Konkurs na najlepszą szarlotkę z lubelskich jabłek, na najlepsze produkty i potrawy z wykorzystaniem tych owoców a także na najpiękniejsze wyroby rękodzielnicze. Lubelski Urząd Marszałkowski zachęca do udziału w plebiscycie m.in. Koła Gospodyń Wiejskich i kusi nagrodami.
– Kobiety działające w Kołach Gospodyń Wiejskich czy małych stowarzyszeniach lokalnych od lat z dumą pielęgnują rodzimy folklor, stoją też na straży zwyczajów i obrządków ludowych – zaznacza Michał Mulawa, wicemarszałek województwa lubelskiego. – To one dbają o zachowanie naszego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
To właśnie do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z Lubelskiego, ale też do stowarzyszeń działających na wsiach jest adresowany konkurs Urzędu Marszałkowskiego „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Jego celem jest promocja dziedzictwa kulturowego regionu w aspekcie kulinarnym, ale też kulturowym – poprzez promocję sztuki ludowej.
Są trzy kategorie konkursowe – na najlepszą szarlotkę z wykorzystaniem lubelskich jabłek, na najlepsze produkty i potrawy charakterystyczne dla regionu lubelskiego wykonane z wykorzystaniem lubelskich jabłek, a także na najpiękniejsze wyroby rękodzielnicze.
– Jabłka mają tak szerokie spektrum, że można czarować z nich dokładnie wszystko. Owoce te można dodać np. do ryb – podpowiada Piotr Huszcz, szef kuchni w jednym z lubelskich hoteli.
Konkurs odbędzie się w dwóch etapach – powiatowym i wojewódzkim. W każdym są przewidziane nagrody.
Zgłoszenia są przyjmowane do 2 marca za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie Urzędu Marszałkowskiego – www.lubelskie.pl. W następnej kolejności zgłaszający zaprezentują swoje potrawy, produkty czy też wypieki przed komisją konkursową w jednym z czterech miast – Lublinie (8 marca), Białej Podlaskiej (15 marca), Chełmie (22 marca) i Zamościu (29 marca).
– Później członkowie komisji konkursowej wyłonią zwycięzców z każdego z powiatów – zapowiada Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Etapom powiatowym będą towarzyszyły pokazy carvingu (rzeźbienia w owocach i warzywach). Będzie też degustacji potraw wpisanych na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
Gala finałowa w czasie której poznamy zwycięzców poszczególnych kategorii została zaplanowana na 2 maja, w Dzień Flagi „w aranżacji folkloru patriotycznego” w Sali Operowej Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.
Na zwyciężczynie czekają zarówno nagrody pieniężne jak i rzeczowe. Zostanie wydane też specjalna publikacja z nagrodzonymi przepisami kulinarnymi ze zdjęciami i zwycięską pracą rękodzielniczą.
Nagrody pieniężne
* etap powiatowy – I miejsce – 400 zł, II miejsce – 300 zł, III miejsce – 200 zł
* etap wojewódzki – I miejsce 3 000 zł, II miejsce – 2 000 zł, III miejsce 1000 zł. Będą też nagrody za wyróżnienia – po 500 zł