
Czystą zupę grzybową można podać z łazankami lub uszkami. Jest pyszna.

Składniki:
10 dag suszonych grzybów, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 3 cebule, łyżki masła, sól, pieprz. Dodatki: łazanki lub uszka.
Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Warzywa obrać, pokroić, udusić ma maśle.
Dodać posiekaną cebulę.
Zalać 1 litrem wody, posolić, gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić pieprzem.
Wywar przecedzić, dodać wywar z grzybów, masło, potem grzyby. Gotować, aż grzyby będą miękkie.
Doprawić do smaku solą z pieprzem.
Podawać w bulionówkach. Na półmisku podać łazanki lub uszka polane masłem.