Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

Dzisiaj
9:50

Arabika, robusta czy mieszanka? Która kawa najlepsza?

0 0 A A
Źródło: Przyjaciele Kawy<br />
Źródło: Przyjaciele Kawy

Wchodząc w świat kawy po raz pierwszy, jednym z pierwszych rozróżnień, z którymi może się spotkać osoba niedoświadczona, jest podział na arabikę i robustę. To rozróżnienie, o którym słyszał prawdopodobnie każdy – nawet przemysłowi producenci często chwalą się, że ich produkty zawierają w sobie 100% ziaren odmiany arabika (powszechnie uważanej za szlachetniejszą i lepszą).

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć arabika i robusta nie są jedynymi odmianami kawy (istnieje na przykład mało znana odmiana liberica), zdecydowanie zdominowały one rynek. Dowolna kupowana przez ciebie w sklepie kawa ziarnista praktycznie ze stuprocentowym prawdopodobieństwem należy do którejś z nich. 

W tym tekście chcielibyśmy przyjrzeć się bliżej każdej z odmian, poznać ich najważniejsze cechy, sprawdzić, w jakiej metodzie parzenia sprawdzą się najlepiej, a także pokazać, że w przypadku kawy warto szukać niezwykłych połączeń, bo czasem „1+1=3”.

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Arabika – subtelność i wybitny smak

To pierwsza kawa ziarnista, która została odkryta przez człowieka. Jest to odmiana zdecydowanie najpopularniejsza, według niektórych szacunków należy do niej ponad ⅔ kawy, produkowanej na świecie każdego roku. Na ten moment istnieje ponad 150 różnych „pododmian” arabiki, a dzięki hodowli laboratoryjnej w każdym roku przybywa nowych, nieoczywistych, ciekawych hybryd.

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, to właśnie arabika jest odmianą, która w powszechnej opinii uznawana jest za szlachetniejszą i lepszą. Ziarna arabiki zawierają ponad dwukrotnie wyższe stężenie cukru i o 60% więcej lipidów (tłuszczy, odpowiadających również za przenoszenie się smaku). Jeśli chodzi o kofeinę, jej zawartość w standardowych ziarnach arabiki wynosi około 1-1,5%. To również niższa zawartość kofeiny czyni smak arabiki mniej gorzkim i bardziej subtelnym.

Arabika to odmiana droższa. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy są bardzo wymagające warunki uprawy. Kawa ziarnista odmiany arabika jest dużo bardziej podatna na choroby, gorzej znosi działania insektów, potrzebuje specjalnej uwagi niemalże przez cały proces hodowli.

Jednak to właśnie szczególna troska, z którą traktowane są krzaki arabiki, sprawia, że jest to odmiana niemalże jednogłośnie uważana za lepszą w społeczności miłośników kawy. Większe starania poświęcone jej uprawie przekładają się na bardziej subtelny, delikatny smak. Kawa ziarnista odmiany arabika jest złożona, o zróżnicowanych nutach smakowych, które mogą oscylować na spektrum od aromatów kwiatowych, owocowych aż po klasyczne, czekoladowo-orzechowe. 

To właśnie wyjątkowy profil smakowy kaw tej odmiany dyktuje najlepsze metody jej parzenia. Ze względu na charakter smaku, warto wybrać metody, które pozwolą poszczególnym nutom smakowym na wybrzmienie (z tego samego powodu kawy odmiany arabika są zazwyczaj palone nieco jaśniej). Sięgając po metody przelewowe, jak drip czy AeroPress, możesz mieć pewność, że napar będzie posiadał idealnie wyeksponowany profil smakowy. Nie oznacza to jednak, że nie warto próbować jej również w metodach ciśnieniowych, a nawet w połączeniu z mlekiem (w tym wypadku w szczególności polecana jest kawa ziarnista z Ameryki Południowej i Środkowej). Subtelny, wykwintny smak obroni się sam niemal w każdej metodzie parzenia.

Robusta – intensywne uderzenie smaku

Arabika i robusta są niczym yin yang – stanowią swoje całkowite przeciwieństwa. Robusta posiada łatkę „gorszego” rodzaju kawy głównie ze względu na swój profil smakowy. Kawa ziarnista odmiany robusta jest dużo bardziej „ostra” w smaku, intensywna, ziemista i gorzka – wynika to przede wszystkim z prawie dwukrotnie wyższej zawartości kofeiny względem opisanej wcześniej odmiany.

Ponieważ kofeina stanowi formę naturalnej ochrony dla roślin kawowca, robusta jest odmianą, której hodowli poświęcana jest zdecydowanie mniejsza uwaga. W związku z tym jest ona uprawiana na niższych wysokościach, bardziej narażona na działania szkodników, co czyni ją także tańszą w produkcji.

Warto zaznaczyć, że ze względu na intensywność smaku, rzadko kiedy jako mamy możliwość na zetknięcie się ze stuprocentową robustą. Zazwyczaj stanowi ona uzupełnienie smaku arabiki w kawowych mieszankach (więcej na ten temat w kolejnej części tekstu).

Co ciekawe, wzrost popularności kawy specialty przyczynił się również do wzrostu popularności… robusty. Choć stanowią promil kawowego rynku, eksperymentalne odmiany robusty hodowane z najwyższą starannością potrafią całkowicie przełamać kawowe stereotypy i pokazać, że nawet odmiana uznawana za gorszą jest w stanie posiadać subtelny, złożony smak – stuprocentowa kawa ziarnista odmiany robusta to póki co zazwyczaj ciekawostka dla koneserów, ale kto wie, czy w obliczu coraz trudniejszych warunków uprawnych powodowanych zmianami klimatu bardziej odporna na ekstremalne warunki robusta nie stanie się odmianą „domyślną”.

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Gdy 1+1 daje 3, czyli mieszanki

Póki co jednak jest to co najwyżej sfera domysłów i przewidywań. Robusta stanowi w większości niewielkie uzupełnienie arabiki w kawowych mieszankach. Czym jednak są popularne kawowe blendy?

Kawowe mieszanki powstały jako efekt przekonania, że dwa połączone ze sobą elementy mogą dawać czasem efekt lepszy niż tylko suma swoich cech. Robuście brak subtelności i złożoności smaku, natomiast arabika potrafi być zbyt delikatna, bez przysłowiowego pazura. W połączeniu ze sobą dają idealnie zbalansowany napar, który łączy w sobie wytrawną goryczkę robusty z uzależniającą słodyczą arabiki.

Oczywiście istnieją także mieszanki łączące w sobie różne rodzaje arabiki, by dać spotęgowany efekt łącząc w sobie różne cechy wyjątkowych ziaren – na przykład: mieszanka ziaren z Etiopii i Brazylii, gdzie pierwsza kawa ziarnista nadaje owocowości, a druga dodaje od siebie klasyczne nuty czekoladowe.

Single Origin – ziarna z jednej plantacji

Przeciwieństwem blendów jest kawa ziarnista single origin. Termin ten oznacza kawę „jednorodną”, pochodzącą z jednego zbioru, z jednej uprawy – dzięki temu ma spójny smak i jest reprezentatywna dla swojego własnego, wyjątkowego mikroklimatu, a jej specyficzny aromat można przypisać konkretnej plantacji. Klimat, gleba i wysokość, na której rosną ziarna, nadają kawie unikalny profil aromatyczny, który różni się od innych kaw na całym świecie – kawa single origin pozwala nam to docenić w pełni.

Z tego względu jest ona polecana szczególnie do metod, które najlepiej uwydatnią wyjątkowe nuty smakowe – spróbuj jej w metodach przelewowych jak drip, Chemex czy AeroPress!

Podsumowanie

Odpowiadając na tytułowe pytanie – która kawa jest najlepsza – oczywiście taka, która smakuje nam najbardziej! Podchodzenie do kawy z otwartą głową, niezależnie od tego, czy jest to arabika, robusta, mieszanka, czy może wybitne ziarna speciality single origin. Próbując wszystkiego własnoręcznie możemy poznać swoje preferencje smakowe. Zapraszamy do fascynującej podróży po świecie smaków!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Budynek przy Kruczej 5

Miastu kupno budynku nie wyszło. Teraz wprowadziła się tu fundacja

Batalia o budynek przy ulicy Kruczej trwała kilka miesięcy. Ostatecznie, prezydent Białej Podlaskiej nie przekonał radnych do zakupu. Teraz, wprowadziła się tam fundacja.

Siggy Davis wystąpi w Łukowie
koncert
24 listopada 2024, 16:00

Siggy Davis wystąpi w Łukowie

W niedzielę 24 listopada 2024r. w Łukowskim Ośrodku Kultury odbędzie się „Jesienny wieczór Soul & Jazz”. Będzie to prawdziwa uczta dla fanów jazzu, soulu oraz bluesa. Na scenie wystąpi projekt muzyczny – „Siggy Davis – Gorczyca i przyjaciele”.

Szeregowy Daniel Łosicki w październiku na 11. Mistrzostwach MMA Polska wywalczył złoto

Będzie pielęgniarzem albo żołnierzem. Jest mistrzem MMA

Studiuje pielęgniarstwo, a jako radiotelefonista służy w 2. Lubelskiej Brygadzie terytorialnej. Gdy zdejmuje mundur, wchodzi na ring. Daniel Łosicki z Międzyrzeca Podlaskiego jest mistrzem Polski walk mieszanych MMA.

Narożniki rozkładane - jakie wybrać do Twojego domu?

Narożniki rozkładane - jakie wybrać do Twojego domu?

Narożniki rozkładane to jedne z najbardziej funkcjonalnych mebli, które łączą wygodę codziennego wypoczynku z praktycznością dodatkowego miejsca do spania. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje dotyczące rozkładanych narożników.

Pomysł na prezent z Media Expert – znajdź idealny upominek na każdą okazję

Pomysł na prezent z Media Expert – znajdź idealny upominek na każdą okazję

Wybór idealnego prezentu bywa wyzwaniem, szczególnie wtedy, gdy chcemy, aby upominek był dopasowany do gustu obdarowywanej osoby. Jaki będzie najlepszy pomysł na prezent z Media Expert?

Grand Press Photo 2024: Wystawa zdjęć prasowych w Lublinie
Nasz Patronat
22 listopada 2024, 10:00

Grand Press Photo 2024: Wystawa zdjęć prasowych w Lublinie

Od 22 listopada do 15 grudnia na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie będzie można oglądać 233 zdjęcia prasowe z tegorocznej edycji Grand Press Photo oraz najważniejsze prace z poprzednich lat konkursu.

Mełgiewska w Lublinie z kolejnymi biurami

Mełgiewska w Lublinie z kolejnymi biurami

Ulica Mełgiewska w Lublinie staje się ważnym punktem na inwestycyjnej mapie miasta. Powstają tu nowe obiekty biurowe, przemysłowe i usługowe. Teraz będą tu kolejne miejsca pracy.

Górniczek zajął piąte miejsce w ogólnopolskim turnieju „Z Orlika Na Stadion”

Z Orlika na Stadion. Młodzi piłkarze z Akademii Górnika Łęczna zagrali na PGE Stadionie Narodowym

19 listopada odbył się finał Turnieju „Z Orlika na Stadion”. Nasze województwo miało w nim swojego przedstawiciela w postaci zespołu „Górniczka”, którego zawodnikami byli adepci Akademii Piłkarskiej Górnika Łęczna

Do zdarzenia doszło we wtorek nad ranem

Dachowanie nad ranem. Kierowca był pijany

Kierowca volkswagena stracił panowanie nad autem. Samochód wypadł z drogi i dachował. Do kolizji doszło we wtorek nad ranem. Powodem mogły być promile.

W zeszłym roku dla WOŚP w Zamościu grały siostry Kamilla i Zosia. Razem z rodzicami kwestowały podczas imprezy w Galerii Twierdza

33. Finał WOŚP. Już szukają wolontariuszy

Nie w Młodzieżowym Domu Kultury, jak to bywało w ostatnich latach, ale przy Urzędzie Miasta Zamość zarejestrowany został Sztab nr 5535 Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. I od razu ogłoszono nabór wolontariuszy na styczniowy finał.

Polska w losowaniu mistrzostw świata znalazła się w drugim koszyku

Spadek w Lidze Narodów ma swoje konsekwencje. Polska w eliminacjach do MŚ może trafić na potęgi

Spadek Polski z Dywizji A Ligi Narodów ma swoje konsekwencje. Jego skutkiem jest to, że w eliminacjach do mistrzostw świata, które odbędą się w 2026 roku w Kanadzie, Meksyku i USA Biało-Czerwoni będą losowani z drugiego koszyka

Jak wybrać idealny stół drewniany do salonu? Przewodnik po stylach i materiałach

Jak wybrać idealny stół drewniany do salonu? Przewodnik po stylach i materiałach

Wybór idealnego stołu drewnianego do salonu to decyzja, która ma ogromne znaczenie dla wyglądu i funkcjonalności przestrzeni. Współczesne stoły oferują różnorodność stylów i materiałów, co pozwala dopasować je do indywidualnych potrzeb, gustów i wielkości pomieszczenia. Jednak jednym z najbardziej ponadczasowych wyborów jest stół w stylu kolonialnym. Dzięki naszemu przewodnikowi dowiesz się, jak wybrać stół do salonu, który będzie nie tylko ozdobą wnętrza, ale także praktycznym elementem codziennego życia, spełniającym wszystkie Twoje potrzeby. Zapraszamy!

Rezerwat i poprowadzona w nim ścieżka edukacyjna zachwycają, ale póki co, ze względu na bezpieczeństwo, wchodzić tam nie można

Zakaz wstępu do rezerwatu. Chcą wyciąć niebezpieczne drzewa

Najpewniej do końca roku obowiązywać będzie zakaz wstępu do lasu w rezerwacie przyrody Szum na terenie Nadleśnictwa Zwierzyniec. Drzewa są tam w takim stanie, że zagrażają piechurom.

Tyran De Lattibeaudiere w Szczecinie rozegrał świetne zawody

Zawodnik Startu Lublin z tytułem MVP tygodnia w Orlen Basket Lidze

Orlen Basket Liga ogłosiła najlepszą piątkę tygodnia. Znaleźli się w niej: Andrzej Pluta, Ryan Taylor, Angel Nunez, Jamelle Hagins oraz Tyran De Lattibeaudiere. Ten ostatni, koszykarz Startu Lublin został wybrany MVP tygodnia za swój świetny występ przeciwko Kingowi Szczecin.

Źródło: Przyjaciele Kawy

Arabika, robusta czy mieszanka? Która kawa najlepsza?

Wchodząc w świat kawy po raz pierwszy, jednym z pierwszych rozróżnień, z którymi może się spotkać osoba niedoświadczona, jest podział na arabikę i robustę. To rozróżnienie, o którym słyszał prawdopodobnie każdy – nawet przemysłowi producenci często chwalą się, że ich produkty zawierają w sobie 100% ziaren odmiany arabika (powszechnie uważanej za szlachetniejszą i lepszą).

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium