoły gastronomiczne. Stanisław Soyka chce w przyszłym roku zasiąść w Kapitule Smaku. Tu Polska smakuje najlepiej

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Makłowicz dwukrotnie gotował na Scenie Smaku, ustawionej na Placu po Farze. Najpierw tradycyjną zupę rydzową na gęsinie, potem janowskie gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami w zawiesistym sosie. Choć na scenie był małomówny, to na ulicy z uśmiechem rozdawał autografy i chętnie fotografował się z mieszkańcami Lubelszczyzny.

O kuchni lubelskiej mówił podczas spotkania w kaplicy św. Trójcy. – Lublin leżał w środku Rzeczypospolitej Obojga Narodów i już wtedy był stolicą smaku – mówi Makłowicz. – Popieram tezę Roberta. Poziom konkursu "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii szkół gastronomicznych dowiódł, że na Lubelszczyźnie wyrasta nowe pokolenie artystów kuchni – dodaje Piotr Bikont.

Trzydniowemu festiwalowi smaku w Lublinie towarzyszył wóz reporterski telewizji Polsat – o haśle festiwalu, że tu w Lublinie Polska smakuje najlepiej, mogli dowiedzieć się mieszkańcy całej Polski. – To doskonale hasło na promocję Lubelszczyzny. Za rok będzie o nas jeszcze głośniej w całej Polsce – mówi Krzysztof Grabczuk, marszałek Województwa Lubelskiego, który na Scenie Smaku gotował z Robertem Makłowiczem zupę rydzową na gęsinie. To był bardzo wysmakowany festiwal, który harmonijnie połączył dobry smak w kuchni, sztuce i muzyce - dodaje Włodzimierz Wysocki, z-ca Prezydenta Miasta Lublin.

Jarmark pełen smaków

Przez trzy dni na Starym Mieście królował Jarmark św. Jacka. Na 50 stoiskach można było kupić tradycyjne przysmaki z całej Polski. Wielką furorę zrobiły litewskie placki podawane przez restaurację Marceliukesletis z Wilna. – Stałam w kolejce ponad godzinę. Bardzo mi smakowały – mówi Halina Książkiewicz, która przyjechała na festiwal smaku w Lublinie z Sandomierza.


Choć ceny niektórych wyrobów były wysokie, to chętnie je kupowano. – Sery z Korycina skończyły się w drugim dniu festiwalu. Wędliny z Markowej dowożono z Małopolski – mówi Janusz Dwornicki z Biura Promocji Promedia – producent festiwalu. Na Placu po Farze rozłożyli się wystawcy z Lubelszczyzny. Smakołyków z Janowa Lubelskiego starczyło na kilka godzin. Podobnie jak kresowych pierogów ugotowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników.

Smak Rzeczypospolitej

Goście z restauracji Kurin w Wołyniu tuż po wjechaniu na Stare Miasto częstowali festiwalowych gości sałem i nalewką. – Wzruszyłem się ich gościnnością. Chylę czoła przed organizatorami za to, że w festiwalowych smakach odbijał się smak Rzeczypospolitej Obojga Narodów – mówi Jan Babczyszyn, dyrektor Poznańskiego Festiwalu Smaku, który oceniał potrawy w konkursie Smaki Lubelszczyzny i nalewki podczas Międzynarodowego Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych.

Goście z Wołynia przygotowali na Scenie Smaku wareniki, pierogi w kształcie półksiężyca polane śmietaną.
– Na Scenie Smaku zrobiliśmy schab po wołyńsku w panierce z mąki gryczanej, babkę ziemniaczaną, mizerię po ukraińsku (ogórki z czosnkiem, twarogiem i śmietaną), bomby różanieckie i lemieszkę w formie małych kotlecików – mówi Elżbieta Jarmoszuk z Karczmy Polesie w Kołaczach.


Hitem festiwalu był tatarski pierekaczewnik przygotowany przez mieszkańców Studzianki. Do Lublina przyjechali autentyczni potomkowie Tatarów. – I nie byli to przebierańcy – rozwiewał wątpliwości Łukasz Radosław Węda ze Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Studzianka. Karp z kopciuchy przygotowany przez mieszkańców Janowa Lubelskiego rozszedł się błyskawicznie, tak jak gryczaki, jaglaki i suszone sery z chlebowego pieca. Pokaz pieczenia sękacza z Wisznic był prawdziwym widowiskiem, a gotowanie zacierkowej zupy z Trawnik – doskonałą zabawą.

Tu Polska smakuje najlepiej

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii szkoły I miejsce dostała "Gęś z Korony” przygotowana przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. II miejsce zdobyły "Gołąbki z kaszy i sera w sosie grzybowym” z Zespołu Szkół im. M. Sempołowskiej w Puławach. III miejsce – "Jagiellonki z sosem” – z Zespołu Szkół Nr. 1 im. C.K. Norwida ze Świdnika. Jury pod przewodnictwem Piotra Bikont wyróżniło "Pieczeń wieprzową duszoną na czerwonym winie” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Tomaszowie Lubelskim. – Ci młodzi ludzie stworzyli wielkie potrawy. Za rok trzeba w Lublinie zrobić konkurs dla wszystkich szkól w Polsce – mówi Robert Makłowicz. W kategorii restauracje jury przyznało nagrodę główną nagrodę za: "Zrazy z Dzika” dla restauracji Ulice Miasta z Lublina. A honorowe wyróżnienie za "Flaki z lina” dla restauracji "U Elizy” z Piask.


