
Powstanie zakład wytwarzający kiełki a także owoce i warzywa liofilizowane – poinformował Urząd Miasta. Inwestor z Lublina kupił działkę na terenie podstrefy ekonomicznej. Przedsiębiorca ma zatrudnić ok. 30 osób.

Miejska działka o powierzchni 1,7 ha została sprzedana za ponad 900 tys. zł.
– Budujemy wizerunek naszego miasta jako miejsca przyjaznego inwestorom. Przedsiębiorcy zawsze mogą liczyć na wsparcie ze strony władz lokalnych – przekonuje burmistrz Wojciech Wilk. – Poza tym Kraśnik to miasto z bogatą historią przemysłową, a teraz dochodzi dodatkowo doskonały układ komunikacyjny, czyli niedawno otwarta północna obwodnica oraz sukcesywnie oddawana kierowcom do użytku droga ekspresowa S-19 pomiędzy Lublinem a Rzeszowem.
Zaplanowana na działce inwestycja jest „na końcowym etapie projektowania”. W planach jest budowa dwóch zakładów. W pierwszym mają być produkowane z ekologicznych nasion kiełki, w drugim – przetwarzane. Inwestor z Lublina Dariusz Bolibok, planuje też „liofilizowanie (jest to forma utrwalania żywności – red.) ekologicznych owoców i warzyw pochodzących z wyspecjalizowanych w produkcji zdrowej żywności gospodarstw regionu”.
W Strefie Inwestycji Kraśnik zostały do sprzedania jeszcze trzy działki o łącznej powierzchni 4,6 ha.
