Nie do wiary. W Tyszowcach gotują barszcz na sałacie i jedzą go z ruskimi pierogami. Ale to jeszcze nie wszystko. Do ruskich robią maczkę i maczaka. Jakie to dobre!
Tyszowiecki barszcz
Tyszowiecki barszcz
Składniki:
1 sałata, 1,5 l wody, 2 jajka, 1 szklanka śmietany, szczypior, koperek, zielony czosnek, 10 dag słoniny, sól, pieprz.
Wykonanie:
Najpierw należy sparzyć sałatę. Odcisnąć goryczkę. Na patelni stopić słoninę na skwarki. Wrzucić sałatę, dusić 20 minut, dodać szczypior, koperek, czosnek.
Jajka rozbić, wymieszać ze szklanką śmietany. Schłodzić sałatę, dodać jajka ze śmietaną, podgrzać, doprawić do smaku.
Podawać z ruskimi pierogami.
Maczak do kartofli i pierogów
Składniki:
Makutra, wałek, 1 główka czosnku, szczypta soli, wiejski olej tłoczony, 2-3 łyżki wody.
Wykonanie:
Najpierw Tyszowianki utarły czosnek w makutrze. – Makutrę znów można kupić w sklepach i nie dorówna jej żaden mikser – tłumaczy Jadwiga Żukowska.
Po utarciu czosnku należy powoli lać wodę i nadal ucierać. Wąską strużką dodawać olej.
Tak było. Po kuchni rozniósł się zapach oleju rzepakowego.
– Maczak je się z pieczonymi kartoflami. Można jeść z pierogami. Albo z chlebem – tłumaczy ciocia Bronia.
Maczka
Składniki:
1 korpus z kurczaka, 1 marchew, 1 pietruszka, listek, ziele, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Ugotować korpus kurczaka w wywarze warzywnym. Obrać mięso, podrobić. Wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić solą z pieprzem. Można zagęścić mąką i śmietaną. Przed wojną w Tyszowcach do tej potrawy dodawano Maggi, tak jest i dziś.
Wszystkie dania smakowały rewelacyjnie. Panie z Tyszowiec mają w zanadrzu kolejne przepisy na skarby kulinarne. W tym rewelacyjne zrazy z fasolą.