Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 listopada 2024 r.
8:07

Złociste i chrupiące. Po prostu pyszne. Sprawdzone przepisy na placki

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

Bramboraki, deruny i plyndze czyli placki ziemniaczane na różne sposoby. 13 listopada obchodziliśmy Dzień
Placków Ziemniaczanych, więc podrzucamy kilka sprawdzonych receptur.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dzień Placków Ziemniaczanych świętowałem w rodzinnej Dębicy. Z dzieciństwa pamiętam placki ziemniaczane pieczone bezpośrednio na blachach węglowej kuchni. Były grubsze niż te z patelni, ciemniejsze, z mocno przypieczoną skórką. Jadło się je z masłem, kwaśną śmietaną i cukrem. Te z patelni były bardziej złociste, chrupiące, jadaliśmy je na przykład z serkiem śmietanowym i koperkiem, z wołowiną (po zbójnicku) a nawet z delikatną potrawką z kury w sosie śmietanowym. Ale jadało się także placki zrobione pół na pół z ziemniaków i słodkiej kapusty. Nasz przegląd receptur zaczynamy od czeskich bramboraków.

Bramboraki

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, kilka ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, smalec na smażenie.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odcedzić z soku, dodać jajka, mleko, roztarty czosnek, majeranek. Wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni roztopić smalec, mocno rozgrzać, smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor. Odsączać na bibule i układać na talerzu. A teraz przepis na ukraińskie deruny.

Deruny

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki, 1 cebula, sól, pieprz, olej.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Odcedzić nadmiar soku. Cebulę zetrzeć, dodać do ziemniaków, dosypać mąki, wyrobić, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać. Nabierać łyżka masę ziemniaczaną, smażyć małe placuszki na rumiano. A teraz przepis na galicyjską wersję placków ziemniaczanych.

Galicjyjaki

SKŁADNIKI: 6 ziemniaków, 1 mała główka kapusty, 2 cebule, kilka łyżek mąki, smalec, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odcedzić sok. Kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić smalec, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę, smażyć kilka minut na ostrym ogniu, wystudzić. Dodać do startych ziemniaków, dosypać mąki, dodać jajka, wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Smażyć podłużne placki na rumiano.

Placki po węgiersku

Najlepsze placki ziemniaczane po węgiersku jadłem wiele razy w krakowskiej restauracji „Balaton”. I choć kulinarni krytycy odsądzają je od czci i wiary twierdząc, że Węgrzy placków po węgiersku nie znają i to polski wymysł, to sam pomysł, żeby połączyć w sobie smakowitość polskich placków ziemniaczanych i węgierskiego gulaszu bardzo mi się podoba.

W trakcie wizyt w „Balatonie” udało mi się podpytać o patent na domowe placki po węgiersku i od tamtego czasu udaje się je w domu zrobić.

Najważniejszy jest gulasz.

Kawał wołowiny z udźca należy pokroić na centymetrowe kawałki, obsmażyć na smalcu. Kiedy mięso złapie kolor i będzie z wierzchu chrupiące, należy zalać je dobrym bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Dusić kilka minut, dodać starte pieczarki, posiekany czosnek, sól, pieprz i niech się „pyrkoli” z pół godziny.

Na finał „wykończyć” gulasz węgierską papryką w proszku (1 łyżka słodkiej, 1 łyżeczka do kawy ostrej), dodać kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić w garnku pod przykryciem na godzinę, żeby papryka oddała smak.

Teraz placki.

Zetrzeć ziemniaki na tarce w cienkie słupki. Odcisnąć z soku, dodać jajka, sól, pieprz, mąkę, wyrobić masę. Smażyć na smalcu duże placki na złoty kolor. Wyłożyć placek na talerz, na połowie placka ułożyć podgrzany gulasz, złożyć na pół, na to znowu porcja gulaszu, kleks kwaśnej śmietany i posiekana zielona pietruszka. A teraz przepis na placki ziemniaczane inspirowane żydowską kuchnią. Doskonałe podaje lubelska restauracja „Mandragora”.

Ziemniaczane z cebulą

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, olej.

WYKONANIE: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli.

Ziemniaczane z Jabłecznej

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Nadzienie: 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, dodać jaja, mąkę, przyprawy. Mięso zmielić, doprawić. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na gorący tłuszcz (olej plus smalec), na to porcję mięsa, przykryć porcją masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z o b u s t r o n . Po d a w a ć z sosem paprykowym lub ze śmietaną.

Ziemniaczane z papryką

SKŁADNIKI: 5 ziemniaków, 5 małych czerwonych papryk, 1 cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odsączyć mąkę, jajka, drobno posiekaną paprykę. Wyrobić, doprawić masę solą z pieprzem. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na bibule. Podawać ze słonym jogurtem. Paprykę można zastąpić innymi warzywami: startą marchewką, porem, selerem. Smacznie i zdrowo.

Placki ziemniaczane z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków, 10 dag masła, 20 dag świeżych podgrzybków, 15 dag cebuli, 1 starty ziemniak, 2 jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej.

WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść z masłem. Grzyby przesmażyć z cebulą, dodać starty, surowy ziemniak, wymieszać z przyprawami. Dodać do masy ziemniaczanej, wyrobić. Formować placki, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto. Smacznego.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lodowisko w Krasnymstawie

Lodowisko w Krasnymstawie już otwarte. Znamy cennik i godziny otwarcia

Czekali na to duzi i mali mieszkańcy miasta, bo dotąd takiej atrakcji nie mieli. Doczekali się. W sobotę otwarte zostało w centrum Krasnegostawu miejskie lodowisko. Będzie funkcjonowało do końca lutego. Znamy jego cennik i godziny otwarcia.

Doradztwo podatkowe a zmieniające się przepisy – dlaczego warto być na bieżąco?

Doradztwo podatkowe a zmieniające się przepisy – dlaczego warto być na bieżąco?

Doradztwo podatkowe to kluczowy element strategii finansowej każdej firmy. W obliczu rosnącej liczby przepisów oraz ich częstych zmian, zrozumienie, jak te regulacje wpływają na działalność przedsiębiorstwa, staje się niezwykle istotne.

Grzegorz Król był całe życie związany ze Szczebrzeszynem

Nie żyje Grzegorz Król. Żył i tworzył w Szczebrzeszynie

W wieku 67 lat zmarł w niedzielę 22 grudnia Grzegorz Król, artysta malarz ze Szczebrzeszyna.

Wesołych Świąt życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Wesołych Świąt życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia, dużo zdrowia, radości oraz pogody ducha życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Prezydent Białej Podlaskiej z rodziną śp. Riada Haidara

Burza po ostrych słowach syna Riada Haidara. Są reakcje biskupa i prezydenta

Boli nas zakłamywanie historii- pisze w oświadczeniu biskup siedlecki Kazimierz Gurda. To reakcja na słowa Kamila Haidara, który podczas otwarcia mostu w Białej Podlaskiej stwierdził, że święty Jozafat Kuncewicz wsławił się mordowaniem prawosławnych. Prezydent Michał Litwiniuk przyznaje, że taka wypowiedź nie powinna w ogóle paść podczas miejskiej uroczystości.

Górnik Łęczna kończy rok 2024 w czołowej szóstce. Jak przedstawiają się liczby zielono-czarnych?

Górnik Łęczna kończy rok 2024 w czołowej szóstce. Jak przedstawiają się liczby zielono-czarnych?

Koniec roku to dobry czas do podsumowań. Górnik Łęczna na półmetku sezonu plasuje się na szóstym miejscu w Betlic I Lidze i wiosną maluje się przed nim perspektywa włączenia do walki o awans do PKO BP Ekstraklasy. Jak miniona runda wyglądała dla zielono-czarnych w liczbach? Zapraszamy na nasz subiektywny ranking

Dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolejna udana akcja "łowców głów"

Dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolejna udana akcja "łowców głów"

Lubelscy „łowcy głów” złapali w Lublinie dwie osoby poszukiwane listami gończymi. Tuż przed zatrzymaniem, pod nogi policjantów wypadły paczki z narkotykami.

Romanowski może wrócić do Polski, ale ma kilka warunków

Romanowski może wrócić do Polski, ale ma kilka warunków

Marcin Romanowski, były wiceszef Ministerstwa Sprawiedliwości podejrzany w śledztwie dot. Funduszu Sprawiedliwości, na portalu X zadeklarował, że może wrócić do Polski w ciągu 6 godzin. Pod warunkiem, że zostaną spełnione jego warunki.

Zwycięska drużyna Północy

LNBA. Za nami Mecz Gwiazd

W hali I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Lublinie odbył się Mecz Gwiazd LNBA. MVP imprezy został Jakub Wróblewski

Kupiłeś te produkty w Action? Natychmiast oddaj je do sklepu

Kupiłeś te produkty w Action? Natychmiast oddaj je do sklepu

Sieć sklepów Action zwraca się do klientów z informacją o natychmiastowy zwrot wybranych produktów. Mogą one stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia.

Czujka dymu uratowała im życie. Nocny pożar w powiecie lubelskim

Czujka dymu uratowała im życie. Nocny pożar w powiecie lubelskim

O tym, że czujki przeciwpożarowe ratują życie przekonali się mieszkańcy jednego z domów jednorodzinnych w powiecie lubelskim.

Dachówka ceramiczna płaska — krok po kroku

Dachówka ceramiczna płaska — krok po kroku

Dachówka ceramiczna płaska jest dziś jednym z ciekawszych wyborów pokryć dachowych. Jej charakterystyka i trwałość sprawiają, że jest chętnie wybierana do domów o zróżnicowanej architekturze. Dziś dowiesz się o tym, jak powstaje dachówka ceramiczna, jakie cechy są jej wyróżnikiem oraz jak wygląda jej montaż i konserwacja.

W Bydgoszczy rozegrano mistrzostwa Polski w pływaniu, grad medali zawodników AZS UMCS Lublin

W Bydgoszczy rozegrano mistrzostwa Polski w pływaniu, grad medali zawodników AZS UMCS Lublin

Pływacy z województwa lubelskiego przywieźli z mistrzostw Polski na krótkim basenie, które w ostatnich dniach rozgrywane były w Bydgoszczy 11 medali. Dziewięć było dziełem zawodników AZS UMCS Lublin. Dwa krążki wywalczył także Filip Suchański z UKS 51 Lublin.

Już nie będzie p.o. Zenon Orechwo nowym dyrektorem OSiR

Już nie będzie p.o. Zenon Orechwo nowym dyrektorem OSiR

Był przez lata kierownikiem obiektów. Po zmianach organizacyjnych wprowadzonych jesienią został pełniącym obowiązki dyrektora, łącząc jednocześnie tę funkcję z poprzednią. Teraz Zenon Orechwo zostanie już na stałe szefem Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.

To może być wielki mistrz
WIDEO
film

To może być wielki mistrz

Lublinianin Natan Rybczyński robi furorę w sporcie kartingowym

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium