Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 grudnia 2021 r.
11:47

Pomysł na obiad. Kurczak nie musi być nudny. Po polsku, węgiersku i wietnamsku

39 0 A A

Jemy je chętnie i często. Na obiad i w restauracji. Najlepsze dania z kurczaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zawsze w kuchni, ważna jest jakość mięsa. W modzie są kurczaki zagrodowe, ich mięso jest smaczniejsze od mięsa kurczaka z marketu. Najważniejsze, by mięso było świeże.

Przegląd dań z kurczaka zaczynamy od patentu Jeana Bosa, kucharza, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgów. Przepis pochodzi z królewskiej kuchni.

– Piersi z kurczaka dokładnie myję i osuszam. W każdej robię otwór nożem. Na patelni smażę cebulkę, dodaję listki szpinaku (świeże lub mrożone), doprawiam solą z pieprzem, dodaję trochę śmietanki. Jak odparuje, faszeruję piersi szpinakiem. Zawijam w surowy, wędzony boczek, obtaczam w mące. Obsmażam na złoto na patelni. Układam piersi na blaszce. Wkładam na piętnaście minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Podaję z kopytkami lub kluskami śląskimi. To jest pyszne – mówi Jean Bos.

A teraz kilka sprawdzonych receptur. Zaczynamy od baleronu białoruskiego i kurczaka faszerowanego.

Baleron białoruski

Składniki: 1 kurczak, 1 jajko, główka czosnku, majeranek, pieprz, sól.

Wykonanie: kurczaka dokładnie wypłukać, odciąć udka i skrzydełka, za pomocą ostrego nożyka wyjąć kości, tak by nie uszkodzić skóry. Wybrać mięso i pokroić w równą kostkę.

Mięso wymieszać z jajkiem, roztartym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Wilgotnymi rękami bardzo długo wyrabiać masę, uformować z niej kulę, następnie prostokąt. Umieścić wewnątrz skóry, zawinąć, uformować, spiąć metalowymi szpadkami. Piec w temperaturze 180-220 stopni przez 1,5 godziny.

Kurczak faszerowany mojej mamy

Składniki: 1 średni sprawiony kurczak. Na farsz: 2 jajka, 2-3 garście bułki tartej, 2 wątróbki drobiowe, 2 serduszka, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki słodkiej śmietany lub mleka, pęczek pietruszki, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka, majeranek, bazylia do posypania.

Wykonanie: z kurczaka wyjąć kości. Natrzeć od środka pieprzem i solą. Częściowo zszyć. Składniki farszu wymieszać, doprawić i nadziewać kurczaka. Zaszyć do reszty, posypać przyprawami. Piec pod folią około 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Poporcjować, podawać na zimno lub gorąco.

(Autor: Agata Wójtowicz)

Kurczak w kokosach

Składniki: 2 piersi z kurczaka, mleko kokosowe, 3 łyżki kokosowych wiórek, panierka do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: piersi lekko rozbić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Każdy kotlet zanurzyć w kokosowym mleku i obtoczyć w panierce. Smażyć na oleju, tak by filety były złote i chrupiące.

Kurczak w kokosach najlepiej smakuje z plastrem ananasa z puszki i ryżem ugotowanym na sypko, skropionym oliwą z aromatem papryki. Albo z aromatem czosnku. A swoją drogą taką oliwę robi się bardzo prosto, wystarczy do butelki oliwy kupionej w sklepie wrzucić czosnek, zioła, papryczkę albo suszone grzyby.

Kurczak po węgiersku

Składniki: kurczak, pół szklanki miodu, tubka węgierskiej pasty paprykowej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: kurczaka poporcjować, natrzeć solą z pieprzem. Odstawić na 3 godziny. Następnie zalać marynatą z miodu i pasty paprykowej. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać czosnek na smak. Polać zalewą i dokładnie wymieszać, tak, by każdy kawałek mięsa był nią otoczony.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podlewać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Kurczak w kawie

Składniki: 1,5 kg kurczaka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml zaparzonej Kostaryki Tarrazu, 2 łyżeczki śmietany, 50 g prażonych migdałów.

