Polskie rolnictwo i polska kuchnia bez ziemniaków? Niemożliwe - jesteśmy szóstym producentem
Główne grzechy widać w gotowaniu. Chcesz ziemniaki na sypko - wychodzi kartoflanka. Oczekujesz srebrzącej się kupki purée - masz na talerzu szarawą maź. Bulwy nadpsute, z parchem, z chytrze ukrytymi pod skórką plamami, albo z dziuplą w środku. Każdy obiad jest w stanie zepsuć przykry zapach kartofli przemysłowych czy pastewnych.
Bazarek górą
Dobrze jest kupować towar od znajomego sprzedawcy, a jeszcze lepiej - od rolnika, któremu można wierzyć. Na wielkich bazarach ryzyko jest większe, nawet przy deklaracji, że sprzedają tam tylko rolnicy.
Bo są rolnicy i rolnicy. Co powiedzieć o takim, który ma dwa pola: jedno dla siebie (rodziny i znajomych), drugie, nawożone chemią - dla handlu?
W supermarketach wybór jest coraz większy. Miło się kupuje ziemniaki konfekcjonowane jak delikatesy. Ale żeby nie trafić na kota w worku, zwykle kartofle trzeba przepłacać.
Handel bierze nawet za datę
- To za wysoka cena - zaprzecza Roman Wysokiński, zaopatrzeniowiec Zakładów Przemysłu Ziemniaczanego Lublin. - Rolnicy sprzedają ziemniaki po 30 groszy! Pośrednicy i handel zarabiają za dużo.
Z naszych obserwacji wynika, że zarobki handlu bywają jeszcze większe. W zapakowanych w stosowne torby ziemniakach kremowych, sałatkowych, czerwonych i vinetach jest informacja, do kiedy można je eksponować. Czy z tego powodu ich cena detaliczna (1,48 zł/kg) prawie pięć razy przebija cenę zakupu?
Opinia eksperta- Vineta na oborniku to jest to!
Od zawsze uprawiamy ziemniaki, dobre ziemniaki, bo osobiście je sprzedaję w kiosku i nie schowam się przed niezadowolonym klientem. Pierwszym warunkiem wyhodowania dobrego ziemniaka jest ekologia. Żaden nawóz sztu-
czny - tylko obornik. Ziemniak na chemii będzie czerniał już przy obieraniu, w gotowaniu jeszcze bardziej. A dobre ziemniaki po ugotowaniu mogą w lodówce parę dni czekać na odsmażenie.
Po kilku latach uprawy ibisa i astry hodujemy vinetę, bo tamte się już wypleniły. A vineta jest lubiana: kremowa i sucha (wszyscy szukają sypkich ziemniaków), nadaje się na purée, placki ziemniaczane, do zupy też ją się wkroi.
Ceny
• Targowisko, ul. Ruska
- 80 groszy
• Zieleniak przy ul. Godebs-
kiego - 80 groszy
• Leclerc przy ul. Zana:
x Four en Soupe 2,5 kg
- 3,99 zł
x czerwone Gratin 2,5 kg
-3,99 zł
x Frites Purre 2,5 kg - 3,99 zł
x młode (Maroko) luzem 2,99 zł/kg
• Tesco Lublin:
x krajowe, kremowe - 2,5 kg - 3,69 zł
x krajowe sałatkowe 1,5 kg - 2,99 zł
x krajowe vineta 2,5 kg
- 3,86 zł
x krajowe czerwone rosalind 2,5 kg - 4,89 zł
x młode 1 kg - 2,89 zł
x TKZ 1 kg - 1,19 zł (siatka)
x ziemniaki 10 kg - 8,99 zł.