Gruszka w sosie waniliowym. Po prostu niebiański deser
Składniki:
4 duże gruszki
20 dag cukru
1 szklanka mleka
3 żółtka
2 torebki cukru waniliowego
pół szklanki kremówki
Wykonanie:
Umyte gruszki obrać, przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne.
Wrzucić na wrzątek i obgotować. Odcedzić i osuszyć. Schłodzić w lodówce.
Z połową cukru ubić żółtka.
Zagotować mleko i śmietanę z resztą cukru.
Wlewać małym strumieniem do żółtek i ubijać trzepaczką.
Naczynie wstawić do garnka z wrzącą wodą i cały czas ubijać, aż masa zgęstnieje.
Wymieszać z cukrem waniliowym, jak wystygnie wstawić do lodówki
Polać gruszki.
Ja na to daję jeszcze roztopioną, gorzką czekoladę. Można posypać deser wiórkami czekoladowymi.