Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi i zupę grzybową
SKŁADNIKI: 2 dag masła, 0,1 dag soli, 0,1 dag pieprzu, 2,5 dag mleka, 25 dag mąki, 70 dag kapusty kiszonej, 30 dag borowików, 45 dag cebuli.
WYKONANIE: wyrobić ciasto. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, dodać borowiki i cebulę. Dusić do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Formować pierogi, gotować w osolonej wodzie około pięć minut. Podawać polane olejem lnianym.
Wigilijne stolniki pieczone
SKŁADNIKI: 1 główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 30 dag twarogu, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
WYKONANIE: kapustę sparzyć jak na gołąbki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, włożyć na sitko, aby odciekły z wody. Dodać jajko surowe, sól, i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Przygotować farsz: 6 ziemniaków ugotować, poddusić, dodać garść twarogu, podsmażona cebulę, do smaku przyprawić solą i pieprzem. Można dodać garść ugotowanej, słodkiej kapusty (odciśniętej z wody). Na sparzone liście kapusty nałożyć cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Liść składać na pół. Tak przygotowane stolniki pieczemy w piecu chlebowym (piekarniku) tak długo, aż liście będą brązowe, a ciasto się zarumieni. Po upieczeniu polać śmietaną lub tłuszczem i dusić jeszcze przez kilkanaście minut w brytfance.
Zupa grzybowa na wigilię
SKŁADNIKI: 5 dag suszony grzybów, 1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula (10 dag), 3 łyżki masła, 1 liść laurowy, 8 ziaren pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 kostki warzywno-grzybowe (opcjonalnie), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz.
WYKONANIE: grzyby umyć i moczyć w wodzie 3-4 godz. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Grzyby i włoszczyznę zalać 5 szklankami wody, dodać cebulę, kostki grzybowe oraz przyprawy i gotować 30 min, a następnie przecedzić. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać resztę masła i wymieszać. Przed podaniem posypać natką. Podawać z knyszami.
Kluski z makiem
SKŁADNIKI: 1 kg domowych klusek, 25 dag maku, miód lipowy, cukier waniliowy, skórka z cytryny.
WYKONANIE: mak sparzyć wrzącą wodą, podgrzać i zmielić w maszynce. Kluski wymieszać z makiem, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i cukier waniliowy na smak. Kto lubi, może dodać rodzynek. Kluski z makiem są wielkim przysmakiem na wigilię. Jeśli zostaną, są pyszne na świąteczną przekąskę. Można je także zamrozić.
Kapusta wigilijna z grochem i grzybami
SKŁADNIKI: kilogram kapusty kiszonej, 5 dag grzybów suszonych, 20 dag grochu, cebula, pieprz i kminek, mąka, olej do zasmażki.
WYKONANIE: Ugotować kapustę z grzybami, a groch osobno. Wymieszać. Chwilę dusić razem na oleju. Podsypać mąką i zasmażyć.