Podczas II Dożynek Rybackich o laury walczyli kucharze z całej Lubelszczyzny. Zwyciężyła Marzena Kafara z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy
Wczoraj po raz drugi w podlubelskich Jakubowicach spotkali się smakosze ryb. Szefowie kuchni z dziewięciu restauracji i dwóch prywatnych wystawców przygotowali dla nich wyśmienite potrawy. Dworek pękał w szwach. Ludzie podchodzili do szefów kuchni i pytali o przepisy. Szukali pomysłów na świąteczny stół. A autorzy smakowitych dań bez mrugnięcia okiem zdradzali sekrety swojej kuchni. - Nie zapomnijmy tylko, że to święto przede wszystkim rybaków, a nie restauratorów - przypominał Witold Mazurkiewicz, współorganizator imprezy.
Po burzliwych naradach jury wybrało kucharzy, którzy najlepiej znają się na rybach. II Dożynki Rybackie wygrała Marzena Kafara, szefowa kuchni z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy. Zaskoczyła jury pysznym pstrągiem nadziewanym kapustą i grzybami. - Bardzo się cieszymy. Tym bardziej że to debiut tej potrawy - powiedziała nam Marzena Kafara. Nagrodzoną rybę przygotowywała 5 godzin. Tak samo wyśmienicie smakowała na zimno i na ciepło, polana sosem cebulowo-
musztardowym. Uwagę przyciągał również pięknie przystrojony stół Zajazdu Gościnnego. Wyczuwało się świąteczny nastrój.
Jury doceniło także Roberta Remijasza z Zajazdu Biesiada w Bogucinie. Drugie miejsce dostał za znakomitego pstrąga fu fu. Trzecie jury przyznało pasztetowi admirała w miętowej galarecie, który serwowała restauracja Ulice Miasta z Lublina. Dyplom i nagrodę za pyszną rybę odebrał szef kuchni Marek Kulpa.
Swoje wyróżnienie przyznała także publiczność - zachwyciła się karpiem faszerowanym, specjalnością Dworu Anna. Przyrządził go Andrzej Malinowski, szef kuchni restauracji. Jest on uznawany za najlepszego specjalistę od ryb na Lubelszczyźnie. Potwierdzają to swoim autorytetem Piotr Bikont i Robert Makłowicz, najwięksi polscy smakosze.
Magdalena Mizeracka
Uczestnicy
Mariusz Chojnacki z restauracji hotelu Słowik w Poniatowej, Sylwia Cygan z Knajpy u Fryzjera w Kazimierzu Dolnym, Jacek Jakubczak z restauracji Piec w Garbowie, Marzena Kafara z Zajazdu Gościnnego w Konopnicy, Marek Kulpa z Ulic Miasta w Lublinie, Mirosław Kupała z restauracji U Elizy w Piaskach, Andrzej Malinowski z Dworu Anna w Jakubowicach, Robert Remijasz z Zajazdu Biesiada w Bogucinie, Adam Stec z Zagrody Roztocze w Obszy oraz prywatni wystawcy: Barbara Mazurkiewicz i Piotr Zieliński.