Do gotowania staną: prof. Maria Szyszkowska, Izabella Sierakowska, Krystyna Głowniak, Krzysztof Cugowski, Jerzy Rogalski, Andrzej Pruszkowski, Stanisław Sowa i Zbigniew Wojciechowski. W trudnej sztuce gotowania będą im pomagać znakomici lubelscy kucharze: Andrzej Malinowski z Gościnnych Piwnic, Andrzej Sokołowski z Piwnicy Rycerskiej, Jacek Jakubczak z Zajazdu Pod Kasztanami, Marcin Czuwara z Nowego Grafa, Jurek Marek z Chaty, Rafał Ferański z Ulic Miasta, Bartosz Saczewa z Resursy, Konrad Błaziak z Polonii.
VIP-y przygotowują się bardzo starannie. Jerzy Rogalski specjalnie przyspieszył prace na planie "Plebanii”, żeby na deptaku wypaść jak najlepiej.
Wszyscy uczestnicy kulinarnych popisów będą mieli do dyspozycji te same składniki: mięso, warzywa i zestaw przypraw. Potrawy oceni Loża Smakoszy, złożona z przedstawicieli lubelskich mediów i restauratorów oraz publiczność, która wypełni specjalne kupony. Kupony wezmą udział w losowaniu upominków od "Dziennika”.
Sponsorzy: Multi Frigo, Macro, Zakłady Mięsne Marysin i Podravka