Festiwalowym smakom towarzyszyły wystawy i koncerty. – Już dawno nie miałem tak wysmakowanej publiczności na sowim koncercie. Ale za rok chciałbym usiąść w Kapitule Smaku – mówi Stanisław Soyka. – Najlepszą wizytówką Lubelszczyzny jest kuchnia, w której przeplatają się smaki ukraińskie, ruskie, tatarskie. Chciałbym, żeby ten festiwal odkrywał i pokazywał tradycję i wielokulturowy smak Lubelszczyzny – mówi Piotr Franaszek z Urzędu Marszałkowskiego. Festiwal harmonijnie połączył dobry smak w kuchni, muzyce i sztuce. Tego nie da się oddzielić - dodaje Włodzimierz Wysocki, z-ca Prezydenta Miasta Lublin.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 18 września od 9 do 12 specjalne wydanie programu poświęcone Europejskiemu Festiwalowi Smaku. Ocenią go Piotr Bikont i Robert Makłowicz, z którym będziemy robić gołąbki po janowsku. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Pozostałe informacje

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Dobra passa pod wodzą trenera Pawła Tetelewskiego trwa. Odkąd szkoleniowiec przejął zespół z Lublina, MKS FunFloor wygrał cztery kolejne spotkania. W sobotę trzeba było się mocno napracować na kolejny sukces, ale Magda Balsam i jej koleżanki pokonały na wyjeździe Piotrcovię 29:26.

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie

Piękne kreacje, wzruszenia i tańce. Odliczanie do matury rozpoczęli uczniowie Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie.

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach

W sobotę, 18 stycznia, polonezem swoją studniówkę rozpoczęli uczniowie III LO w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach, czyli popularnej "piątki". Impreza została zorganizowana w puławskim Gościńcu nad Wisłą.

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

To nie alkohol, tylko nieostrożność miała być przyczyną wypadku do jakiego doszło w powiecie parczewskim. Sprawczyni wypadku miała 2,5 promila alkoholu.

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Przedstawiciele instytucji zajmujących się rolnictwem w woj. lubelskim zapowiadają szkolenia i konferencje z rolnikami w całym regionie. Rolnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy z różnych dziedzin, ale także będą mogli przekazać swoje uwagi i żale, które trafią do Brukseli, w ramach naszej prezydencji w Unii Europejskiej. Pierwsze spotkanie już w tym miesiącu, we Włodawie.

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Narkotyki, które posiadał, wystarczyłyby do sporządzenia 170 porcji. Za susz i "ciasteczka" mężczyzna może teraz słono zapłacić

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Radomiu z Czarnymi

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady spadkowiczowi Plus Ligi

W meczu 19. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe ze spadkowiczem z PlusLigi Czarnymi Radom 0:3

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz
ZDJĘCIA
galeria

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz

Udany debiut Karola Kowalewskiego na ławce Polskiego Cukru AZS UMCS. Lublinianki pokonały KS Basket Bydgoszcz 82:58. Do przerwy prowadziły różnicą 31 punktów, ale w drugiej połowie zlitowały się nad rywalkami.

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Trwa weekend z Pucharem Świata w Zakopanem. W sobotę na Wielkiej Krokwi odbył się konkurs drużynowy. Zawody, zgodnie z planem, wygrała Austria wyprzedzając Słowenię i Norwegię. Reprezentacja Polski zajęła piąte miejsce, które sprawiedliwie oddaje to, w jakiej formie w tym sezonie są zawodnicy Thomasa Thurbichlera

Wojciech Białek na razie nie zamieni Łady 1945 Biłgoraj na Świdniczankę

Wojciech Białek na razie nie dla Świdniczanki, dwa transfery trzecioligowca tuż-tuż

Świdniczanka przegrała w pierwszym meczu kontrolnym podczas zimowych przygotowań z drugoligową Wisłą Puławy 0:1. Gospodarze testowali siedmiu piłkarzy, ale kilka nowych twarzy pojawiło się też w ekipie trzecioligowca.

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana
ZDJĘCIA
galeria
film

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana

Najpierw miało być częściowe rozebranie zwisających ścian, z biegiem prac zdecydowano o całkowitym rozebraniu budynku. Po kamienicy przy Bernardyńskiej 10 pozostały gruzy.

Chełmianka pokonała Tomasovię 6:2

Osiem goli w sparingu Chełmianki z Tomasovią, podstawowy bramkarz jednak zostanie?

W sobotę sporo drużyn z III i IV ligi rozegrało pierwsze mecze kontrolne. W Chełmie tamtejsza Chełmianka zmierzyła się z Tomasovią i pokonała rywali 6:2. W obu drużynach nie zabrakło nowych twarzy.

Karnawał w Helium
foto
galeria

Karnawał w Helium

Lublinianie uwielbiają imprezy. Gdy przychodzi weekend lubelskie kluby zapełniają się do ostatniego miejsca. Tak było w ubiegły tydzień w Klubie Helium. Zobaczcie, jak się bawił Lublin i co się działo na parkiecie.

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pogodowe pierwszego stopnia dla części województwa lubelskiego.

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna rozpoczął serię meczów sparingowych przed rundą wiosenną. Zielono-czarni w pierwszym meczu kontrolnym zmierzyli się z trzecioligową Avią Świdnik. I trzeba przyznać, że zaczęli z wysokiego C. Choć rywalem był zespół grający dwie klasy rozgrywkowe niżej to wynik 7:0 mimo wszystko musi robić wrażenie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium