Miasto świętuje rocznicę nadania mu aktu lokacyjnego przez króla Stefana Batorego. Z tej okazji, jak co roku na Rynku Wielkim trwa Jarmark Hetmański.
W sobotę w ramach Festiwalu Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza” odbył się nie tylko konkurs na potrawę kuchni regionalnej, ale i wielkie gotowanie z Karolem Okrasą.
Jak przygotować roztoczańskie gołąbki tłumaczyła znanemu kucharzowi Barbara Wdowiak, szefowa kuchni zamojskiej restauracji Muzealna. Poza tym zamościanie mogli najeść się do syta krupnikiem, który według przepisu Okrasy uwarzyli kucharze z Muzealnej.
Jeszcze dzisiaj na jarmarcznej scenie na Rynku Wielkim zaprezentuje się Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP w Białowoli, Zespól Muzyki Dawnej "Capella all' Antico”, Kompania Country, Reggeneracja, a na deser przeboje Beatlesów i Czerwonych Gitar zaprezentują popularne Żuki.