Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 lutego 2021 r.
12:35

Pomysł na smaczny weekend: Chlebowe przysmaki

(fot. Maciej Kaczanowski)

Na kanapkę, do zupy, na kotlety i do pieczenia szynki. Obojętnie czy z piekarni czy z piekarnika, chleb musi być dobry. Jak poznać dobry chleb. - Ukroić sobie na trzeci dzień trzy kromki i zjeść powoli popijając wodą - mówi Tadeusz Pęzioł, który od 10 lat żywi się w piątki tylko chlebem i wodą.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Tadeusz Pęzioł to jeden z największych pasjonatów chleba w regionie. W rodzinnej piekarni, którą prowadzi z żoną Haliną, powstają bułki i wiele odmian chlebów. Jest uparty i z byle mąki chleba nie piecze.

– Żadnych mieszanek, tylko mąką z regionalnego młyna. Gotowe mąki w marketach to w większości mieszanka mąki polskiej i mąk importowanych – mówi Tadeusz Pęzioł. Zakochany w regionie, jako pierwszy w Lublinie wprowadził do produkcji pieróg gryczany i jaglany, podpłomyki, słynne buracarze (placki z buraka cukrowego), kulebiaki z kapustą a nawet placki z jabłkami.

Najważniejszy jest rozczyn

Legenda mówi, że wynaleziono go w Egipcie. Ktoś zapomniał o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, przygotowanej na pieczenie placków. Ciasto sfermentowało. Podczas pieczenia okazało się, że niespodziewanie urosły. Tak powstał zakwas.

Tadeusz Pęzioł wie, że wypiek tradycyjnego chleba bez zakalca i odstającej skórki wymagał wiedzy i ogromnego doświadczenia. A i tak chleb mógł się nie „wydarzyć”. – Nasze babcie najpierw przygotowywały w dzieży „rozczynę” wieczorną (niewielka ilość mąki rozrobiona z wodą i po zakwaszeniu dodawana zamiast drożdży do ciasta, dziś nazywana rozczynem). Na drugi dzień dosypywały resztę mąki, sól, czarnuszkę, koper lub inne dodatki.

Po wyrobieniu ciasta nakrywano je serwetą, żeby trochę podrosło. Po wyrobieniu bochenków rozpalano w piecu. Kiedy mąka, rzucona do pieca się zarumieniła, wkładano chleb. Z wyskrobanych z dzieży resztek ciasta pieczono małe „wychopieńki”, kładąc do środka cebulę i smarując olejem. Dla dzieci pieczono kukiełki. Recepta na dobry chleb?

– Zawsze dobra mąka, samodzielnie przygotowany rozczyn. Trzeba mieć dobrą rękę do dobrych proporcji zaczynu i mąki, wyczucie w mieszaniu mąk i stosowaniu dodatków. Ja najbardziej polecam siemię lniane, czarnuszkę lub prażona cebulkę – mówi Pęzioł. I bardzo ważne: – Do piekarnika włożyć miseczkę z wodą, co prawi, że chleb będzie smaczniejszy. A oto kilka przepisów na sam chleb i dania z chlebem.

Chleb domowy

Składniki: na zakwas: 1 szklanka mąki, 1 dag drożdży, mąka, woda. Na chleb: 50 dag pszennej mąki (50), 70 dag żytniej mąki, 3 łyżeczki soli niejodowanej, 2 garście otrąb, 2 łyżki kminku, łyżka suchego kopru, 2 łyżki siemienia lnianego, olej.

Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą, dodać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce. Co jakiś czas dosypać mąki i odczekać, aż drożdże ją przepracują, znowu dokarmić zakwas i tak przez 3 dni. Obie mąki wymieszać, dodać sól, dolać dość ciepłej wody. Jak ciasto jest dobrze wymieszane, dodać zakwas. Czym więcej zakwasu, tym kwaśniejszy chleb. Przerobić ciasto z zakwasem, dodać otręby, kminek, koper. Wyrobić, nakładać na blachę wysmarowaną olejem i posypaną otrębami. Do połowy wysokości blachy. Zaczekać, aż chleb zacznie rosnąć, co potrwa 5-6 godzin. Jak ciasto podwoi objętość, wkładamy do piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy półtorej godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Jak odstanie od boków, jest gotowy. W czasie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika posmarować chleb wodą.

