Odporność organizmu uzależniona jest od wielu czynników. Niezwykle istotne jest to, aby nieustannie ją wzmacniać, a tym samym skutecznie chronić się przed chorobami. Duża w tym rola zdrowej i zbilansowanej diety, która powinna dostarczać Twojemu organizmowi cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. W jakich produktach znajdziesz ich moc? Od których zacząć? Sprawdź!
Pyłek pszczeli dla wsparcia odporności
Pyłek pszczeli, znany również jako pyłek kwiatowy to nic innego jak męskie komórki rozrodcze roślin, które przenoszone są przez te niezwykle pożyteczne owady. Ich zadaniem jest zebranie cennego pyłku, który transportują do ula. Ważne jest jednak to, że w międzyczasie zostaje on wymieszany z pszczelą śliną. Następnie dodają do niego odrobinę miodu, a potem umieszczają w plastrach i zabezpieczają woskiem.
W takiej formie zostaje poddany naturalnej fermentacji. To właśnie za jej sprawą gotowy pyłek pszczeli wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, dzięki wprowadzeniu go do codziennej diety pozwala skutecznie zwalczać infekcje, ale nie tylko.
Dobrej klasy pyłek pszczeli (https://olini.pl/pylek-pszczeli-olini) działa:
- antybakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwgrzybicznie.
Nie można odmówić mu również silnych właściwości antyoksydacyjnych - niezwykle istotnych w procesie zwalczania wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za procesy starzenia się komórek, powstawanie stanów zapalnych czy też rozwój nowotworów.
Po pyłek pszczeli sięgaj przede wszystkim z myślą o wzmocnieniu odporności. Znajdziesz w nim szereg cennych witamin, w tym te z grupy B, C, E, jak również witaminę B9, znaną powszechnie jako kwas foliowy. Ponadto nie brakuje w nim minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, takich jak m.in. żelazo czy magnez.
Bomba zdrowotna drzemiąca w pyłku pszczelim pozwala wzmocnić odporność szczególnie u osób, które są bardzo podatne na infekcje - nie tylko te sezonowe. Wszystko dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Z dobroci produktów pszczelich korzystaj nie tylko jako ochronę przed chorobami, ale również wtedy, gdy już odczuwasz ich pierwsze dolegliwości.
Propolis na odporność
Doceń również prozdrowotny potencjał, jaki kryje w sobie propolis. Możesz znać ten produkt również jako kit pszczeli - wykorzystywany przez owady do budowy i uszczelniania gniazd w ulach. Do jego wytworzenia potrzebne są materiały z drzew (m.in. olch, gatunków iglastych czy też topoli). Niezbędne są również substancje żywiczne z pączków roślin, które pszczoły mieszają z miodem w duecie z nektarem i pyłkiem. Potem przenoszą go do ula i tam przystępują do zwilżania propolisu wydzielinami ślinowymi
Dobrej klasy, naturalny propolis (https://olini.pl/propolis-olini) to ogromne wsparcie dla Twojej odporności. Duża w tym zasługa jego właściwości dezynfekcyjnych - nie bez powodu potocznie nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto zwalcza również inne drobnoustroje chorobotwórcze, na czele z wirusami i grzybami. Dzięki temu regularne spożywanie propolisu pozwala pobudzić układ immunologiczny do pracy, a tym samym ograniczyć podatność na infekcje - nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.
Kit pszczeli pomoże Ci również wtedy, gdy już za późno na zapobieganie. Znakomicie sprawdza się jako środek do zwalczania objawów przeziębienia, grypy, jak również anginy. Ponadto łagodzi bóle gardła, jak również stany zapalne w obrębie jamy ustnej. Propolis spożywaj również z myślą o obniżeniu poziomu “złego cholesterolu” we krwi, a także ciśnienia tętniczego.
Tran - ogromne wsparcie układu odpornościowego
Tran to produkt, który znany jest nam od pokoleń. Niemal każda babcia miała pod ręką buteleczkę z tą złocistą substancją, która miała chronić nas przed infekcjami. Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego wciąż polecany jest jako kompleksowe wsparcie odporności - niezależnie od wieku.
Pamiętaj jednak o tym, że tran to nie olej z wątroby rekina. Często są one ze sobą mylone, a to duży błąd. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają i działają podobnie, to w praktyce znacząco różnią się od siebie właściwościami.
Sięgaj po dobrej klasy tran (https://olini.pl/tran-olini) nie tylko jesienią i zimą. Stosuj go przez cały rok, a zauważysz różnicę. Jego ogromny potencjał prozdrowotny wynika z obecności w jego składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności kwasu DHA i EPA. Działają one przeciwzapalnie i stymulują układ odpornościowy. Pobudzają go do działania i pozwalają skutecznie chronić organizm przed rozwojem infekcji. Usuwają patogeny chorobotwórcze, a przy tym łagodzą stany zapalne.
Nie bez znaczenia pozostaje także rola witaminy D zawartej w tranie. Nie tylko niweluje stany zapalne, ale także hamuje procesy replikacji wirusów i nasilenia ekspresji genów odpowiadających za usuwanie wolnych rodników. Jest to niezwykle istotne dla Twojego zdrowia ze względu na to, że to właśnie one sprzyjają ich gromadzeniu się w organizmie.