Dziś zakończenie sezonu wodnego połączonego ze świętem pieczonego ziemniaka. Jutro od godziny 9 XV Święto Jesieni.
Pierwsza grupa chętnych spotyka się dziś o godz. 10.30 nad Wisłą w przystani "Dwóch Żywiołów” przy wjeździe do Kazimierza. Stamtąd wyruszy do Puław spływ kajakami, pontonami; będzie można też testować najnowsze motorówki. W Puławach będą czekały atrakcje nie tylko dla wodniaków – rejs po porcie, zawody, konkursy, a o godz. 15 rozpocznie się święto pieczonego ziemniaka z zabawami dla dzieci i dla dorosłych.
– W Marinie będziemy piec ziemniaki w ognisku. Później czeka nas wspólna zabawa przy muzyce – dodaje Mazurek. – Zachęcam też gorąco do udziału w akcji adopcji psów z puławskiego przytuliska, która będzie towarzyszyć sobotniemu spotkaniu.
Natomiast niedzielne święto jesieni w Kazimierzu to plenerowa wystawa warzyw, owoców, kwiatów, grzybów, a także miodów, domowych przetworów i potraw tradycyjnej kuchni, zatytułowana "Z lasów, pól i ogrodów”. Swoje produkty zaprezentuje ponad 120 wystawców.
– Przede wszystkim chodzi o zaprezentowanie tego, co rodzi się w małych ogrodach, na działkach, w przydomowych warzywnikach, u niewielkich producentów – wyjaśnia Agnieszka Zadura, dyrektor Muzeum Nadwiślańskiego, które organizuje festiwal.
Jak dodaje Agnieszka Zadura, to święto ma także charakter pikniku rodzinnego z wieloma konkursami, nagrodami, z próbowaniem różnych wyrobów, z konkursami kulinarnymi m.in. w kategorii słodycze czy przetwory owocowo-warzywne.
Miejscem imprezy będzie najbliższe otoczenie oddziału Muzeum Przyrodnicze w Kazimierzu Dolnym przy ul. Puławskiej 54.