Ten konkurs jurorzy rozstrzygali z pełnymi brzuchami. Bo aby wybrać „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”, musieli skosztować choćby po odrobince z 40 potraw i nalewek.
Najlepsze wypieki, wyroby gastronomiczne i nalewki nagradzane są w Zamościu od lat podczas dwudniowego Jarmarku Hetmańskiego. Tegoroczny zakończył się w niedzielę, a konkurs kulinarny organizowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury rozstrzygnięto dzień wcześniej.
Komisja nie miała łatwego zadania, bo jak podkreślono w protokole, wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, przy okazji spełniając wymogi stawiane potrawom regionalnym.
Ostatecznie jury pod przewodnictwem Marcina Sikory, szefa kuchni Hotelu Artis w Sitańcu ogłosiło, że w kategorii wyrobów gastronomicznych pierwsze miejsce należy się Barbarze Kuczaj z Udrycz za wędzony ser kozi podpuszkowy z dodatkiem ziół. Drugą nagrodę za świerkowe powidła otrzymała Edyta Kuźniarska, a trzecią za „ogniste czubaretki” KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii.
Gospodynie wiejskie z Chomęcisk dużych triumfowały w kategorii wypieków dzięki swoim drożdżowym oponkom. Panie z Gruszki Dużej były tym razem drugie za letni sernik z rabarbarem, a zwyciężczynie w tej kategorii zgarnęły jeszcze trzecią nagrodę za rabarbarowiec.
Po przetestowaniu kilkunastu nalewek komisja uznała, że najlesza jest ta z gruszki autorstwa członkiń KGW Szarowolanki. Drugie miejsce za śliwkówkę zajęło KGW „Rodzina Razem”, a trzecie za alkoholowy napój z mirabelek – Uroczysko Iwnia.