Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

12 czerwca 2021 r.
11:21

Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020

0 0 A A
Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi hiszpański szef Miguel Ángel González Bravo
Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi hiszpański szef Miguel Ángel González Bravo (fot. Maciej Kaczanowski)

Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a przeciwników trzech. Sprawdzamy, jak mocni są w kuchni. Czy wygrają z naszym żurkiem i schabowym z kapustą?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od Hiszpanii. – Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi Miguel Ángel González Bravo, który zamieszkał w Lublinie, pracował w kilku restauracjach, a dziś jest niezależnym doradcą kulinarnym. – Właśnie wprowadzam hiszpańskie nowości do karty w Playa Marina nad Zalewem Zemborzyckim.

Paella narodziła się w Walencji, szybko podbiła serca smakoszy z innych prowincji z Hiszpanii. Dziś to proste danie, wzbogacone o wykwintne owoce morza i przyprawione drogocennym szafranem jest ozdobą najlepszych europejskich restauracji. Może mieć różne składniki, dwa są od wieków niezmienne: dobry ryż i najlepszy szafran. To szafran nadaje paelli złocisty kolor oraz charakterystyczny smak.

Paella

Składniki: 25 dag pomidorów, 1 czerwona i 1 zielona papryka, 20 dag zielonego groszku, kurczak lub królik, 25 dag schabu, 25 dag małych kalmarów, 6 dużych krewetek, inne owoce morza z puszki, 40 dag ryżu, 2 l bulionu rybnego, sól, pieprz, czosnek, szafran.

Wykonanie: warzywa i mięso pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać zielony groszek. Smażyć 10 minut. Do garnka, w którym będziemy robić paellę, wlać oliwę, podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać podsmażone uprzednio jarzyny z mięsem. Wsypać ryż, doprawić szafranem, zalać bulionem. Gotować 5 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przybrać uduszonymi oddzielnie owocami morza, zapiec w piekarniku. Udekorować cytryną.

Hiszpańska fantazja

Po słynnym gazpacho (hiszpańskim chłodniku) do najpopularniejszych zup należy czosnkowa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a robi się ją szybko. Do podstawy (podsmażony chleb, czosnek, oliwa, bulion) warto dodać cieciorkę (włoski groch) z puszki lub inne fasolki.

Kto lubi mięso, wzbogaci czosnkową kawałkami szynki, salami i wędzonego boczku. Kto przepada za owocami morza, niech wrzuci do czosnkowej posiekane kalmary, kto lubi zupę rybną, filety z morskiej ryby.

W Hiszpanii jada się dużo potraw jednogarnkowych z dodatkiem różnych fasoli. My polecamy włoską cieciorkę, dostępną w puszkach lub suszoną. Suszoną moczymy na noc z dodatkiem pół łyżeczki sody, odcedzamy i gotujemy z kością od szynki, kawałkiem wołowiny i boczku. Po dwóch godzinach wrzucamy marchew i cebulę, potem ziemniaki, krojone w kostkę. Dużo czosnku, przypraw i kilkanaście plastrów salami – to smakowity finał dania.

Na koniec o jeszcze jednej hiszpańskiej fantazji czyli rybie pieczonej w soli. Rybę trzeba skropić cytryną, włożyć do jej środka świeży tymianek, natkę pietruszki i czosnek.

W żaroodpornym naczyniu wysypać sporą warstwę gruboziarnistej soli, ułożyć w niej rybę i zasypać solą. Piec 40 minut w temperaturze 250 stopni. Radzimy spróbować.

Obiad po słowacku

Słowacja była niegdyś częścią Węgier, potem pod panowaniem Habsburgów. Stąd w słowackiej kuchni do dziś bardzo popularne są gulasze i mięsa w paprykowym sosie. Wielkim przysmakiem są pierogi nadziewane owczym serem.

Słowackie zupy są zawiesiste, gęste i smakowite. Polakom posmakuje ziemniaczana polewka, podobna do naszej kartoflanki, z tym, że pod koniec Słowacy wrzucają żółtko rozmieszane ze śmietaną. Najpierw trzeba namoczyć suszone grzyby, potem wrzucić do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, wędzoną słoninę i boczek, grzyby, włoszczyznę i zalać bulionem, doprawić kminkiem i majerankiem. Gotować pół godziny. Na smalcu podsmażyć cebulkę z czosnkiem, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę i zaprawić zupę. W tej polewce najważniejszy jest finał: żółtko roztrzepać ze śmietaną i wymieszać z zupą.

Piwny gulasz i pierogi z owczym serem to smaczne drugie dania. Mięso z łopatki należy pokroić w kostkę, oprószyć papryką i posiekanym czosnkiem. Na smalcu podsmażyć grubo pokrojoną cebulę, dodać mięso i smażyć 10 minut. Posypać kminkiem, zalać piwem, gotować na małym ogniu przez 45 minut. Dwie kromki razowego chleba zalać piwem, rozmieszać, dodać do gulaszu, gotować jeszcze 15 minut, posolić i popieprzyć.

A pierogi z owczym serem?