Kodeńskie „Żarno”

Składniki: 10 kg mąki razowej ciemnej, 5 litrów zsiadłego mleka, zakwas (3-4 szufelek mąki zalanych letnią wodą na 3-4 dni przed pieczeniem chleba).

Wykonanie: do zakwasu dodać zsiadłe mleko i mąkę. Miesić. Kiedy wyrośnie, rozcięte ciasto nakładać na blachy. Piec w piecu chlebowym opalanym drewnem. Co jeszcze? „Dużo ludzkiej miłości zarobionej w dzieży, wypieczonej na drwach w piecu wiejskim” – mówiła mi Zofia Zofia Sacharczuk z Kodnia.

Polewka grzybowa z chlebem wileńskim

Składniki: 15 dag suszonych prawdziwków i podgrzybków, 15 dag czerstwego chleba wileńskiego, 4 cebule, 1 litr wody, olej lniany, sól, pieprz.

Wykonanie: zalać grzyby na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Wywar przecedzić. Grzyby odsączyć i pokroić. Starty chleb wymieszać z grzybami i podsmażoną cebulą. Dusić 10 minut. Zalać wywarem. Doprawić i zagotować. Podawać z łazankami.

Polewka ułańska na chlebie razowym

Składniki: 1.5 l rosołu wołowego, 5 dag suszonych grzybów, 2 jaja ugotowane na twardo, 15 dag chleba razowego, 2 dag rodzynków, 8 dag cebuli, 2 łyżki masła, kieliszek czerwonego wina, natka pietruszki, sól i gałka muszkatołowa do smaku.

Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrajany w kostkę chleb, lekko zrumienić, zalać rosołem, dodać grzyby i opłukane rodzynki, chwilę pogotować. Dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku winem, solą i pieprzem. Obie zupy można podawać w chlebie. Tadeusz Pęzioł wypieka okrągłe chleby do podawania zup oraz do podawania gulaszu.

Gulasz w chlebie

Składniki: 1,5 kg łopatki, 1,5 kg grubej kiełbasy, kapusta włoska, papryka czerwona, pieczarki, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, zasmażka z mąki.

Wykonanie: mięso pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy, gotować na małym ogniu. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę. Dusić aż do miękkości. Dodać koncentrat, zaprawić zasmażką z mąki. Jak trzeba, doprawić na ostro czerwoną papryką. Podawać w chlebie.

Włodawski przysmak hrabiny Hańskiej

Składniki: 1 szynka cielęca, 5 litrów wody, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 główka czosnku, 20 dag soli niejodowanej. Na ciasto 1 kg mąki, 1.5 szklanki wody, 2 g drożdży, pół szklanki oliwy, szczypta soli i cukru.

Wykonanie: zamarynować mięso. naszpikować czosnkiem z marynaty. Z podanych składników przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, kruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Zostawiać na chwilę. Wlać ciepłą wodę, dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec do ciasta wgnieść oliwę. Następnie szynkę zawinąć w ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez 3-4 godziny. Podawać na zimno.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Straż pożarna w centrum Lublina

Straż pożarna w centrum Lublina

Kilka zastępów straży pożarnej pojawiło się pod budynkiem Lubelskiego Centrum Konferencyjnego w Lublinie.

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Od dekad mieszkańcy Sławacinka Nowego marzą o wiejskiej świetlicy. Znaleźli już nawet działkę z budynkiem i teraz liczą na przychylność obecnych władz gminy.

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty
WTOREK NA DZIELNI
film

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty

Dzielnica Rury, jedna z największych i najstarszych, w Lublinie. Dziś sztandarową inwestycją jest zakończony remont kładki nad ul. Filaretów. Zapowiada się jednak kolejna duża przebudowa, czyli remont ulicy Zana.

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

W wieku 74 lat zmarł Ryszard Stanibuła – polityk Polskiego Stronnictwa Ludowego, były zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

W niedzielę 16 lutego o godzinie 14.30 Górnik Łęczna zmierzy się na swoim stadionie z ŁKS Łódź. Dla podopiecznych trenera Pavola Stano będzie to pierwsze spotkanie o punkty w rundzie wiosennej Betclic I Ligi, która wystartuje dwa dni wcześniej, a więc 14 lutego. Dlatego z okazji Walentynek klub z Łęcznej przygotował dla swoich kibiców coś wyjątkowego

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni
galeria

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni

Warszawska spółka MDR Inwestycje 14 planuje budowę sześciu bloków mieszkalnych z przedszkolem i biblioteką przy ul. Lubelskiego Lipca ‘80. Problemem jest jednak obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który nie dopuszcza tam zabudowy mieszkaniowej. Inwestor chce obejść te ograniczenia, korzystając ze specustawy „lex deweloper”. Ostateczną decyzję podejmie Rada Miasta Lublin.

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Policjanci z Kraśnika wyjaśniają okoliczności tragicznej zbrodni do jakiej doszło w weekend w Annopolu. Sprawcą najprawdopodobniej jest 47-letni mąż ofiary.

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Problemy finansowe z czasem potrafią narastać. Osoby, które kompletnie nie radzą sobie ze spłatą swoich zobowiązań, doprowadzają do tego, że niemalże całkowicie tracą zdolność kredytową. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia. Rozwiązaniem problemów dla osób w takiej sytuacji może być pożyczka pozabankowa. Zobacz, jak to działa!

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Handel internetowy nieustannie ewoluuje, a zmiany technologiczne oraz rosnąca automatyzacja wpływają na to, co warto sprzedawać online. W 2025 roku wciąż będą branże, które nie tylko przetrwają, ale również zapewnią wysokie zyski. Poniżej przedstawiamy produkty i usługi, które w najbliższych latach będą cieszyć się dużym zainteresowaniem.

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Wielu kredytobiorców zastanawia się, czy możliwa jest renegocjacja warunków kredytu i jakie korzyści może przynieść. Zmiana umowy kredytowej może pomóc w obniżeniu miesięcznych rat, dostosowaniu harmonogramu spłat czy uzyskaniu lepszych warunków oprocentowania. Warto wiedzieć, na czym polega ten proces, jakie elementy można renegocjować i jak skutecznie przeprowadzić negocjacje z bankiem.

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty
gmina Głusk

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty

Chodzi o Majdan Mętowski. W anonimowym liście do redakcji, jej autor żali się, że mieszkańcy tej wsi zostali pozbawieni powrotnych kursów do domu. Gmina twierdzi, że zmiana w rozkładzie jazdy została wprowadzona na prośbę samych mieszkańców i że nie brakuje kursów powrotnych. Są zamieszczone na stronie urzędu gminy.

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

We wtorkowy poranek Dowództwo Operacyjne poinformowało o poderwaniu w powietrze polskich myśliwców.

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

W Białej Podlaskiej formalizuje się środowisko skupione wokół Konfederacji. W środę z mieszkańcami spotka się poseł Bartłomiej Pejo, a później oddział otworzy swoje biuro.

Największe przeboje Pink Floyd w CSK
koncert
16 lutego 2025, 19:00

Największe przeboje Pink Floyd w CSK

„Shine On You Crazy Diamond”, „Wish You Were Here”, „Money”, “„Time”, „Another Brick in The Wall”, „In The Flesh” i wiele innych niezapomnianych przebojów z repertuaru Pink Floyd usłyszymy na żywo już 16 lutego (niedziela) w wykonaniu zespołu Another Pink Floyd z gościnnym udziałem Marka Raduli.

Antoni Futrzyński (nr 2) gra zarówno w Lubliniance KUL Basketball, jak i w rozgrywkach LNBA

Lublinianka KUL Basketball oraz Start Lublin już na ćwierćfinale zakończyły swoją przygodę z mistrzostwami Polski U-19

Lepiej poszło Startowi, który występował na turnieju w Łodzi.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium