61 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski walczyło w Lublinie o tytuł laureata XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Impreza odbywała się w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II
- W dotychczasowych edycjach olimpiady uczestniczyło ponad 130 tys. uczniów różnych typów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski – mówi Danuta Górecka, przewodnicząca Komitetu Głównego OWoŻiŻ. – Zespół Szkół nr 5 w Lublinie po raz pierwszy miał zaszczyt organizować etap centralny zmagań i gościć u siebie najlepszych spośród blisko siedmiu tysięcy uczestników tegorocznej edycji.
Organizatorzy chcieli za pomocą konkursowych zmagań pobudzić i rozwijać zainteresowania uczniów problemami żywienia, upowszechnić wzorce racjonalnego żywienia, ale także podnieść poziom kształcenia zawodowego.
Tym razem temat przewodnim były „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”. Zmagania konkursowe obejmowały dwa etapy pisemne podczas, których wyłoniono 15 laureatów. Sześć osób z najwyższą punktacją walczyło w finale o tytuł najlepszego z najlepszych.
Ostatecznie pierwsze miejsce zajęła Klaudia Jonkisz z Technikum nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej. Na podium znaleźli się także Wiktoria Suchy (I L.O. w Przemyślu) i Kamil Gryzło (Technikum nr 11 w Krakowie). Najlepszą przedstawicielką uczniów z naszego regionu była Magda Marciniak (I LO. w Lublinie), która zajęła IV miejsce. Na V miejscu była Aneta Kotlarek (II L.O. w Gorzowie Wielkopolskim), a tuż za nią Sandra Marciniak (I Akademickie L.O. w Gdyni).
- Laureaci mają otwarte drzwi na studia wyższe, otrzymali także cenne nagrody pieniężne i rzeczowe – mówi Iwona Lipiec, z ZS nr 5 w Lublinie i dodaje, że naukowym zmaganiom towarzyszyły inne wydarzenia. – Wśród nich znalazły się m.in. warsztaty specjalistyczne (na zdjęciu) z nowych trendów w serwowaniu deserów, przygotowania baklavy, czy sporządzanie naturalnych kosmetyków.