Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W poniedziałek na sesji, zamojscy radni będą dyskutować o efektach audytu w Przedsiębiorstwie Gospodarki Komunalnej. Ale jeśli ktoś liczy, że dokument jest miażdżący, bezlitośnie rozlicza poprzednie władze i zostaną one pociągnięte do odpowiedzialności, to się rozczaruje
Rozmowa ze Sławomirem Grzybem, sekretarzem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej o akcji #otwieraMY i o pozwie zbiorowym hotelarzy i restauratorów.
Właściciele klubu muzycznego w Rybniku postanowili go otworzyć mimo obostrzeń sanitarnych. Jak zaznaczają, są do tego zmuszeni po 10 miesiącach przestoju. Do lokalu zostanie wypuszczona połowa zwykłej liczby gości. Będzie obowiązywał nakaz noszenia maseczek i dezynfekcji rąk.
W skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć - poinformowała w piątek wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.
Do końca lutego 2021 r. trwa nabór wniosków o dofinansowanie w ramach Działania 9.3 Rozwój przedsiębiorczości. Wybrane w ramach konkursu podmioty będą prowadzić nabór dla osób chcących założyć działalność gospodarczą. O tym, że warto przyłączyć się do programu najlepiej świadczą przykłady osób, które już to zrobiły i pracę dla samych siebie bardzo chwalą.
Wstępne wyniki finansowe LW Bogdanka za miniony rok mówią 66,5 miliona złotych zysku. Jest to o prawie 5 razy mniej niż za rok 2019. – To i tak dobry wynik w czasach pandemii, kryzysu gospodarczego i dekarbonizacji – ocenia Mirosław Taras, były prezes lubelskiej kopalni.
Z Karolem Opoką, właścicielem restauracji „Swojskie jadło” w Sobieszczanach-Kolonii rozmawiamy o prawdopodobnie jedynym w Polsce lokalu, który nie został zamknięty w związku z epidemią.
Rozmowa z Michałem, zawodowym kucharzem z Lublina, którego koronawirus zmusił do zamiany pracy w restauracji na domowe zlecenia.
Na kolejną odsłonę Tarczy chcemy przeznaczyć około 40 miliardów złotych jako dodatkową pulę do ponad 150 miliardów złotych, którą już otrzymali polscy przedsiębiorcy - napisał we wtorek na Facebooku premier Mateusz Morawiecki.
Do symbolicznego grosza obniżona ma być stawka opłaty naliczanej przez miasto restauratorom za ustawianie na drogach ogródków gastronomicznych. Nad tą propozycją prezydenta Lublina już w przyszłym tygodniu głosować ma Rada Miasta. Ta sama obniżka ma dotyczyć również ulicznych sprzedawców.
Siłownia K1 w Lublinie wznowiła działalność. Mogą z niej korzystać osoby należące do np. Polskiego Związku Przeciągania Liny. I wszystko zgodnie z prawem.
Bezpłatną pomoc prawną dla przedsiębiorców otwierających swoje biznesy pomimo obostrzeń wprowadzonych przez rząd obiecuje miejski radny Marcin Nowak. Tłumaczy, że zdecydował się na to w odpowiedzi na „zapowiedziane przez rząd wzmożone kontrole”
W październiku przyszłego roku gotowe mają być już wszystkie obiekty Lubelskiej Akademii Futbolu. Taki termin ma zostać zapisany w umowie między miastem a spółką Lubelska Akademia Futbolu, która wydzierżawi miejski grunt w rejonie ul. Krochmalnej i Przeskok, gdzie wybuduje na swój koszt centrum szkoleniowe dla piłkarzy.
O umożliwienie prowadzenia działalności gospodarczej przedsiębiorcom, których branże pozostają zamknięte w związku z pandemią koronawirusa, apelują do rządu lubelscy politycy Platformy Obywatelskiej.
Mimo tego, że trwa "narodowa kwarantanna" i związany z nią zakaz obsługi stoków narciarskich, ich właściciele zaczynają je otwierać. Jako pierwszy w regionie ruszył NartRaj w Chrzanowie, a w ślad za nim idą już kolejne. We wtorek rozpoczynają się lekcje jazdy na nartach i snowboardzie w Stacji Kazimierz.
Ruszyła tarcza finansowa 2.0. Wsparciem objętych ma zostać 45 branż, w tym m.in. gastronomia i hotelarstwo. Z pomocy nie będą mogli jednak skorzystać wszyscy ponoszący straty w czasie epidemii, a także ci, którzy wbrew zakazom zdecydują się na wznowienie działalności.
Kolejny klub sportowy znalazł sposób na wznowienie działalności pomimo wprowadzonych przez rząd obostrzeń. Wystarczy tylko zapłacić 15 zł, by się stać członkiem kadry narodowej… Polskiego Związku Przeciągania Liny. Lokal ma działać od poniedziałku
Wierzymy w odpowiedzialność, dyscyplinę i solidarność wszystkich Polaków; wierzymy też, że to ostatnia prosta, po której zacznie się powrót do normalnego życia - powiedział szef KPRM Michał Dworczyk, pytany o zapowiedzi części przedsiębiorców, którzy chcą otworzyć swoje biznesy.
Ośrodek narciarski w Chrzanowie (powiat janowski), który wczoraj zaczął działać po przerwie dziś także jest otwarty. Wczoraj na miejscu byli policjanci i pracownicy inspekcji sanitarnej. Kontrola ma być też dzisiaj.
Na lipiec lub sierpień planowane jest rozpoczęcie budowy nowego centrum handlowego na Węglinie. Spółka przymierzająca się do budowy stara się w Urzędzie Miasta o decyzję środowiskową. Obok sklepów ma powstać kolejny punkt gastronomiczny .
Epidemia odcisnęła piętno na przedstawicielach branży gastronomicznej. Restauratorzy z naszego województwa powoli tracą nadzieję, na to że uda im się przetrwać do czasu, aż będą mogli zacząć normalnie działać. Coraz częściej proszą o wsparcie swoich klientów.
W piątek o godzinie 14 otwarty został ośrodek narciarski w Chrzanowie.
– To, że działamy, wynika tylko z tego, że przeznaczamy na to oszczędności całego życia. Mowa o kilkunastu tysiącach złotych miesięcznie – rozmowa z Krzysztofem Kopaczem, właścicielem Pralni Higiena w Świdniku.
– Boję się – przyznaje jeden z lubelskich restauratorów ze Starego Miasta pytany o to, czy zamierza wbrew rządowym zakazom otworzyć swój lokal. Ale są też tacy, którzy się na taki krok decydują. – Inaczej zbankrutujemy – argumentują.
Praktycznie każdego dnia na portalach ogłoszeniowych w dziale nieruchomości pojawiają się nowe ogłoszenia lokali gastronomicznych z Lublina. By przejąć w pełni wyposażony bar czy restaurację wcale nie trzeba dysponować dużą gotówką.