Ponad 30 tys. osób przewinęło się w weekend przez Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie k. Zamościa, gdzie zorganizowano XXVI Wystawę Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych.
W sobotę poznaliśmy laureatów konkursu Agroliga 2012 na szczeblu regionalnym. W kategorii rolników zwyciężyli Krystyna i Jan Chajęccy z miejscowości Marianka (pow. biłgorajski), właściciele gospodarstwa o powierzchni 8,9 ha, specjalizującego się w produkcji żywca wieprzowego. Nagrodzone gospodarstwo sprzedaje rocznie ponad 4,5 tys. sztuk tuczników i dysponuje nowoczesną, zmechanizowaną tuczarnią, wyposażoną m.in. w system wentylacyjny z automatyczną regulacją temperatury i wilgotności oraz linie do rozprowadzania pasz i leków dla zwierząt.
W kategorii firm pierwsze miejsce przypadło Zakładom Zbożowo-Młynarskim w Werbkowicach (pow. hrubieszowski).
Fachowcy oceniali zwierzęta. Najlepsze króliki, gołębie, drób użytkowy i ozdobny, bydło mleczne i mięsne, trzoda chlewna, kozy, owce oraz konie otrzymały tytuł czempiona, a hodowców uhonorowano dyplomami, pucharami i nagrodami.
Firmy z całej Polski przedstawiły najnowszą ofertę produkowanych maszyn i urządzeń oraz środków do produkcji rolnej i hodowli.
Podczas wystawy nie zabrakło ciekawych seminariów, kiermaszów, występów artystycznych oraz konkursów. Zorganizowany przez Urząd Marszałkowski konkurs kulinarny "Lubelska wołowina na talerzu” w kategorii "potrawy” wygrała restauracja Renesans z Zamościa, która przygotowała "polędwicę św. Huberta”.
W kategorii "produkt” pierwsze miejsce – za "szynkę wołową wędzoną gotowaną” – zdobyła Masarnia-Ubojnia "Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wołynia (pow. radzyński).
Organizatorami wystawy, która odbywała się pod patronatem medialnym "Dziennika Wschodniego, byli: Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli i Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie.
II edycja konkursu „Lubelska wołowina na talerzu”
- wyróżnienie:
restauracja „Hetman” z Łuszczowa
za „Mostek w sosie wiśniowym z kluseczkami leniwymi”
warto przypomnieć, że w ubiegłym roku restauracja Hetman
zajęła pierwsze miejsce w naszym konkursie
- 3 miejsce:
Gminne Koło Aktywnych Kobiet gminy Fajsławice
za „Gulasz ziołowy fajsławicki”
- 2 miejsce:
restauracja „Koncertowa” z Lublina
za „Policzki wołowe na jarzębinie”
- 1 miejsce
restauracja „Renesans” z Zamościa
za „Polędwicę św. Huberta”
Wyniki z kategorii „produkt”
- 2 miejsce:
restauracja „Koncertowa” z Lublina
za „Salceson wołowy żukowski”
- 1 miejsce:
Masarnia-Ubojnia „Zemat” - Zdzisław Trościańczyk z Wohynia
za „Szynkę wołową wędzoną gotowaną”