W ciągu całego życia serce uderza ponad 2,5 miliarda razy. Do prawidłowej pracy potrzebuje jednak wielu cennych składników, m. in. żelaza.
Udowodniono też, że brak żelaza może powodować obniżenie sprawności umysłowej, pogorszenie koncentracji i pamięci oraz zdolności uczenia się, a także gorszą sprawność i koordynację psychoruchową.
Tymczasem, według badań dieta aż 85 proc. kobiet w Polsce nie dostarcza organizmowi odpowiedniej dawki żelaza! Tak się dzieje, choć jest ono jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków w przyrodzie. Najlepiej przyswajalne jest jednak tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso.
Pamiętajmy, że pierwiastek ten lepiej się wchłonie, jeśli zawierające go pokarmy zjemy w towarzystwie witaminy C. Produktów bogatych w żelazo powinniśmy natomiast unikać w połączeniu z nabiałem, kawą i herbatą.