Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Złota Setka

25 czerwca 2023 r.
21:42

Smaczny pomysł na biznes: Lubelska Szkoła Artystyczna

0 A A

Odkąd pamięta chciał być nauczycielem. Ale chciał też piec. I chciał żeby to co upiecze było piękne. I żeby było smaczne i wyjątkowe. Z tych wszystkich pragnień zrodziła się Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lubelskiej Szkole Artystycznej stuknęło właśnie 15 lat.

– Początki były trudne, bo chciałem szkolić, ale nie lubię iść systemem. Dlatego szybko zrezygnowałem z pomysłu uczenia w szkołach publicznych. Postawiłem na swoją własną koncepcję nauki i szkoleń m.in. z piekarnictwa artystycznego, bo musi nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. Oczywiście początki były skromne. Wielu chętnych nie było. Teraz jest inaczej. Szkolimy mnóstwo ludzi i to nie tylko z całej Polski, bo zaczynają do nas przyjeżdżać także mieszkańcy praktycznie całej już Europy – opowiada Wiesław Kucia, piekarz, technolog żywności i właściciel lubelskiej Szkoły Artystycznej.

W szkole regularnie organizowane są szkolenia. Ostatnie dotyczyły m.in. pieczywa włoskiego i śródziemnomorskiego; bułek do hamburgerów i kanapek; przygotowania tortów od podstaw; pieczenia ciast drożdżowych, czy tego, jak upiec francuski croissant. Ale były też warsztaty dotyczące przygotowania deserów bankietowych; kwiatów z papieru jadalnego; monoporcji i deserów wegańskich; czy przygotowania cudów z czekolady. I wiele, wiele innych.

Kto bierze w nich udział?

– Na to pytanie trudno odpowiedzieć inaczej niż „wszyscy”. To osoby zajmujące się cukiernictwem lub piekarnictwem zawodowo, które chcą się jeszcze ukierunkować. Są też klienci z zagranicy, którzy planują tam otworzyć piekarnie czy cukiernie i przyjeżdżają do nas po know-how. Profil naszej działalności pozwala jednak też na to, żeby w warsztatach brały udział osoby, które fachowcami nie są. To na przykład początkujący, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności i nauczyć się przygotowywać desery, jakimi zachwycą domowników – opowiada Kucia. – Ale od jakiegoś czasu mamy też zupełnie nową kategorię kursantów. To pracownicy banków i korporacji, którzy szkolą się dla przyjemności. To dla nich sposób nieco innego i kreatywnego sposobu spędzania wolnego czasu.

Dla wielu z nich to także terapia integracji sensorycznej, bo dotykając, ugniatając, formując ciasta, czekolady lub masę cukrową można zapomnieć o zewnętrznym świecie i po prostu wypocząć. Chętnych jest tak wielu, że właściciel firmy nie dałby rady wyszkolić ich wszystkich. Dlatego wspierają go w tym cztery Anki: Anna Kucia (prywatnie jego żona), Anna Kucia (prywatnie siostra), Anna Ligęza i Anna Nowak.

ZŁOTA SETKA 2022 - POBIERZ PEŁNY RANKING NAJLEPSZYCH FIRM LUBELSZCZYZNY

– Żeby prowadzić dobre szkolenia, musimy nie tylko sami się doskonalić w tym co robimy, ale i ściągać wyjątkową kadrę. Do zespołu naszych trenerów dołączył ostatnio Sławomir Gołaszewski, który przez 30 lat pracował w różnych hotelach w Europie i w Azji. Praca z takimi specjalistami jest dla nas ważna, bo żeby działać w branży takiej jak nasza, trzeba ludzi bezustannie zaskakiwać. A w czasach Internetu jest to coraz trudniejsze. Coraz trudniej pokazać nawet nowicjuszowi coś, co go zaskoczy – przyznaje właściciel firmy i dodaje: – Internet daje też oczywiście nowe możliwości. Szkolenia prowadzimy nie tylko w naszej siedzibie w Lublinie, ale w całej Polsce za pomocą internetowych szkoleń zdalnych VOD oraz szkoleń wyjazdowych naszego Mistrza.

A skąd informacje o tym, jakie szkolenia warto zaproponować?

– Oprócz własnych propozycji bardzo uważnie wsłuchujemy się w to, co mówią ludzie. Zawsze po zajęciach prosimy naszych kursantów o wypełnianie ankiet. Pomagają nam one poprawiać jakość szkoleń i mówią, czym są zainteresowani – słyszymy. – Takim hitem jest ostatnio piekarnictwo, bo ludzie pragną jeść prawdziwe pieczywo, które nie jest produkowane z mieszanek. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się też przygotowanie i zdobienie tortów oraz wegańskich słodyczy. Skoro największym zainteresowaniem cieszy się pieczywo, to podążając za tą tendencją zmienia się też sama Szkoła Artystyczna. Właśnie zmieniła ona siedzibę, żeby w znacznie większym lokalu otworzyć własną piekarnię. Będzie można tam wziąć udział w półrocznych nawet szkoleniach (teraz są to warsztaty jedno- lub dwudniowe). Skorzystają też klienci, którzy będą mogli kupić nie tylko dobre, ale i wyjątkowe pieczywo.

– To będą np. artystyczne wypieki w kształcie zwierząt i różnych przedmiotów, ale też „normalne” i wyjątkowo ładnie udekorowane codziennie wypieki, których nigdzie się nie znajdzie – zachęca pomysłodawca.– Mam też wiele innych pomysłów. Planuję np. wydać książkę o piekarnictwie z przepięknymi fotografiami wykonanymi przez moją żonę.

ZŁOTA SETKA 2022 - POBIERZ PEŁNY RANKING NAJLEPSZYCH FIRM LUBELSZCZYZNY

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Monika Skinder została sprinterską mistrzynią Polski

Monika Skinder została sprinterską mistrzynią Polski

Mistrzostwa Polski odbyły się w słowackim Strskim Plesie przy okazji zawodów Slavic Cup. Skinder była faworytką imprezy, chociaż w tym sezonie reprezentantka MULKS Grupa Oscar Tomaszów Lubelski miała mało startów. Uczestniczka ostatnich igrzysk olimpijskich nie rozpoczęła jeszcze chociażby sezonu w Pucharze Świata.

Weekend w Berecie
foto
galeria

Weekend w Berecie

Wiemy, że lubicie się zabawić w popularnym Berecie. Ostatnio dużo się działo przy okazji imprezy mikołajkowej. To była niezapomniana noc pełną emocji, nostalgii i radości w rytmie najlepszych polskich i zagranicznych przebojów. Tak się bawi Lublin.

Rafał Trzaskowski na spotkaniu w Lublinie

Trzaskowski w Lubelskiem: Polska musi się rozwijać równomiernie

Prezydent powinien dbać, żeby cała Polska rozwijała się równomiernie - powiedział kandydat na prezydenta RP Rafał Trzaskowski podczas spotkania z sympatykami w Werbkowicach (Lubelskie). Stwierdził, że potrzebna jest prezydentura aktywna, która będzie inspirowała rząd.

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Poszukiwany czerwoną notą Interpolu 59-latek z Lublina został zatrzymany w Holandii. Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków.

zdjęcie ilustracyjna

Miasto będzie testować bezpłatną linię. Z cmentarza na cmentarz

Jest testowa i bezpłatna. W środę w Zamościu zacznie kursować nowa linia autobusowa „B”.

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik zmierzyła się we własnej hali z KPS Siedlce z zamiarem postraszenia wicelidera tabeli. I choć w dwóch setach gospodarze podjęli walkę to wrócili do domów bez choćby jednego punktu

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

15 grudnia wchodzi nowy rozkład jazdy na kolei. Podróżni PKP Intercity będą mieli do dyspozycji więcej połączeń – 505, w tym 34 sezonowych. To o 51 połączeń więcej niż rok wcześniej.

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem

Kibice w hali Globus obejrzeli w sobotę świetne widowisko, ale drugi raz w tym sezonie musieli się pogodzić z domową porażką. Bogdanka LUK przegrała 2:3 po bardzo emocjonującym spotkaniu z Aluronem CMC Wartą Zawiercie. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Tak ma wyglądać scena
film

Telewizja Republika już promuje swój "wystrzałowy Sylwester" w Chełmie

Telewizja Republika potwierdza i odkrywa karty. Wiadomo już, kto wystąpi na imprezie sylwestrowej w Chełmie. Królować będzie disco-polo.

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna latem tego roku przeszedł gruntowną przebudowę, a jej głównym architektem był Pavol Stano, który po odejściu z klubu jego legendy – Veljko Nikitovicia – poza funkcją trenera wziął na siebie również rolę dyrektora sportowego. Jesień w wykonaniu zielono-czarnych miała różne fazy. Zaczęło się od mało efektownej gry i zwycięstw by później przez długi okres sytuacja się odwróciła. Rezultaty były gorsze, a postawał piłkarzy całkiem niezła. W końcówce roku udało się jednak wrócić do strefy barażowej

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium