Sanepid zamknął bar z kurczakami przy ul. Zemborzyckiej w Lublinie. W lokalu nie było bieżącej wody. Pizzeria "Czerwony Październik” została ponownie otwarta dla klientów.
- Kurczaki były składowane w temperaturze 15 stopni Celsjusza - mówi Barbara Sawa - Wojtanowicz, kierownik działu żywności w lubelskim sanepidzie. - Nie było możliwości umycia rąk. Brakowało bieżącej wody, zimnej i ciepłej.
W czwartek inspektorzy zamknęli pizzerię "Czerwony Październik” przy ul. Jasnej. Na miejscu trafili m.in na odchody gryzoni i nieszczelną kanalizację. W lokalu przeprowadzono deratyzację. Gospodarz usunął wszystkie nieprawidłowości. Jeden pracownik został odsunięty od obowiązków.
To nie jedyne lokale kontrolowane w ostatnich dniach. Sanepid zamknął również piekarnię na Czechowie. W przyszłym tygodniu inspektorzy sprawdzą, czy zakład może znów wypiekać chleb.