Laboratoria Natury oficjalnie otworzyły nowy zakład produkcyjny. Na powierzchni 7 tys. mkw. uruchomiono m.in. innowacyjną linię do produkcji suplementów diety w formie czekoladek.
Laboratoria Natury są z Lublinem związane od wielu lat. Spółka zajmowała wcześniej budynki przy ul. Rapackiego i Zawieprzyckiej produkując głównie ziołowe syropy i soki. 10 lat temu zaszły zmiany, do przedsiębiorstwa dołączył izraelski inwestor, firma Maabarot Products Ltd. specjalizujące się w technologii odżywiania dzieci, produkcji zdrowej żywności oraz suplementów diety. Zagraniczne przedsiębiorstwo, które działa od ponad 60 lat, nie tylko wspomogło spółkę kapitałowo, ale także udostępniło swoje know-how.
LN dwa lata temu przeniosły się do nowej fabryki na terenie strefy ekonomicznej. Pełne możliwości produkcji ma ona dopiero teraz, bo wcześniej na przeszkodzie stanęła pandemia. Przy ul. Franczaka „Lalka” stworzono linie do produkcji syropów dla dzieci i dorosłych, tranów, toników, napojów funkcjonalnych, kropli, żelek pektynowych oraz form czekoladowych.
– Większa powierzchnia, nowe laboratorium i specjalistyczne maszyny dają szansę na produkcję unikalnych w skali międzynarodowej form, których wytwarzanie w poprzedniej lokalizacji było niemożliwe. Są to m.in. probiotyki w formach olejowych oraz w przyjaznej dla dzieci formie funkcjonalnych czekoladek bezcukrowych – podkreśla Sylwia Tandejko, prezes zarządu spółki.
Nowa fabryka to także nowe miejsca pracy. Dziś w zakładzie pracuje 85 osób. Wkrótce będzie ich ponad 100.
– Nowy zakład produkcyjny otwiera przed nami wiele nowych opcji rozwoju – mówi Efrat Gilat, prezes Maabarot Products Ltd. – Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie.
Tym czym wyróżnia się lubelska spółka jest produkcja wyrobów zawierających żywe kultury bakterii, a które zachowują dwuletni okres deklarowanej zawartości probiotyków. Jak podkreślają pracownicy firmy suplementy diety w unikatowej formie czekoladek probiotycznych, produkowane w standardzie farmaceutycznym, zyskują coraz większą popularność jako forma podania.