Bryndzę można kupić w polskich sklepach. Słowacy robią z niej znakomite pierogi. Najprościej zrobić je tak jak ruskie i zastąpić biały ser bryndzą. Można także utrzeć masło, wymieszać z bryndzą, dodać przesmażoną cebulę, kminek i majeranek, tym farszem napełnić pierogi. Są znakomite prosto z wody, z dużą ilością omasty z boczku i cebuli. Ale jeszcze lepiej smakują, gdy obsypać je siekanym czosnkiem, mieloną papryką, podsmażyć na masełku i posypać startym parmezanem. I jeszcze jeden przysmak uwielbiany przez polskich turystów. To prażony ser. Plaster żółtego sera panieruje się w bułce, smaży na złocisty kolor i podaje z ziemniakami oraz dużą ilością tatarskiego sera. Do plastra sera można dołączyć plaster szynki i taki duet będzie jeszcze bardziej smakowity. Kiedy spodziewamy się w domu gości, możemy zrobić im jagnięcinę po słowacku, na bazie zdrowej jagnięciny uhruskiej.

Jagnięcina po słowacku

Składniki: kilogram combra jagnięcego, pół litra bulionu, oliwa, sól, pieprz, marynata: 100 ml białego wina, 10 dag pietruszki, 10 dag marchwi, 10 dag selera, 1 por, liść laurowy, ziele angielskie oliwa.

Wykonanie: warzywa kroimy w słupki, mieszamy z winem, oliwą, liściem laurowym, zielem angielskim i w powstałej zalewie marynujemy mięso przez trzy dni.

Mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na oliwie, wkładamy do garnka, dodajemy warzywa z marynatą i dusimy do miękkości, często podlewając bulionem. Podajemy z ziemniakami.

Słowacka jagnięcina jest na drugi dzień jeszcze lepsza. Jeszcze bardziej przechodzi aromatem duszonych warzyw. Jest znakomita na gorąco z chlebem. Co do obiadu? Jak to co, znakomite słowackie piwo.

Co jedzą Szwedzi?

Nawet najbardziej wykwintne szwedzkie restauracje karmią swoich gości prostym, domowym jadłem. Tradycyjne potrawy chwalą sobie Szwedzi i cudzoziemcy. Odstępstwem od skromności w kuchni jest słynny szwedzki stół i niezliczone wariacje na temat śledzi. Szwedzki stół, oferujący rozmaite potrawy i kulinarną samoobsługę ma najprawdopodobniej związek z osiemnastowieczną tradycją „stołu z wódką”. W centralnym punkcie stołu gospodarz ustawiał beczułkę z aquavitem (woda życia), wokół miseczki z jedzeniem. Z czasem przybywało zakąsek i wódek – jednak wypicie więcej niż sześć kieliszków do jednego posiłku uważano za niestosowne.

Do ulubionych zup w Szwecji zalicza się rybną sztokholmską, piwną i fasolową, obficie okraszoną słoniną i cebulą.

Z mięs Szwedzi kochają pulpety (w tym mięsno-rybne) w słodkich sosach, smażone mięso z ziemniakami, zapiekanki z wołowiną. Do najsłynniejszych potraw należy „Wołowina à la Lindstrőm”, wymyśloną ponoć przez słynnego aktora o tym nazwisku i arcysmakowita „Pokusa Janssona”, której przepis dziś prezentujemy. Skąd pochodzi zagadkowa nazwa „Pokusy Janssona”?

Ponoć od nazwiska szwedzkiego kaznodziei, który w Stanach Zjednoczonych założył sektę, nawołując ludzi do surowej ascezy. Pewnego dnia kaznodzieję nakryto na zajadaniu się smakowitą zapiekanką. Wielebny nie miał siły oprzeć się kulinarnemu pokuszeniu...

Pokusa Janssona

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 puszki anchois, 5 cebul, 500 ml śmietany, 3 łyżki bułki tartej, sól, biały pieprz, płatki masła.

Wykonanie: ziemniaki pokroić w słupki, cebulę w talarki, anchois wyjąc z puszki i pokroić. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem układać warstwę ziemniaków, na to cebuli, na to anchois i ponownie ziemniaki. Każda warstwę posypać białym pieprzem. Całość skropić oliwą z puszki po anchois, podlać śmietaną, posypać bułką tartą i pokryć płatkami masła. Przykryć i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Co do obiadu? Najchętniej dobre wino.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Większość ratuje mandaty pięciu radnych prezydenta
Lublin

Większość ratuje mandaty pięciu radnych prezydenta

Po doniesieniach medialnych pięć radnych klubu prezydenta Krzysztofa Żuka znalazło się pod lupą. Ich mandaty były zagrożone. Ale w Radzie Miasta Lublin jest większość, która zagłosowała przeciwko wnioskom PiS w tej sprawie.

Po wygranej w Gliwicach Piotr Ceglarz i jego koledzy chcą przywieźć pełną pulę także z Lubina

Motor Lublin jedzie do Lubina na mecz z Zagłębiem po kolejne trzy punkty

Po przerwie reprezentacyjnej jako pierwsi do walki o punkty wrócą piłkarze Motoru Lublin i Zagłębia Lubin. Obie ekipy zmierzą się na stadionie „Miedziowych” już w piątek o godz. 18.

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium