Częste konsumowanie warzyw i owoców nawet o 30 procent zmniejsza ryzyko udaru mózgu - twierdzą naukowcy z Harvardu na podstawie wyników badań, które przeprowadzili w Japonii i USA.
Co dziesiąta osoba chora na udar umiera, wiele zostaje trwale upośledzonych. Zapobieganie tej chorobie polega m.in. na stosowaniu odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz kontrolowaniu ciśnienia krwi.
Z badań lekarzy wynika, że kobiety i mężczyźni, którzy średnio pięć razy dziennie zjadają owoc lub warzywo, zmniejszają ryzyko udaru o jedną trzecią, w porównaniu z osobami unikającymi diety owocowo-warzywnej.
"Każda dodatkowa porcja owoców lub warzyw zmniejsza prawdopodobieństwo udaru o 6 procent” - stwierdzają naukowcy w swojej pracy. Z ich obserwacji wynika też, że udary występują najrzadziej u tych ludzi, których dieta jest bogata w rozmaite odmiany kapusty, brokuły, brukselkę.
Badaniami objęto 75 tysięcy kobiet w wieku od 34 do 59 lat oraz 39 tysięcy mężczyzn.