Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

7 lipca 2018 r.
10:17

Piwo z budki i kiełbasa. Tak się piło w PRL-u

Przez wiele lat amatorzy piwa zachodzili do tzw. okrąglaków - budek, w których można było na stojąco, na świeżym powietrzu wypić złocisty trunek i zjeść kaszankę albo kiełbaskę

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Takie okrąglaki znajdowały się m.in. na ul. 3 Maja - naprzeciwko budynku kuratorium, przy stadionie Lublinianki i na rogu ulic Zamojskiej i Bernardyńskiej. Piwo można było wypić także w siarczyste mrozy: było podawane podgrzewane i dla chętnych: z sokiem. Zawsze była też wystawiona sól - na spodeczkach, nieraz w słoiczkach. Sól sypało się do butelki ze zmrożonym piwem. Miała chronić gardło.

Budki kontra przepisy

Na zakąskę można było kupić również solone precle. Piwo piło się zazwyczaj z butelek: na ciepłe w kuflu nie można się było doczekać. Niektórzy nazywali te okrąglaki „łokcióweczkami” - od najczęściej spotykanej pozycji klientów, wspartych łokciami o blat. Barwną postacią budki przy stadionie Lublinianki był niejaki pan Miecio. Zakładał się z niektórymi, że za piwo zapnie agrafkę na swoim policzku. I wygrywał...

Z czasem budki z piwem zaczęły znikać z ulic Lublina. Powodem nie był brak klientów, wręcz przeciwnie - cieszyły się one niesłabnącym powodzeniem. Na przeszkodzie stanęły coraz bardziej restrykcyjne przepisy sanitarno-epidemiologiczne. Ostatecznie dobił je obowiązek posiadania bieżącej wody i kanalizacji; tego warunku nie spełniała żadna budka.

W mieście nie brakowało licznych, jak na tamte czasy, smażalnio-piwiarni. Z czasem z obowiązkową zakąską. Nie pomagało „Obiad jadłem w domu, chcę piwo”. Najbardziej popularne były słone i twarde jak kamień precle oraz koreczki serowe nadziane na wykałaczkę i posypane papryką. Wielu płaciło za taką zakąskę, która - nietknięta - z powrotem wracała na bufet. To była taka cicha umowa między bufetową, a klientem. Mało kto odważył się na zjedzenie takich zakąsek. Zamiast koreczków można też było zamówić jaja z majonezem. Chętnych na to danie też nie było. Ale trzeba było za nie zapłacić.

Flądra z granatem

W wielu lubelskich smażalniach można było jednak nie tylko wypić piwo, ale również zjeść smacznie przyrządzoną rybę.
- Jedną z największych smażalni ryb był w Lublinie zielony blaszak na rogu ulic Lubartowskiej i Biernackiego - wspomina Mariusz Mucha, lubelski dziennikarz, były rugbista Budowlanych. - Pomalowany był kilkoma warstwami łuszczącej się olejnej farby.

Serwowano tam na blaszanych okrągłych stolikach smażone mintaje w tuszkach, czasami rzucali nawet flądry. Ryby były smażone na głębokim tłuszczu, otoczone w cieście z mąki, jajka i wody, a następnie w bułce tartej. Kucharz-bufetowy w poplamionym kitlu podawał je na papierowych tackach. Jako solniczki służyły słoiczki po dżemie z nawierconymi dziurami w nakrętce. Podawano także piwo w charakterystycznych butelkach 0,33 l, zwanych popularnie granatami. Niestety, ci z lublinian, którzy wracali z pracy do domu z planem niezobowiązującego (czytaj: niezauważonego w domu) wypicia jasnego z pianką, szybko wybierali inny adres. A to dlatego, że po wyjściu z lokalu każdy pachniał przez kilka godzin smażoną rybą, więc o incognito nie było mowy. Wiem to od taty. Smażalnia zniknęła jeszcze w latach 80.

Po piwo za starem

Jeszcze do niedawna można się było przenieść w peerelowski klimat, odwiedzając malutki lokalik w kamienicy przy rogu ulic Lubartowskiej i Czwartek, o nietuzinkowej nazwie „Smażalnia”. Od połowy lat 70. prowadziła go jedna ajentka. Specjalnością tego lokalu była smażona kiełbasa z patelni, podana z chlebem i musztardą. Oczywiście na tekturowej tacce. Wielu klientów tej smażalni zarzeka się, że podawano tu nie tylko najlepszą kiełbasę w mieście, ale i musztardę.

Samo kupno piwa, zwłaszcza w latach 80., wymagało nie lada samozaparcia. W sklepach co jakiś czas wprowadzano nowe zasady sprzedaży: albo sprzedaż tylko z butelkami na wymianę, albo tylko z określonym kształtem lub kolorem butelki, albo tylko po dwa piwa na głowę itd.

Najbardziej zdesperowani byli ci, którzy mieli np. wkrótce imieniny lub inną uroczystość, na której nie mogło zabraknąć piwa. Tacy potrafili już o świcie czatować np. pod browarem przy ul. Kunickiego. Kiedy wyjeżdżał star z dostawą piwa, jechali za nim. Często jednak było tak, że jak już dojechali, to kolejka pod sklepem była tak długa, że o piwie można było tylko pomarzyć.

Na zapas

W czasach kryzysu zdarzały się również sytuacje, że w niektórych lokalach już po południu brakowało piwa. Zawiedzeni goście przenosili się wtedy gdzie indziej. Nikogo też nie dziwił fakt, że niektórzy zamawiali od razu po kilka piw i na stolikach znajdowało się nawet kilkanaście kufli lub butelek.

Mieszkańcy Dziesiątej do dzisiaj wspominają nieistniejący już lokal przy ul. Kunickiego, vis-à-vis ul. Wyścigowej. W PRL-u była w tym miejscu niewielka pijalnia piwa, gdzie można było również zjeść kaszankę lub kiełbasę.

Przy ul. Piaskowej - przy wylocie w ul. Kunickiego - wciąż stoi blaszak, w którym przez lata działała pijalnia piwa. Cieszyła się ona złą sławą. Starsi mieszkańcy Lublina pamiętają również niewielki lokal w domku przy ul. Traugutta. Do „Amazonki” (tak się nazywał) przychodzono głównie na piwo.

Kategoria S

W niektórych restauracjach setkę wódki można było zamówić tylko do drugiego dania. Tylko w lokalach kategorii I można było kupić alkohol przez cały dzień. W pozostałych: od godziny 13. Chyba że miało się znajomą kelnerkę - wtedy, żeby obejść zakaz, zamawiało się np. dwie oranżady. Ktoś siedzący obok być może zauważyłby, że po każdym łyku „oranżady” pijący wprowadzał się w „bajkowy świat”.

Z czasem pojawiła się nowa kategoria: „S”.

Pierwszą restauracją, która dostała ten „certyfikat”, była „Unia” (obecnie „Mercure”). W latach 80. stołowali się tam piłkarze Motoru z trenerem Bronisławem Waligórą, zarówno przed pierwszym, historycznym awansem do ekstraklasy, jak i po nim. Lokal na tym poziomie musiał mieć nie tylko ekskluzywny wygląd, czyli meble, wyposażenie, aranżację itd. Liczyła się też oferta kulinarna i rozrywkowa. Były to restauracje dla bogatszej klienteli. O ile w latach 70. mielony z ziemniakami i buraczkami kosztował w lokalu III kat. ok. 7,50 zł, o tyle w kategorii S: 18-20 zł.

Lepsze restauracje przez wiele lat prowadziły tzw. zimny bufet. Zaraz za wejściem do lokalu stała spora przeszklona lada chłodnicza, w której znajdowały się przekąski - głównie do alkoholu: galareta, tatar, śledzie w oleju.

Kotlet i książka w naprawie

W każdym lokalu - także w restauracjach - na widocznym miejscu, z reguły przy bufecie lub kasie, wisiała „Książka życzeń i zażaleń” lub „Książka skarg i wniosków”. Niezadowoleni klienci mogli tam wpisywać swoje zastrzeżenia do obsługi lub jakości potraw. Zdarzały się też pozytywne wpisy.

- Za dużo krytycznych uwag można było dostać naganę - mówi pani Krystyna, która przez kilka lat prowadziła lokal w centrum Lublina. - Nie było z tym żartów. Niektórzy prosili wtedy swoich znajomych, żeby wpisywali pochwały do książki. Czasami tak było, że po wpisie o tym, że kotlet był niedobry i zimny, pojawiały się uwagi, że ktoś po raz pierwszy w życiu jadł tak dobrze przyrządzonego kotleta.

Kelnerzy zazwyczaj niechętnie dawali klientowi książkę, starali się raczej załagodzić sprawę; zdarzało się, że niezadowolony klient po kilkunastu minutach oczekiwania na książkę usłyszał, że ta jest „w naprawie”.

W Lublinie w 1964 r. obowiązywał przepis, że w restauracjach należących do Społem nie będą uwzględniane reklamacje od nietrzeźwych klientów.

Gęsto od dymu

Lokale PRL-u to był raj dla palaczy. W zasadzie nie było ograniczeń w paleniu w lokalach. Przez pewien czas był zakaz palenia w porze obiadowej, ale personel zazwyczaj przymykał na to oko. W niektórych restauracjach wydzielono później sale lub stoliki dla niepalących. Nie były one jednak w żaden sposób oddzielone od pozostałej części sali, gdzie było gęsto od dymu. Na każdym stoliku stała zatem obowiązkowo duża popielniczka z grubego szkła, przypominającego luksfery. W podrzędnych lokalach, gdzie konsumpcja odbywała się na stojąco, można było korzystać także z metalowych popielniczek na wysokiej - również metalowej - nóżce.

Niektórzy klienci, zwłaszcza z wadą wzroku, mieli problemy z odczytaniem ówczesnych jadłospisów. Menu było najczęściej pisane na maszynie, przez kalkę, przez co nie zawsze było czytelne. Do tego były nanoszone poprawki długopisem, co powodowało niezły galimatias. Karta dań, którą otrzymywał klient, była codziennie podpisywana przez kierownika zakładu i szefa kuchni.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Zielony zakątek to niewielka przestrzeń na patio w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2

Tego jeszcze nie było. Powstał pierwszy w mieście ogród społeczny

Nie jest duży, ale cieszy. Mowa o "Zielonym zakątku" czyli pierwszym w Lublinie ogrodzie społecznym.

Konfederacja krytycznie o decyzji rady miasta. "Smutny obrazek i jeszcze bardziej smutne wnioski"

Konfederacja krytycznie o decyzji rady miasta. "Smutny obrazek i jeszcze bardziej smutne wnioski"

Nie trzeba było długo czekać na odpowiedź Konfederacji na decyzję radnych Zamościa, którzy we wtorek na sesji uchylili swoją uchwałę sprzed dwóch tygodni "w sprawie wyrażenia stanowiska w zakresie podjęcia działań zmierzających do zatrzymania napływu nielegalnych imigrantów i lokowania ich w województwie lubelskim". Głos prawicowej partii jest, jak można się domyślić, krytyczny.

To niewielka inwestycja, ale ważna dla mieszkańców wioski. W Jacni (gm. Adamów) oficjalnie oddano do użytku pieszą kładkę nad rzeką Jacynką.
galeria

Mała rzecz, a cieszy. Kładka nad Jacynką otwarta

To niewielka inwestycja, ale ważna dla mieszkańców wioski. W Jacni (gm. Adamów) oficjalnie oddano do użytku pieszą kładkę nad rzeką Jacynką.

Żonkile były rozdawane po drodze
galeria

"Marsz żonkili” w Lublinie. Ta inicjatywa uwrażliwia na nadzieję

Po raz kolejny przez centrum Lublina przeszedł marsz Hospicjum Dobrego Samarytanina w ramach akcji „Hospicyjne Pola Nadziei”. Idea tego wydarzenia „zakiełkowała” na świecie w 1997 roku, na polski grunt została przeszczepiona w roku 2003.

EDUBUS ruszył w trasę. Lubelskie uczelnie razem promują naukę
galeria

EDUBUS ruszył w trasę. Lubelskie uczelnie razem promują naukę

W Lublinie wystartował projekt EDUBUS. To mobilne laboratorium edukacyjne, które ma zachęcać młodzież z regionu do studiowania na lubelskich uczelniach. Za inicjatywą stoi Związek Uczelni Lubelskich oraz miasto.

Prawie jak w domu. Wielkanocne śniadanie u Brata Alberta
ZDJĘCIA
galeria

Prawie jak w domu. Wielkanocne śniadanie u Brata Alberta

Pan Piotr czeka na to spotkanie przez kilka miesięcy. Podobnie jak ponad 300 innych osób był dzisiaj gościem na śniadaniu wielkanocnym u Brata Alberta w Lublinie. Takie wspólne posiłki przed świętami to już tradycja w wielu miejscach naszego regionu.

Jajeczko u marszałka. Była modlitwa, życzenia i wielu gości
ZDJĘCIA
galeria

Jajeczko u marszałka. Była modlitwa, życzenia i wielu gości

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbyło się uroczyste spotkanie wielkanocne Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Marszałek Jarosław Stawiarski wraz z zaproszonymi gośćmi złożył życzenia świąteczne oraz przypomniał o nadziei, jaką niesie ze sobą zmartwychwstanie Chrystusa.

Rywalizacja PGE MKS FunFloor Lublin i KGHM MKS Zagłębie Lubin zawsze generuje olbrzymie emocje

PGE MKS FunFloor kontra Zagłębie. Tylko wygrana daje nadzieję na złoto

W czwartek w hali Globus dojdzie do kolejnej odsłony świętej wojny pomiędzy PGE MKS FunFloor Lublin i KGHM MKS Zagłębie Lubin

Piotr Łachno zmarł nagle 17 kwietnia 2024 roku. Stało się to w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu, w którym przez wiele lat pracował

Jutro pierwsza rocznica śmierci. Motocykliści uczczą pamięć przyjaciela

W czwartek minie dokładnie rok od śmierci Piotra Łachno, wieloletniego szefa schroniska dla bezdomnych zwierząt w Zamościu. Tę rocznicę postanowili uczcić jego znajomi, koledzy i przyjaciele z Zamojskiej Grupy Motocyklowej, z którą był związany.

Człowiek bez ręki, duszące się niemowlę... Trudne zadania na zawodach z pierwszej pomocy
galeria

Człowiek bez ręki, duszące się niemowlę... Trudne zadania na zawodach z pierwszej pomocy

Przed skomplikowanymi i wymagającymi konkurencjami stanęli uczestnicy XXXI Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK zorganizowanych przez Akademię Zamojską. Najlepszymi „medykami” okazali się uczniowie ZSP nr 3 czyli „Elektryka”.

Zarzuty i areszt dla wuefisty. Chodzi o „przestępstwo przeciwko wolności seksualnej”

Zarzuty i areszt dla wuefisty. Chodzi o „przestępstwo przeciwko wolności seksualnej”

We wtorek nauczyciel usłyszał zarzuty, a w środę sąd zdecydował, że materiał dowodowy jest wystarczający do tego, by tymczasowo aresztować mężczyznę. Śledztwo w sprawie przestępstw, jakich wuefista miał się dopuścić wobec uczennicy, trwa.

Wisła Puławy w czwartek zagra u siebie ze Skrą Częstochowa. Czy będzie domowe przełamanie?

Wisła Puławy w czwartek zagra u siebie ze Skrą Częstochowa. Czy będzie domowe przełamanie?

Po okazałym, ale dość zaskakującym wyjazdowym zwycięstwie, ze Świtem Szczecin Wisła Puławy wraca na swój stadion. W czwartek o godzinie 16 Duma Powiśla zagra ze Skrą Częstochowa i chcąc myśleć o utrzymaniu się w Betclic II Lidze musi to spotkanie wygrać

Schron przy MPK w Lublinie
Zdjęcia
galeria

Przez 30 lat nikt tego nie robił. Lubelskie ma zbyt mało schronów

Inwentaryzacja schronów w województwie lubelskim trwa. Ruszają też szkolenia. A wkrótce zaczną się inwestycje i zakupy. To wszystko podyktowane jest nowymi przepisami.

Nietypowa kryjówka kawki. Na pomoc ruszyła Straż Miejska

Nietypowa kryjówka kawki. Na pomoc ruszyła Straż Miejska

Kolejna nietypowa akcja Straży Miejskiej w Świdniku. Trzeba było pomóc uwięzionemu ptakowi.

zdjęcie ilustracyjne

Z Bugu wyłowiono dwa ciała. To mogli być imigranci

Policja ustala tożsamość i przyczynę śmierci dwóch mężczyzn wyłowionych z Bugu. Straż graniczna nie wyklucza, że to zwłoki migrantów, którzy próbowali dostać się z Białorusi do Polski.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium