Wyższość świąt Wielkiejnocy nad Bożym Narodzeniem polega na bogactwie menu. Jadłospis wielkanocny nie ma postnych ograniczeń, a powiększa go obowiązkowa obecność jaj, pasztetów, białego barszczu z białą kiełbasą oraz bab i mazurków.
Leclerc promuje się schabem. Z kością po 9,95 zł/kg! A bez kości (12,99 zł/kg), wychodzi, że jest o 6 zł tańszy niż na poprzednią Wielkanoc! Najtańsza biała kiełbasa też kosztuje o 50 gr mniej (4,95 zł).
Biała kiełbasa
Na biały barszcz gotowana, albo na samodzielne danie – pieczona z cebulką. Dla każdego gościa jedna kiełbaska. Ustaliło się, że biała kiełbasa jest specjalnością wielkanocną. Są smakosze, doceniający jej smak i kleistą konsystencję, przeciwników też nie brak. Tym ostatnim można się nie dziwić. Co może być w kiełbasie, którą kupuje się po 5 złotych?
Biała kiełbasa jest wędliną krótkoterminową. Najlepiej spożyć natychmiast, szczególnie surową. Przy zakupie lepiej się kierować znaną marką niż ceną.
Oto, co mamy w ofercie: Aldik: 9,19 zł – parzona, 14,19 zł kiełbasa Fest z Sokołowa, 10,59 zł z Marysina, Tesco – 5,99 zł, Leclerc – 4,95 zł i 8,98 zł parzona z Końskowoli.
Pasztet i szynka
Jeśli ma być wielkie święto z małym wkładem własnym, to wysiłek pani domu warto włożyć w przygotowanie domowego pasztetu. W sklepach pasztety są już od 4,99 zł za kilogram. W wielu mięsny okruszek trudno wyczuć, są miękkie, rozmazane, sklejone żelatyną. Jeśli szukać lepszych, trzeba zapłacić. W Karczmie Słupskiej kilogram kosztuje 22 złote, luksusowy pasztet z dziczyzny w Pułankowicach kosztuje luksusowo: 8 zł porcja.
Na efekt stołu może popracować dekoracyjna szynka z nogą. Zwariowane ceny (od 40 zł/kg) tyczą szynek sprowadzanych z zagranicy i Śląska. Wytropiliśmy lubelskiego producenta. SPHU Marysin robi szynkę (z nogą) sławinkowską po 15 zł netto, a puławską jej odmianę (z wyjętą kością) – po 18,50 zł.
Mazurki, babki, baranki
Obowiązkowe drożdżowe baby mało kto piecze w domu, bo to trudne i nieekonomiczne. Ciastkarnie wyręczą nas znakomicie. Kiermasze ciast świątecznych ruszyły dzisiaj i można się zaopatrzyć w okolicznościowe i ulubione wypieki swobodnie, aż do godz. 15 w sobotę. Ciasta są w takiej samej cenie jak przed rokiem.
Lublin
• W Czarciej Łapie: mazurki – 12,20/kg, babki drożdżowe – 12,60/kg, babka piaskowa – 15,20/kg.
• U Chmielewskich dekoracyjnego mazurka można kupić za 12,60 (jajko), albo wybrać na wagę za 15–16 zł/kg. Baranki do święcenia są po 5 zł, do dekoracji stołu – po 10 zł.
• Skierka zaopatruje w ciasta wszystkie sklepy LSS i cały LSM, który tu zamawia świąteczne wypieki, od kur i baranków począwszy (4,49 zł). Babka drożdżowa 2,99 zł/300 g, i mini za 99 gr. W mazurkach rozmaitość: królewski (biszkopt, czekolada, krem) 15,90 zł/kg, owocowy (marmolada i owoce kandyzowane) – 16,69. Na świątecznego zajączka najlepszy mazurek – serce, za 4,49 zł.
Zamość
• W cukierni U Kowala nie piecze się takich ciast. Na święta są baby drożdżowe 5 zł/500 g, serniki krakowskie 16 zł/kg, makowce 15 zł/kg i strucle 6 zł/500 g.
• Mazurki od dziś są na kiermaszu U Fabiana (11 zł/kg), który ma konkurencyjne baby 9 zł/kg, sernik z brzoskwiniami 14 zł/kg i strucle po 5 zł/500 g.
Chełm
• Włodawska Cukiernia „Ptyś” już od kilku dni sprzedaje świąteczne smakołyki. Za kilogram babki piaskowej zapłacimy 12 zł. Nieco tańszy jest keks – 11 zł. Duży baranek z chleba kosztuje 2,50 zł, mniejszy model 2 zł. Tyle samo zapłacimy za wielkanocnego zająca w czekoladzie – 2 zł. Najtańsze są lukrowane kurczaczki – 1,50 zł.
• Wojciech Hetman, znany chełmski cukiernik zapewnia, że w jego wyrobach nie ma krzty chemii. Dlatego też jego ciasta są nieco droższe niż gdzie indziej. Kilogram baby drożdżowej, jak i piaskowej kosztuje u niego 16 zł, a kilogram mazurka 20 zł.
• Popularny chełmski Rogal ma między innymi wypiekane baranki (1,20, 2 i 3,50 zł), kilogram mazurka kosztuje w Rogalu 14 zł.
Biała Podlaska
Szeroki wybór ciast świątecznych oferują sklepy „Społem”. Można tu kupić małe babeczki do koszyczka wielkanocnego po 80 groszy. Małe babki są po 2,40 zł i z rodzynkami po 4,60, babka czekoladowa po 14,96 zł/kg. Inne świąteczne ciasta są oferowane po 13,60 – 17 zł za kilogram.