Każdy z nas, kto ceni sobie smak prawdziwej, intensywnej kawy, na pewno wypróbował wiele sposobów jej zaparzenia. Część z nas preferuje prawdziwe mocne i aromatyczne espresso, a inni natomiast zdecydują się na cappuciono bądź kawę z dużą ilością dodatków. I dobrze, ponieważ każdy z nas lubi coś innego! Jednak wszystkie te kawy łączy jedno – aromatyczna i intensywna baza.
Większość kaw opiera się na bazie aromatycznego espresso. To ono stanowi klucz do sukcesu każdej kawy.
Powstaje teraz pytanie: A co zrobić aby takie intensywne espresso otrzymać? Istnieje wiele sposobów na zaparzenie kawy. Urządzenia tanie i bardzo drogie, wymagające regularnego czyszczenia i takie, które wystarczy jedynie wymyć pod wodą. Wszystko zależy od nas – czego oczekujemy.
Pochylę się tutaj nad klasycznymi sposobami: kawiarka czy ekspres elektryczny?
Wybierając pomiędzy tymi dwoma produktami należy się zastanowić ile czasu i pieniędzy jesteśmy w stanie poświęcić na takie urządzenia.
Zacznijmy od początku. Czym jest kawiarka?
Zaprojektowana została w latach 30 XX wieku we Włoszech. Urządzenie to jest z pozoru bardzo proste i praktyczne, ale sposób w jaki kawa jest zaparzana wielu osobom daje do myślenia.
W tym sposobie parzenia kawy niezbędne jest jedynie dobre urządzenie oraz dobra kawa sypana. Kawiarka nie wymaga specjalnego „traktowania”. Wystarczy o nią dobrze zadbać i dobrze wymyć każdą część po użyciu. Ceny kawiarek kształtują się już od około 29 zł. Tutaj należy zwrócić uwagę na materiały z jakich została wykonana. Czy jest to stal czy aluminium, co w późniejszym etapie ma wpływ na jakość i smak kawy. Dlatego warto przed zakupem zrobić rozeznanie z produktami dostępnymi na rynku i porównać wszystkie, biorąc pod uwagę oczekiwania i budżet.
Nie jest to wymagający produkt. Niemniej jednak wybierając kawiarkę otrzymamy cudownie aromatyczne espresso, wydając stosunkowo mało pieniędzy, które w dalszej części również możemy wykorzystać tworząc cappuccino ze spienionym mleczkiem dodając słodkiego syropu
Jeśli natomiast dysponujesz znacznie większym budżetem, możesz postawić na droższy produkt, większy, wymagający większej pielęgnacji, dzięki któremu otrzymasz jeszcze bardziej intensywny smak kawy. Smak ten różni się od smaku kawy z kawiarki m.in. ze względu na wysokość temperatury i ciśnienia.
Mowa tutaj o ekspresach elektrycznych. Czy to będzie ekspres przelewowy, kolbowy, czy ciśnieniowy nie zmienia to faktu, że tego typu urządzenia są zdecydowanie droższe.
Cena za ekspres przelewowy rozpoczyna się już od około 100 zł. Ekspresy kolbowe i ciśnieniowe są znacznie droższe ze względu na ich bardziej skomplikowany system parzenia. To już od nas zależy jakiego urządzenia poszukujemy. Czy dodatkowo chcemy mieć możliwość spienienia mleczka, a może jednocześnie przygotowywać kawę dla 2 osób.
Jedno jest pewne, elektryczne ekspresy wymagają regularnego czyszczenia, odkamieniania, i ewentualnego serwisu. Są to urządzenia większe z bardziej skomplikowanym systemem zaparzania, gdzie woda nagrzewana jest do dużej temperatury, a ziarna kawy przechodzą przez elementy zaparzające. Aby więc taki ekspres utrzymać w maksymalnej czystości i cieszyć się smakiem kawy na długo należy:
-
Czyścić urządzenie po każdym użyciu – co może być czasami uciążliwe zwłaszcza że przygotowując kawę z rana, często jesteśmy w pędzie i najzwyczajniej w świecie nie mamy na to czasu, a jest to ważny aspekt, aby zachować czystość i świeżość urządzenia.
-
Regularnie wymieniać filtry do ekspresu, które będą zapobiegać osadzaniu się kamienia z wody i wszelkich niechcianych substancji.
-
Stosować odkamieniacz do urządzenia tak, aby wyczyścić urządzenie z ewentualnego osadzonego kamienia, dzięki temu nasze urządzenie będzie działało latami.
-
Korzystać z tabletek i płynów czyszczących, dzięki którym pozbędziemy się osadów z kawy, mleka i tłuszczu oraz resztek ziaren.
Jak widać w przypadku elektrycznego ekspresu do kawy musimy wydać więcej pieniędzy na samo urządzenie i dodatkowo dbać o jego sprawne działanie na co dzień. Kawiarka jest urządzeniem „szybszym” w użyciu i mniej wymagającym, ale równie skutecznym w tworzeniu smakowitej kawy.
Niemniej jednak prawdziwi smakosze wiedzą, że dla aromatycznego espresso, o intensywnym mocnym, cudownym smaku i zapachu warto jest zainwestować w urządzenie, które na pewno posłuży nam na lata i da satysfakcje z jego użytkowania.
Osobiście uważam, że kawa z ekspresów elektrycznych, jest bardziej intensywna i posiada cudowny smak oraz aromat. Spowodowane jest to większym ciśnieniem w urządzeniu i większą temperaturą.
Mimo wszystko na co dzień korzystam z kawiarki i również jestem zadowolona, a kawa jest dla mnie najważniejszym punktem rozpoczynającym każdy dzień.
Tak więc decyzja należy do was, więc zaopatrz się już dziś w filtry w sklepie StrefaFiltrów