Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 kwietnia 2014 r.
16:00
Edytuj ten wpis

Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

0 0 A A

Żur postny ze śledziem, barszcz wilkołaski, kapuściarz i kartacze z Piotrkowa oraz rewelacyjna babka gotowana. Na wielkanocny obiad zupa gryczanka i babka gryczana z Gościeradowa. Chcemy Was namówić, żeby na świątecznym stole pojawiły się tradycyjne potrawy z naszego regionu. Zdrowe, tanie i smaczne.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Od kilku tygodni towarzyszymy warsztatom "Zasmakuj w tradycji”. To wspólny projekt trzech lokalnych grup działania: LGD Kraina Wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemia Biłgorajska. Chodzi w nim o odkrywanie zapomnianych smaków. – Okazuje się, że tradycje kulinarne są niedocenione. Nie patrzymy na nie oczami odkrywców, chcemy pokazać, że warto zapomniane potrawy docenić, warto się nimi chwalić, a nawet na nich turystycznie zarabiać – mówi Małgorzata Olechowska, szefowa LGD Kraina Wokół Lublina.

Pełnia smaków

Mamy coraz więcej dowodów na to, że tradycyjna kuchnia z naszego regionu mieni się kolorami, zapachami i smakami. Mamy kilkanaście odmian słynnego piroga gryczanego, a każda godna jest najlepszej restauracji. Mamy kilka odmian cebularzy. W Turobinie przed wojną na jedną z dzielnic mówiono Cebularze – piecze się je tam do dziś, a biją te sklepowe na głowę, oferując więcej cebulowego farszu i maku.

Z każdą kolejną wizytą natrafiamy na nowe potrawy. Tak stało się ostatnio w Gminnym Centrum Kultury w Jabłonnej, oddział w Piotrkowie, gdzie pojawiły się cztery odmiany słynnych pirogów, które były wypiekane w piecach chlebowych opalanych drzewem. – Na co dzień pieczono pirogi drożdżowe w wersji bardziej ubogiej bez tłuszczu, jajek i cukru. Żeby osłodzić ciasto, niektóre gospodynie dodawały buraki cukrowe lub marchew. W zależności od nadzienia są różne nazwy pirogów: kasiarz, jaglaniarz, kapuściarz, jabcarz, cebularz, budyniarz, buracarz czy marchwiarz – tłumaczy Teresa Skwarzyńska, dyrektor centrum. O takiej pełni smaków inne regiony mogą tylko pomarzyć.

Pogrzeb śledzia

Śledź symbolizował post, który kiedyś był surowy i bardzo rygorystyczny. Podobnie żur. Nic dziwnego, że w Wielki Piątek lub w Wielką Sobotę urządzano pogrzeb śledzia i żuru.

Na czym to polegało? Śledzia wieszano na wierzbach przy drodze, żur zakopywano w glinianym garnku pod płotem. Ale taki pogrzeb nie przeszkadzał, żeby wcześniej przyrządzać pyszne śledzie na kilkanaście sposobów. Bardzo popularnym daniem był marynowany śledź, podawany z gorącymi kartoflami.

Na ostatnich warsztatach w Piotrkowie Piotr Kwiatosz z restauracji "16 stołów” ugotował z paniami postny żur ze śledziem. Pochodzi z Galicji, która sąsiaduje z Lubelszczyzną. Żur tak posmakował uczestniczkom warsztatów, że w Wielkim Tygodniu cała Jabłonna będzie pachnieć żurem.

Żur postny ze śledziem

Składniki: pół litra zakwasu żytniego lub owsianego, solone śledzie, suszone grzyby, śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, sól, czarny pieprz.

Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyłowić, pokroić w paski, wrzucić do wody, wlać zakwas i dalej gotować.

Śledzia zalewamy zimną wodą na 20 minut, tak by stracił na nadmiernej słoności. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy będą już miękkie, zaprawić żur śmietaną.

Na koniec, przed podaniem, wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić w paski i podać na wierzchu barszczu.

Pyszna gryczanka

Może być na postna; bez mięsa. Wzbogacona święconką, będzie smaczną zupą na bogato.
Składniki: kasza gryczana, marchew, pietruszka, cebula, ziele angielskie, listek laurowy, suszone grzyby, sól, pieprz, woda w proporcji 1 szklanka na 1 łyżkę kaszy, olej.

Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę. Ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju. Kaszę ugotować z wypłukanymi, suszonymi grzybkami. Dodać do zupy. Doprawić do smaku. Podawać z naleśnikami zwiniętymi w rulon i pokrojonymi w cienkie plasterki.

Kartacze

Zrobiła je Krystyna Lipska z Jabłonny Drugiej. Mogą mieć nadzienie postne z grzybów i kapusty, pieczarek lub twarogu. Mogą mieć nadzienie mięsne, wtedy możemy podać je na świąteczny obiad.
Składniki na ciasto: kilogram obranych ziemniaków surowych, pół kilograma ziemniaków ugotowanych, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól do smaku.

Wykonanie: surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy, odstawiamy na 15 minut, odlewamy sok. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i mieszamy z surowymi dodając mąki, sól i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę, odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy placki na środek każdego kładziemy farsz i rolujemy podłużne kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 15 minut. Podajemy gorące polane zrumienioną cebulką ze skwarkami.

Farsz do kartaczy: ugotowane mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy. Farsz może być z grzybów i kapusty, z pieczarek lub twarogu.

Babka gotowana

To jedno z największych zaskoczeń. Lekka jak puch, soczysta, aromatyczna. Na święta będzie jak znalazł.
Składniki: 1 margaryna, szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki, 2 łyżki spirytusu, zapach, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wykonanie: Kwasek rozpuścić w kieliszku przegotowanej wody, wszystko razem ucierać według kolejności. Przełożyć ciasto do specjalnej formy do gotowania, włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować 1 godzinę i 15 minut.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Nie żyje seryjny morderca i "Wampir z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca i "Wampir z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca i przestępca seksualny Mariusz Trynkiewicz - poinformował PAP.

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum
film

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum

Rodzice osób dorosłych z myślą o przyszłości walczą o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ten niezwykle trudny i złożony temat w dzisiejszym programie Dzień Wschodzi staramy się przybliżyć z Urszulą Ochal i Barbarą Siekierzyńską z fundacji "Żyć z autyzmem". Rodzice chcą dla swoich dzieci stworzyć pierwsze w województwie centrum opieki nad osobami dorosłymi z tym spektrum.

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium