Jednym z głównych punktów wydarzenia był konkurs na najlepszą potrawę z truskawek.
- W konkursie wzięło udział 15 dań z dodatkiem truskawek wśród nich: tarta truskawkowo-rabarbarowa, zupa owocowa, ciasto truskawkowe z kruszonką, parowańce z truskawkami, owsianka truskawkowa, ciasto truskawkowo-czekoladowe, truskawkowy arbuz czy truskawkowe zawijańce. Nagrodą były sprzęty gospodarstwa domowego - mówi Aneta Szustakiewicz, współorganizator wydarzenia.
Spróbować można było knedli z truskawkami i zupy z truskawkami. Były też muffinki i drożdżówki z owoców, a także dżem truskawkowy, rurki z truskawkami, sernik z musem truskawkowym, kluski z truskawkami jak u mamy oraz ptysie z kruszonką i kremem a nawet nalewkę "pijana truskawka".
- Wystawiłyśmy do konkursu parowańce. Jest to potrawa dosyć zapomniana, ale bardzo smaczna. Zrobione są z ciasta drożdżowego nadziewane truskawkami, robione na parze - opowiada Małgorzata Tkaczyk, KGW Kolonia-Zawieprzyce.
- Przygotowałyśmy do degustacji drożdżóweczki z truskawkami i serem, sterniczek z rosa, rurki z bitą śmietaną i truskawkami, a oprócz smakołyków z truskawkami także pierogi z kapustą i grzybami - mówi Urszula Grabowska, mieszkanka Zawieprzyc.
- Bazą zupy truskawkowej są truskawki i borówki. Do tego dodana jest śmietanka 30-procentowa, budyń waniliowy i makaron. Zupa ozdobiona została migdałami, miętą oraz bratkiem. To moje danie konkursowe - mówi pani Anna, KGW Charlężanki.
Zwieńczeniem festynu którego główną bohaterką była tryskawka był koncert zespołu "BAYERA" oraz zabawa prowadzona przez Jarka DJ Wodzireja.