Wykonanie: zmieszać przyprawy, natrzeć nimi podzielonego na porcje kurczaka. Zaparzyć kawę, odcedzić, przelać do miski, włożyć kurczaka, marynować całą noc. Po wyjęciu z lodówki nóżki z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kawową marynatą, dodać sól i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie podlać sosem, dodać pozostałe kawałki kurczaka oraz wątróbkę, piec jeszcze przez 30 minut.

Po upieczeniu wyciągnąć kurczaka i trzymać go w cieple. Z sosu pozbierać szumowiny i przelać go do czystego rondla razem z wątróbką. Sos podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Polać kurczaka. Przed podaniem przybrać prażonymi migdałami.

Po wietnamsku

Składniki: 2 piersi kurczaka, ciemny sos sojowy, 1 cebula, 3 łyżki brązowego cukru, słodka wędzona papryka, kawałeczek imbiru, ryż.

Wykonanie: ugotować ryż na szybko. Mięso pokroić w małe kawałki, cebulę w piórka. Mięso zalać w miseczce sosem sojowym, odstawić na 20 minut.

Rozgrzać wok, wsypać cukier, gdy się skarmelizuje wrzucić mięso. Smażyć trzy minuty. Dodać sos sojowy, imbir, wędzoną paprykę, smażyć trzy minuty, dodać cebulę, smażyć minutę. Podawać z ryżem.

Z piekarnika

Składniki: 2 filety z kurczaka, 8 średnich ziemniaków, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, kto lubi przyprawa gyros, olej.

Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, posolić. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć po jednej stronie kurczaka, po drugiej ziemniaki. Ziemniaki polać olejem zmiksowanym z czosnkiem. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Udka w tabasco

Składniki: 8 udek. Na marynatę: 2 łyżki miodu gryczanego, 8 ząbków czosnku, kawałek świeżego korzenia imbiru, sos sojowy, pół szklanki oleju, pieprz Cayenne, 2 suszone listki curry, sól, pieprz, tabasco.

Wykonanie: listki pokruszyć, wymieszać z resztą składników i odstawić na godzinkę do lodówki, żeby się smaki polubiły. Udka przełożyć do marynaty, niech się macerują przez 3 godziny. Teraz na blaszkę i do piekarnika. Gdy się zaczną złocić, posmarować je miodem z tabasco i podlać sosem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Do końca świata i jeden dzień dłużej. Czas na 33. finał WOŚP
WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

Do końca świata i jeden dzień dłużej. Czas na 33. finał WOŚP

W niedzielę na ulicach całej Polski wszędzie będzie widać czerwone serduszka. Wszystkim może się wydawać, że to tylko jeden dzień, jednak przygotowania trwają już od zeszłego roku. Co czeka nas podczas wielkiego finału WOŚP?

Maszeruje WOT już od roku

Maszeruje WOT już od roku

Ośrodek Reprezentacyjny Wojsk Obrony Terytorialnej z centralną siedzibą w Radomiu działa już od roku. Godziny spędzone na próbach orkiestry czy treningach musztry w przypadku kompanii, procentują efektownymi występami. Żołnierze tej formacji często prezentują się w Lubelskiem.

Będzie słonecznie! - Weekendowa prognoza pogody
POGODA
film

Będzie słonecznie! - Weekendowa prognoza pogody

Posłuchaj jakie temperatury czekają nas w ten weekend. Prognozę pogody przedstawia Gabriela Szewczyk.

W ostatniej kolejce Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe ze Ślepskiem Malow Suwałki

Bogdanka LUK Lublin gra z GKS Katowice, powtórka mile widziana

GKS Katowice będzie przeciwnikiem Bogdanki LUK Lublin w spotkaniu 22. kolejki. Pierwszy gwizdek w hali Globus, w sobotę, o godzinie 20.30.

Wścieklizna nie odpuszcza. Drugi przypadek choroby od początku roku

Wścieklizna nie odpuszcza. Drugi przypadek choroby od początku roku

Wykryto drugie ognisko wścieklizny w województwie lubelskim. Bezpański kot zaatakował inne zwierzęta oraz właściciela gospodarstwa.

Imprezy klubowe w weekend (24 –25 stycznia)
impreza
24 stycznia 2025, 19:00

Imprezy klubowe w weekend (24 –25 stycznia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Tym bardziej teraz, gdy mamy karnawał. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator o tym, gdzie są najlepsze imprezy w Lublinie.

LOTTO spełnia marzenia!

LOTTO spełnia marzenia!

Pula wypłaconych wygranych w 2024 roku na Lubelszczyźnie przekroczyła 200 MILIONÓW zł. Zapraszamy do punktów LOTTO i na www.lotto.pl, a także do gry przez aplikację!

Mariusz Banach o połączeniu SP19 i SP25: Nie mamy trudniejszych decyzji w samorządach, jak te o likwidacji szkół
film

Mariusz Banach o połączeniu SP19 i SP25: Nie mamy trudniejszych decyzji w samorządach, jak te o likwidacji szkół

Gościem programu Dzień Wschodzi jest Mariusz Banach, zastępca prezydenta miasta Lublin ds. oświaty i wychowania. Z wiceprezydentem rozmawiamy o tym, jak miasto finansuje szkoły i dlaczego koszty edukacji rosną. Jak wytłumaczyć budowanie nowych szkół w mieście w sytuacji, kiedy w innych częściach miasta szkoły są łączone i likwidowane? Na te i inne pytania odpowie nasz gość.

Po blisko tygodniu Bernardyńska otwarta dla ruchu. Jest jednak "ale"
galeria

Po blisko tygodniu Bernardyńska otwarta dla ruchu. Jest jednak "ale"

Lubelski Ratusz poinformował, że wraca ruch kołowy i pieszy na ulicy Bernardyńskiej. Jest jednak ograniczenie.

Karol Kowalewski ma szansę wywalczyć pierwsze trofeum jako trener Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Polski Cukier AZS UMCS gra dzisiaj z Zagłębiem Sosnowiec w półfinale Pekao SA Pucharu Polski

W czwartek, w Sosnowcu rozpoczął się finałowy turniej Peako SA Pucharu Polski koszykarek. Polski Cukier AZS UMCS Lublin dzisiaj o godz. 18 zmierzy się z MB Zagłębiem Sosnowiec.

Pożar budynku w Lublinie. Życia mężczyzny nie udało się uratować

Pożar budynku w Lublinie. Życia mężczyzny nie udało się uratować

Pożar pustostanu w Lublinie. Podczas przeszukania budynku strażacy natrafili na ciało mężczyzny.

Wczoraj odbyła się próba generalną przed premierą opery "don Giovanni"
galeria
film

„Don Giovanni” – premiera wyprzedana w 100 proc.

W Operze Lubelskiej szykuje się wydarzenie - bez ryzyka można stwierdzić - krajowego formatu. Chodzi o sobotnią premierę opery „Don Giovanni”. Reżyserem jest Wojciech Adamczyk, znany m.in. z serialu „Ranczo”. Z batutą stanie maestro Vincent Kozlovsky, a za epicką scenografię odpowiada Marek Chowaniec. Na scenie wystąpią znani artyści. W rolę komandora wcieli się Rafał Siwek, światowej sławy bas, w rolę tytułowego Don Giovanniego wcieli się Daniel Mirosław, zaś Donny Anny – Anna Barska. 

Mateusz Stolarski chciałby, żeby Jakub Łabojko dołączył do Motoru

Defensywny pomocnik dołączy do Motoru Lublin? „Jesteśmy na etapie rozmów kontraktowych”

Wszystko wskazuje na to, że Motor Lublin wkrótce dokona szóstego transferu w zimowym okienku. Do beniaminka PKO BP Ekstraklasy może dołączyć Jakub Łabojko. Defensywny pomocnik przebywał z drużyną na obozie w Turcji. Obie strony rozmawiają już na temat kontraktu dla zawodnika, które ostatnio grał we Włoszech.

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków zaprasza na weekendowe spacery ornitologiczne. Mieszkańcy Lubelszczyzny mogą wybierać spośród 4 darmowych wycieczek.

Skrzydłowy Azotów Puławy Marek Marciniak zdobył w meczu z Kuwejtem trzy bramki

Z Kuwejtem Polacy rzucili 12 bramek z rzędu. Wygrali 42:32

W drugim spotkaniu o miejsca 25-32 podczas mistrzostw świata reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych pokonała Kuwejt 42:32

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium