Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

7 kwietnia 2020 r.
16:51

Perła wstrzymała produkcję piwa w Lublinie. Jeden z pracowników browaru jest zakażony koronawirusem

3241 15 A A
(fot. Maciej Kaczanowski)

Perła – Browary Lubelskie wstrzymała produkcję w swoim browarze w Lublinie. Powód? U jednego z pracowników potwierdzono zakażenie koronawirusem

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O sytuacji, jaka miała mieć miejsce w zakładzie przy ul. Kunickiego, dowiedzieliśmy się nieoficjalnie. Spółka na nasze pytania w tej sprawie odpowiedziała, przesyłając oświadczenie podpisane przez dyrektora generalnego Andrzeja Rutkowskiego. Jego treść potwierdza nasze informacje.

W piśmie czytamy, że dyrekcja browaru o potwierdzeniu zakażenia u jednego z pracowników dowiedziała się w sobotę. – Wobec powyższego zarząd spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast, informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie celem podjęcia działań przewidzianych w takich wypadkach, kierując się przy tym nadrzędnym poczuciem odpowiedzialności za naszych pracowników – pisze Rutkowski.

Po przeprowadzeniu wywiadów telefonicznych ze wszystkimi wskazanymi osobami, które mogły mieć kontakt z chorym, sanepid podjął decyzję o objęciu niektórych pracowników kwarantanną.

Jak mówi Dziennikowi Wschodniemu wojewódzki inspektor sanitarny Maria Korniszuk, do zakażenia u związanej z browarem osoby doszło najprawdopodobniej poza województwem lubelskim, bo od jakiegoś czasu przebywa ona na północy Polski.

– Jest duże prawdopodobieństwo, że zaraziła się w podróży lub w miejscu, w którym teraz przebywa. Mimo to firma podjęła działania i wytypowała 100 osób, które mogły mieć kontakt z tym pracownikiem. Są na obserwacji. Na razie u nikogo nie wystąpiły objawy świadczące o zakażeniu – przyznaje Korniszuk.

Z kolei spółka informuje, że we wtorek rozpoczęto niezbędne czynności technologiczne w części wydziałów browaru, w których przez ostatnie 14 dni nie przebywała zakażona osoba i nie miała kontaktu z ich pracownikami. Pełna produkcja w lubelskim zakładzie ma zostać wznowiona we wtorek, 14 kwietnia.

– Pragniemy jednocześnie podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego. Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań – podkreśla dyrektor Rutkowski.

Pełne oświadczenie spółki Perła - Browary Lubelskie S.A. z dnia 7 kwietnia 2020 r.

W związku z pojawiającymi się pytaniami ze strony przedstawicieli mediów dotyczących funkcjonowania naszej Spółki w okresie pandemii koronawirusa informujemy, że podjęliśmy szereg działań mających na celu zapewnienie pracownikom Perła – Browary Lubelskie S.A. możliwie wysokiego poziomu bezpieczeństwa w związku z pracą wykonywaną w trakcie epidemii. Za generowanie i wdrażanie rozwiązań w tym zakresie odpowiada Zespół Zarządzania Kryzysowego złożony z menedżerów wszystkich pionów, powołany w momencie wystąpienia zagrożenia epidemicznego na terenie Polski.

Na podstawie zaleceń Zespołu zostały wprowadzone m.in. następujące rozwiązania:

  • umożliwienie w szerokim zakresie pracy zdalnej pracowników, jeśli tylko specyfika ich stanowiska na to pozwala;
  • maksymalne ograniczenie kontaktów pracowników z osobami z zewnątrz;
  • zakup na potrzeby pracowników maseczek jednorazowych oraz wielorazowych, płynu do dezynfekcji rąk, rękawic ochronnych oraz wprowadzenie obowiązku ich stosowania;
  • wprowadzenie obowiązkowego badania temperatury wszystkich wchodzących na teren Spółki (pomiar dokonywany przez pracowników ochrony) na zasadach dopuszczalnych prawnie;
  • wdrożenie rotacyjnych przerw w pracy w Pionie Produkcji i Logistyki w celu uniknięcia możliwości gromadzenia się większej liczby pracowników w tym samym czasie w tych samych miejscach;
  • szereg działań związanych z podniesieniem poziomu bezpieczeństwa sanitarnego: wdrożenie dezynfekcji elementów często dotykanych przez wiele osób, zwiększenie częstotliwości sprzątania i dezynfekcji pomieszczeń socjalnych, wyposażenie portierni i sanitariatów w środki dezynfekcyjne, rozklejenie plakatów informacyjnych GIS oraz zasad mycia rąk.

Powyższe działania zostały zrealizowane niezależnie od obowiązujących na co dzień w naszej Spółce bardzo wysokich standardów higienicznych, wynikających z wymogów wdrożonego i certyfikowanego systemu ISO 22 000 Zarządzania Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności.

Pomimo priorytetowego potraktowania prac mających na celu ochronę zatrudnianych przez nas osób przed skutkami epidemii, z oczywistych powodów nie ma obecnie sposobu na zagwarantowanie komukolwiek pełnego bezpieczeństwa. W dniu 4 kwietnia br. otrzymaliśmy informację o potwierdzeniu zakażenia koronawirusem jednego z pracowników naszej firmy. Wobec powyższego Zarząd Spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie celem podjęcia działań przewidzianych w takich wypadkach, kierując się przy tym nadrzędnym poczuciem odpowiedzialności za naszych pracowników. Po informacji z naszej Spółki Sanepid przeprowadził wywiady telefoniczne ze wszystkimi osobami, które mogły mieć bezpośredni, tzw. bliski kontakt z zakażonym pracownikiem i na ich podstawie podjął decyzje o objęciu poszczególnych pracowników  kwarantanną lub o braku takiej konieczności.

Od wtorku 7 kwietnia br. na części wydziałów Browaru nr 1 wykonywana jest praca w celu przeprowadzenia niezbędnych operacji technologicznych. Czynności przeprowadzone przez Sanepid, w szczególności wywiady z pracownikami ponownie uruchamianych wydziałów, wykluczyły prawdopodobieństwo bezpośredniego kontaktu z zakażoną osobą, która nie przebywała  w przeciągu ostatnich 14 dni na tych wydziałach, jak również nie miała kontaktu z ich pracownikami. Od poświątecznego wtorku, tj. od 14 kwietnia br. planowana jest praca Browaru nr 1 w pełnym zakresie. Działalność Spółki w pozostałych lokalizacjach odbywa się bez zakłóceń.

Pragniemy jednocześnie podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego. Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań.

W dniu dzisiejszym specjalne pismo skierowaliśmy także do naszych odbiorców – hurtowni i sieci handlowych. Zapewniliśmy w nim, że obowiązujące w Spółce procedury umożliwiające sprawne przeciwdziałanie wszelkim sytuacjom kryzysowym pozwolą nam w pełni wywiązać się ze zobowiązań wobec naszych kontrahentów i ugruntować wizerunek Perła – Browary Lubelskie S.A. nie tylko jako odpowiedzialnego pracodawcy, ale także solidnego, godnego zaufania partnera biznesowego. 

Andrzej Rutkowski

Dyrektor Generalny Perła – Browary Lubelskie S.A.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

zdjęcie ilustracyjne

Oficjalnie jest zakaz, ale badania mówią co innego. Co młodzież pije na studniówkach?

62 proc. uczestników studniówek pije alkohol w ten wyjątkowy dzień. Dominują mocne trunki, w tym wódka, które stanowią aż 80 proc. alkoholu spożywanego w czasie studniówki. Tak wynika z badań IQS.

Posiedzenie środowej komisji

Rewolucja w chełmskiej oświacie. Połączą przedszkola ze szkołami?

Chełm planuje reorganizację oświaty. Pomysł jest taki, by przedszkola łączyć ze szkołami. Ale jak pokazała środowa komisja rady miasta na razie więcej jest wątpliwości w tej sprawie.

Eleganckie krzesła i biurka: Glamour w Twojej przestrzeni

Eleganckie krzesła i biurka: Glamour w Twojej przestrzeni

Styl glamour to kwintesencja elegancji, luksusu i wyrafinowanego designu. Wnętrza urządzone w tym duchu zachwycają bogactwem detali, nieoczywistymi połączeniami materiałów oraz przytulną, a jednocześnie wystawną atmosferą. Czy z tym stylem da się pogodzić funkcjonalność? Oczywiście! Krzesła i biurka glamour są doskonałym przykładem, jak dodać każdemu pomieszczeniu szyku i charakteru.

Fałszowanie miodu - jak rozpoznać prawdziwy, polski miód pszczeli?

Fałszowanie miodu - jak rozpoznać prawdziwy, polski miód pszczeli?

Naturalne miody pszczele to produkty, które wcale nie tak łatwo zakupić. Coraz powszechniejsza staje się nieuczciwa praktyka fałszowania miodu pszczelego sprawiająca, że złoty płyn przestaje mieć jakiekolwiek właściwości zdrowotne. Podrobionych miodów nektarowych, miodów akacjowych czy miodów rzepakowych na półkach sklepowych spotkać można całe mnóstwo. Zdaje się nawet, że zaczynają one wypierać najwyższej jakości miody tradycyjne. Kuszą niższą ceną, płynną konsystencją i pięknym kolorem. Jak więc nie dać się złapać i kupować tylko prawdziwy rodzaj miodu? Dlaczego warto decydować się na miód z prawdziwej, polskiej pasieki o sprawdzonej renomie? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących pochodzenia różnych odmian miodu poznasz z niniejszego artykułu.

