W lubelskiej restauracji Mandragora zrobiliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin tradycyjne, żydowskie placki ziemniaczane zwane plackami chanukowymi.
Składniki: 5 dużych ziemniaków, 2 cebule, 4 jajka, 10 dag mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z 1 cebulą. Wymieszać, dodać jajka, wsypać mąkę. Dokładnie wyrobić masę na placki. Doprawić solą z pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dłonią nakładać masę ziemniaczaną. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osuszyć na bibule. Ułożyć na półmisku. Polać dobrą śmietaną i obłożyć krążkami cebuli.
Placki z dżemem i cynamonem. Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i cynamon, 2 białka ubite na sztywną pianę, olej.
Wykonanie: ziemniaki zemleć, wymieszać z rozbitymi żółtkami, solą, pieprzem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Wymieszać, dodać białko, kłaść masę na olej i smażyć na złoto. Podawać ze śmietaną, dżemem i cynamonem.
Placki z białym serem
Składniki:
25 dag białego sera, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, sól, olej.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z solą dodając mleko i mąkę. Delikatnie dodać sztywną pianę z białek. Kiedy ciasto będzie miało gęstość śmietany nakładać łyżką na rozgrzany olej. Na każdy placek położyć plasterek sera, obłożyć ciastem i smażyć na złoto.
Podawać ze śmietaną, dżemem i cynamonem.
Warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie się na naszym forum. Każdy z uczestników konkursu może wpisać dowolną ilość komentarzy z przepisami.