W piątek 10 września w Kazimierzu startują Profesjonalia 2010. Z tej okazji mamy dla Was konkurs. W każdym zestawie znajdziesz podróżną torbę, koszulkę oraz akcesoria przydatne w poznawaniu szlachetnej sztuki warzenia piwa.
Piwo było obecne w polskiej kuchni od XVI wieku. Mikołaj Rej i Jan Kochanowski jadali w Lublinie faramuszkę, polewkę piwną z dodatkiem twarogu. Piwo dodawano do zup, potraw mięsnych i rybnych. Jedną z najsłynniejszych potraw z udziałem piwa jest golonka po bawarsku - bardzo popularna w Polsce.
Dziś w Polsce odżywa zapomniana sztuka warzenia piwa. Jak grzyby po deszczu powstają małe rodzinne browary, wraca sztuka wyrobu domowego piwa. Na Lubelszczyźnie popularny jest podpiwek, sporządzany według starych receptur.
Przyślij przedpis na potrawę z piwem
Czekamy na ciekawe, twórcze i autorskie przepisy. Konkurs trwa do końca września, zastrzegamy sobie prawo jego przedłużenia.