„W krainie dobranocek” to hasło tegorocznego etapu wojewódzkiego XXII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XX Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki, który odbył się w piątek w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Fr. Kleeberga w Lublinie.
– W zmaganiach turniejowych brało udział 19 uczniów w zawodzie cukiernik z dziewięciu szkół z Lublina, Białej Podlaskiej, Zamościa, Chełma, Janowa Lubelskiego, Puław i Włodawy. W kategorii piekarzy do rywalizacji przystąpiło 11 uczestników z pięciu szkół: Lublina, Janowa Lubelskiego, Opola Lubelskiego i Zamościa – wylicza Marek Szymański, dyrektor ZSCiPS.
Uczniowie musieli nie tylko zdać egzamin teoretyczny, ale także wziąć udział w pięciogodzinnym egzaminie praktycznym, podczas którego musieli m.in. złożyć i udekorować tortu, wykonać dwie figurki marcepanowe, napis z czekolady oraz pięć ciastek bankietowych.
– Zadaniem piekarzy było natomiast uformowanie do wypieku bułek pszennych, kajzerki, bułek plecionek, chałek, rogali i drożdżówek. Ukoronowaniem tego zadania było udekorowanie chleba „ciastem martwym” zgodnie z tegoroczną dobranockową tematyką konkursu – dodaje Szymański.
Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe.
– Najbardziej boję się jak poradzę sobie z chałką ze splotami z czterech wałków. Dużo ćwiczyłem, ale wciąż mam z tym problemy – przyznawał Marcin, jeden z uczestników piekarniczych zmagań.
– Jest ogromna trema. Sprawdzane są nie tylko nasze umiejętności ciastkarskie, ale także artystyczne. To nie jest łatwe zadanie – komentowała inna uczennica ZSCiPS.
Najlepsi uczniowie wezmą udział w finałach Turniejów we Wrocławiu i Poznaniu.