Najpopularniejsze rodzaje pieców i kotłów na rynku – co warto wybrać?

Najpopularniejsze rodzaje pieców i kotłów na rynku – co warto wybrać?

Najczęściej wybierane w Polsce urządzenia grzewcze to w ostatnich latach piece oraz kotły na pellet i na ekogroszek, a także piece i kotły zasypowe. Sprawdź koniecznie najważniejsze informacje na ich temat. Dowiedz się też, gdzie warto wybrać wspomniane urządzenia. Dzięki temu na pewno kupisz odpowiednie wyposażenie.

Być jeszcze lepszym policjantem. Lubelski garnizon otworzył "szkoleniówkę"

Być jeszcze lepszym policjantem. Lubelski garnizon otworzył "szkoleniówkę"

Lubelscy policjanci mają swój Ośrodek Szkolenia Policji. 24 funkcjonariuszy już się szkoli na kursie podoficerskim.

Rodzina zamordowanej komorniczki nie zgadza się z wyrokiem

Rodzina zamordowanej komorniczki nie zgadza się z wyrokiem

Rodzina zamordowanej komorniczki z Łukowa nie zgadza się z wyrokiem. Sąd skazał w tym tygodniu Karola M. na 25 lat więzienia.

Poszukiwany listem gończym zaskoczony wizytą policjantów

Poszukiwany listem gończym zaskoczony wizytą policjantów

41-letni mężczyzna poszukiwany przez sądy w Elblągu i Siedlcach został zatrzymany w powiecie garwolińskim. Ryccy kryminalni zaskoczyli go wcześnie rano, gdy przebywał w jednym z domów.

Sebastian Rudol od środy jest już piłkarzem ŁKS

Obrońca Motoru Lublin oficjalnie zmienił klub

Plotki szybko się potwierdziły. W środowy wieczór Motor Lublin poinformował, że kontrakt z Sebastianem Rudolem został rozwiązany za porozumieniem stron. Zawodnik tego samego dnia podpisał umowę z pierwszoligowym ŁKS Łódź.

Rzekomy pomór drobiu nie odpuszcza. Prawie 34 tysięcy kur do uśmiercenia

Rzekomy pomór drobiu nie odpuszcza. Prawie 34 tysięcy kur do uśmiercenia

Czwarte ognisko rzekomego pomoru drobiu w województwie lubelskim stwierdzono w gospodarstwie hodującym kury. Wszystkie dotychczasowe ogniska tej choroby wykryto w gminie Międzyrzec Podlaski. W regionie obowiązują szczepienia kur i indyków.

MKS FunFloor przegrał pierwszy mecz pod wodzą Pawła Tetelewskiego
galeria

MKS FunFloor Lublin przegrał z KPR Gminy Kobierzyce

KPR Gminy Kobierzyce wyrasta na koszmar MKS FunFloor. W tym sezonie obie ekipy spotkały się już dwa razy i oba mecze zakończyły się porażkami lubelskiej siódemki. I nie jest ważne, czy na ławce trenerskiej zasiadała Edyta Majdzińska, czy jak w środowy wieczór Paweł Tetelewski. Drużyna z Dolnego Śląska w obu przypadkach była wyraźnie lepsza.

Są aktywni i dbają o środowisko. Wyjątkowa lekcja edukacyjna w SP nr 39 w Lublinie
galeria

Są aktywni i dbają o środowisko. Wyjątkowa lekcja edukacyjna w SP nr 39 w Lublinie

Jak uchronić się przed powodzią? Jakie organizmy żyją w Bystrzycy? Tego dowiedzieli się dzisiaj uczniowie ze szkoły podstawowej nr 39 w Lublinie podczas zajęć z programu "Aktywni Błękitni".

Trening kosmetologiczny dla seniorów
galeria

Trening kosmetologiczny dla seniorów

Automasaż, gimnastyka mięśni twarzy i pielęgnacja ciała. Tego uczyli się lubelscy seniorzy.

Wjechał na tor kolejowy i zawisł na rampie

Wjechał na tor kolejowy i zawisł na rampie

28-letni mieszkaniec Terespola zignorował zakaz wjazdu. Mężczyzna nie zauważył krawędzi rampy i utknął na torach kolejowych.

Lubelskie obchody rocznicy wybuchu powstania styczniowego

Lubelskie obchody rocznicy wybuchu powstania styczniowego

Lublin uczcił 162. rocznicę wybuchu powstania styczniowego. Władze oraz społeczność szkolna zapaliły znicze i złożyły kwiaty w miejscach pamięci.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty