W tym roku statystyczny Polak zje ponad 100 kg warzyw. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki. Jemy też więcej sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.
Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.
– W Polsce najwięcej uprawia się kapusty, marchwi i cebuli. Rośnie uprawa warzyw w szklarniach i w tunelach foliowych – informuje Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zdaniem Strojewskiej tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie nieco mniejsza niż w roku ubiegłym, a ceny warzyw - trochę wyższe.
Na rynku hurtowym w Broniszach po Warszawą w ostatnich dniach drożeją: kapusta, kalafiory, młoda marchew, włoszczyzna i ziemniaki. Taniej można kupić natomiast ogórki, pomidory i fasolkę szparagową.
Kilogram ogórków kosztuje w hurcie 1,5-2,0 zł, pomidorów spod osłon 2,5-3,3 zł, fasolki 5-8 zł/kg, kapusty - 0,9-1,2 zł/kg, młodej marchewki 2,5-3,0 zł. Więcej niż w 2012 roku zapłacimy też za młode ziemniaki. W hurcie odmiana Irga sprzedawana jest od 1,73 do 2,13 zł/kg, a wczesna odmiana Irys od 1,10 do 1,30 zł za kilogram. (PAP)