Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Praca

24 maja 2021 r.
7:52

Praca w Lublinie. Restauracje szukają kucharzy, kelnerów i barmanów. Ile można zarobić?

56 9 A A
(fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Większość restauracji i kawiarni szuka pracowników. Potrzebni są kucharze, kelnerzy, barmani. CV spływają wartkim strumieniem, ale tych naprawdę chętnych do pracy jest niewielu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

– Chcemy zatrudnić 2-3 kelnerów lub kelnerki oraz ramerki, których zadaniem jest witanie naszych gości, prowadzenie ich do stolika i podawanie karty – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka lubelskiej restauracji Mandragora. – Potrzebujemy też trzech kucharzy. Mogą to być osoby młode, absolwenci szkół gastronomicznych. Doszkolimy ich.

– Szukamy trzech barmanów lub barmanek. Dostajemy sporo CV, ale w większości to osoby bez doświadczenia – przyznaje Łukasz Dudkowski z pubu U Fotografa. – Atutem jest też przynajmniej podstawowa wiedza o piwie. Jednak w razie potrzeby zapewniamy odpowiednie szkolenia.

Zadłużyłam się, a oni odeszli

Braki kadrowe ma dziś większość restauracji i kawiarni. A chętnych do pracy brak. Restauratorzy, z którymi rozmawiamy, z rozżaleniem opowiadają o tym, jak to naprawdę dziś wygląda.

– Kelnerzy i kelnerki, które pracowały u nas przed pandemią na umowę-zlecenie, przebranżowili się. Świadczą usługi transportowe. Nie chcą wracać, bo boją się, że restauracje znów zostaną zamknięte i stracą źródło dochodu, bo dla osób na umowie zleceniu postojowego przez ostatnie 8 miesięcy nie było – mówi jeden z naszych rozmówców. – Szukamy nowych pracowników, ale ludzi z doświadczeniem nie ma. Oczywiście możemy ich przeszkolić, ale im na dobrym wykonywaniu zawodu nie zależy. Chcą tylko odbębnić pracę i brać wypłatę. Nie ma w nich zapału. Nie ma gościnności, która jest w restauracji niezbędna. Chcą tylko stać i gapić się w telefon.

– Wyszkolenie pracownika w gastronomii zajmuje trzy miesiące, a szansa na to, że zostaną w pracy po tym czasie jest praktycznie żadna. Po pierwszym dniu działalności ogródka dwie osoby już się nie pojawiły. Nie raczyły nawet zadzwonić i uprzedzić, że rezygnują – słyszymy w lokalu w centrum Lublina. – To mnie już nawet nie dziwi. Są przypadki, że dostaję CV, więc dzwonię i umawiam się na rozmowę kwalifikacyjną, a ta osoba nie przychodzi i nie odbiera już telefonu.

Restauratorzy największy żal mają do pracowników, którzy byli zatrudnieni przez cały okres pandemii, a teraz… zrezygnowali z pracy.

– Pandemia mocno dała nam w kość. Żeby przetrwać, braliśmy kredyty i sprzedawaliśmy prywatny majątek. W tym czasie najważniejsze było, żeby trzymać się razem i nikogo nie zwalniać. Czuliśmy odpowiedzialność za naszych pracowników. Oni przecież mają rodziny, rachunki, kredyty. Okazało się, że oni tej solidarności z nami nie czuli – mówi znany lubelski restaurator. – Tuż przed otwarciem ogródków część z nich dała znać, że nie jest już pracą zainteresowana. Część odeszła po pierwszym weekendzie. Zostawili nas na lodzie.

– Przyznam się, że od tygodnia płaczę. Mam żal do nich i do siebie, że dałam się tak oszukać – mówi inna restauratorska. – Stawałam na rzęsach żeby zapłacić ZUS i żeby wypłaty były na czas. Robiłam to kosztem swojej rodziny. Przez kilka miesięcy płaciłam za nicnierobienie. Teraz, kiedy trzeba pracować, okazuje się, że ludziom się już nie chce. Albo odchodzą, bo gdzie indziej dostaną dodatkową złotówkę za godzinę. Ta złotówka jest dziś ważniejsza niż poprzednie miesiące.

17 zł? Ja dam 20

– Doszło do bardzo nieprzyjemnej sytuacji, że wykradamy sobie pracowników – zauważa inny restaurator z Lublina. – Niektórzy chodzą do innych restauracji, a gdy są dobrze obsłużeni pytają kelnera, ile zarabia. 17 zł? Ja dam 20. Ci lojalni odmówią. Inni biorą wciskany im numer telefonu.

Bo pieniądze to argument, na który przyszli pracownicy zwracają największą uwagę.

– Byłam na kilku rozmowach. Fajne lokale, mili właściciele, ale za takie pieniądze nie opłaca mi się pracować – nie ukrywa studentka historii z Lublina. – Praca jest ciężka, zmianowa. Zajęte są weekendy i to do nocy. Za najniższą płacę to ja się na coś takiego nie piszę. Będę opiekunką do dziecka. Zarobki te same, a znacznie łatwiej.

Ile można zarobić w gastronomii? Stawki oscylują wokół pensji minimalnej czyli 18,30 zł za godzinę brutto (13,37 zł na rękę).

W wielu restauracjach to dla osób bez doświadczenia wynagrodzenie na próbny pierwszy miesiąc. Później stawki rosną. W zależności od zajmowanego stanowiska do około 20-35 zł za godzinę netto. Do tego napiwki. Restauratorzy przyznają, że te są coraz niższe, bo coraz więcej osób płaci kartą, ale mimo to za dobry dzień w trakcie weekendu może to być ok. 100 zł.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Słoweńscy pionierzy industrialu wystąpią w Radiu Lublin
28 maja 2024, 20:00

Słoweńscy pionierzy industrialu wystąpią w Radiu Lublin

Na tą wiadomość czekaliśmy bardzo długo. 28 maja w lubelskim Studiu im. Budki Suflera wystąpią słoweńscy ekscentrycy, pionierzy industrialu – grupa Laibach. Formacja uciekająca jakimkolwiek próbom zaszufladkowania ich twórczości, a przy tym kontrowersyjna, nieokiełznana, nietuzinkowa. Ich koncerty to crème de la crème. Muzycznie? To po prostu destylat industrialu.

Studenci pamiętają o więźniach politycznych

Studenci pamiętają o więźniach politycznych

Grupa studentów Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej z Białorusi będzie pisać listy do internowanych. To z okazji obchodzonego 21 maja Dnia Solidarności z Więźniami Politycznymi.

Niedługo po odkryciu tragicznej śmierci Weroniki H. jej 35-letni syn został zatrzymany

Syn pobił matkę na śmierć. Jest akt oskarżenia

Bił matkę po twarzy, uderzał jakimś tępym narzędziem, gdy się przewróciła, jeszcze ją docisnął, a głową kobiety uderzył o podłogę. 74-letnia Weronika H. nie przeżyła. Jej syn będzie odpowiadał za zabójstwo przed sądem. Grozi mu nawet dożywocie.

Bogdan Krześniak to były działacz PSL-u, który w ostatniej kadencji reprezentował barwy PiS w radzie powiatu puławskiego. W ostatnich wyborach, startując z listy Prawa i Sprawiedliwości, otrzymał 626 głosów, co zapewniło mu mandat. Tuż przed pierwszą sesją, lekceważąc podpisane umowy, zmienił polityczne barwy

Zabrał władzę puławskiemu PiS-owi. "Zraziłem się do nich"

Głos jednego radnego zdecydował o tym, że władze w powiecie puławskim trafiła w ręce Koalicji Obywatelskiej i Trzeciej Drogi. Radnego, który swój mandat otrzymał startując z listy Prawa i Sprawiedliwości. Rozmawiamy z Bogdanem Krześniakiem, nowym członkiem zarządu, który zmienił polityczne środowisko.

Oranżeria w Radzyniu

Nowi radni chcą uchylić dyskryminacyjną kartę. Odblokują środki unijne?

Samorządowa Karta Praw Rodzin ma charakter ideologiczno- polityczny - piszą radni z Radzynia Podlaskiego w uzasadnieniu do uchylenia tego dokumentu. Miasto straciło już szansę na unijne dofinansowanie przez kartę.

Burze i grad. IMGW wydaje alerty dla całego województwa

Burze i grad. IMGW wydaje alerty dla całego województwa

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał alerty dla wszystkich powiatów. Prognozowane są silne ulewy, burze i opady gradu.

Marsz dla Życia i Rodziny w 2023 roku

Okażą wdzięczność za życie maszerując ulicami Lublina

„Dziękuję, że mnie urodziłaś”. Pod takim hasłem, w Dzień Matki ulicami Lublina przejdzie tegoroczny Marsz dla Życia i Rodziny.

Sprzęt od WOŚP trafi na oddział pulmonologiczny

Fundacja WOŚP robi prezent szpitalowi. Podaruje sprzęt dużej wartości

To już pewne. Do Zamojskiego Szpitala Niepublicznego trafi sprzęt o wartości przeszło miliona złotych. Trafi na oddział chorób płuc. Przekaże go Fundacja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Miał lepkie ręce. Odpowie w multirecydywie

Miał lepkie ręce. Odpowie w multirecydywie

Okradał kobiety na cmentarzu, zrywał naszyjniki z szyi i zabrał pieniądze przedszkolnej pedagog. Teraz może posiedzieć za kratkami nawet kilkanaście lat.

Wyczekiwany przetarg ogłoszony. PKP sypią milionami na remont dworca
galeria

Wyczekiwany przetarg ogłoszony. PKP sypią milionami na remont dworca

Wyczekiwany przetarg w końcu został ogłoszony. Kolejowa spółka szuka firmy, która wyremontuje dworzec PKP w Łukowie. W środku powstanie sala widowiskowa Łukowskiego Ośrodka Kultury.

Najpierw samochodem, a potem pieszo. Tak pijany kierowca uciekał przed policją

Najpierw samochodem, a potem pieszo. Tak pijany kierowca uciekał przed policją

37-latek miał ponad dwa promile i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Grozi mu więzienie

Pożar ciężarówki na drodze ekspresowej. Są utrudnienia

Pożar ciężarówki na drodze ekspresowej. Są utrudnienia

Na drodze S12/S17 doszło do pożaru pojazdu dostawczego. Zablokowany jest prawy pas ruchu

Renomowana strzelnica w Lublinie SCHRON

Renomowana strzelnica w Lublinie SCHRON

Szukasz ekscytującej rozrywki w Lublinie? Znudziły Ci się zwykłe wyjścia do kina, restauracji, czy na basen i potrzebujesz odrobiny adrenaliny? Jest na mapie Lublina miejsce, gdzie można świetnie bawić się zarówno samemu, jak i z grupą przyjaciół.

Czym jest postcrossing? Czy to dobry pomysł na hobby?

Czym jest postcrossing? Czy to dobry pomysł na hobby?

Na pewno wiele osób zastanawia się, czym jest postcrossing. To międzynarodowy projekt, który pozwala na wysyłanie i otrzymywanie pocztówek od osób na całym świecie. Jego historia zaczęła się w roku 2005 za sprawą Portugalczyka Paulo Magalheasa. Dzisiaj w programie zarejestrowanych jest kilkaset tysięcy osób z ponad 200 krajów.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium