Najlepiej spisała się Spółdzielcza Mleczarnia „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego. Produkowany przez nią ser Radamer okazał się najlepszy w grupie serów typu szwajcarskiego, a ser Gouda – w kategorii serów holenderskich. W drugiej z tych grup wyróżniony został ser Dublet Spółdzielni Mleczarskiej z Michowa.
Ser Salami z kraśnickiej OSM zwyciężył w grupie serów tzw. nalewanych (tylżycki i pochodne). W kategorii tej wyróżniono także ser Salami produkowany w parczewskim oddziale „Spomleku”. Pierwsza lokata w grupie pozostałych serów przypadła również serowi Ramzes ze spółdzielni w Rykach. Firma ta w tej samej kategorii otrzymała wyróżnienie za ser Cymes z przyprawami. Ewie Walasek z ryckiej SM przyznano nagrodę dla najlepszego serowara w wysokości 1000 zł.
W jednej z grup twarogów wygrał naturalny serek pod nazwą Bieluch z chełmskiej spółdzielni „Bielmlek”. Natomiast w kategorii twarogów, wytwarzanych przy użyciu nowoczesnych technik produkcyjnych, wyróżniono Twarożek Babuni z Michowa.
W tegorocznym rankingu wzięło udział ponad 60 mleczarni i prywatnych przetwórców mleka z całego kraju. Do konkursu zgłoszono 94 artykuły, które podzielono na 11 kategorii.