Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2020 r.
14:02

Tofu, czyli najpopularniejszy wegański produkt. Kulinarna instrukcja obsługi

5 2 A A
Frank van de Loght
Frank van de Loght (fot. Małgorzata Sulisz)

O to, jak przyrządzić smaczne tofu zapytaliśmy Franka van de Loght, Holendra, który osiedlił się pod Dąbrówką i uczył lubelskich wegetarian, jak podawać tofu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć Franciszek przeniósł się z Dąbrówki do Lanckorony, gdzie jest właścicielem i szefem kuchni w pensjonacie Leśny Ogród - Ayur Garden, to na lubelska ziemię wraca chętnie.

– Jak tylko mogę, wracam w moje polskie, rodzinne strony. Blisko natury – mówi z uśmiechem. Franciszek właśnie położył na stole miseczkę z tofu. Wygląda zjawiskowo. Jak smakuje? O tym za chwilę.

Co to jest tofu?

To najpopularniejszy wegański produkt, który zwiera sporo żelaza i dlatego skutecznie zastępuje w diecie mięso. Ponieważ tofu można kupić w wielu sklepach, zainteresowali się nim także mięsożercy, którzy od czasu do czasu chcą jeść bardziej lekkostrawne dania.

– Bardzo często goście naszego pensjonatu pytają, co to jest, mówią, że smakuje jak mięso – mówi Franciszek.

Tofu to sprasowany twaróg, który powstaje z mleka sojowego. Robi się go jak ser. Tofu można zrobić w domu. Wystarczy namoczyć na noc pół szklanki ziaren sojowych, zalewając je litrem wody. Następnie zmiksować w blenderze. Otrzymane mleko sojowe należy przelać do garnka, podgrzać, dodać sól, sok z cytryny (podczas masowej produkcji dodaje się koagulat w postaci chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu) i odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko się zetnie, odsączyć z serwatki, przełożyć do pojemnika, obciążyć deseczką, na który kładziemy wyparzony kamień. Schować na noc do lodówki i gotowe.

– Ale w sklepach kupimy kilka rodzajów bardzo dobrego tofu – mówi Franciszek van de Loght. W sprzedaży jest tofu naturalne bio, tofu z suszonymi pomidorami i bazylią, tofu z kurkumą, imbirem i chili. – Wolę po swojemu doprawić.

– Mi najbardziej smakuje tofu wędzone – dodaje Renata van de Loght.

Smak

Jak przyrządzić tofu, żeby było przyjemnie chrupiące, pełne intensywnego smaku umami, miało zwartą strukturę, nie było namoknięte od sosu?

Pierwszy etap to smażenie tofu. Należy pokroić tofu w kostkę i usmażyć na oleju. – Na tym etapie najważniejszy jest rodzaj oleju. Najlepszy efekt uzyskacie smażąc tofu na oleju sezamowym. Smażycie pięć minut na średnim ogniu do uzyskania złego koloru – tłumaczy Franciszek van de Loght. – Teraz dodaję 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę bardzo drobno pokrojonego świeżego imbiru, który należy najpierw dokładni obrać oraz odrobinę posiekanej papryczki chili, jak ktoś lubi ostrzejszy smak. Smażę minutę.

Ostatni etap to dodanie kieliszka dobrego sosu sojowego. – Ponieważ większość sosów sojowych w marketach ma słabą jakość, używam wyłącznie japońskiego sosu sojowego Yamasa, który jest dostępny i ma bardzo dobrą cenę. Więc wlewam sos, krótko mieszam, posypuję świeżą zieleniną (pietruszka, kolendrą, szczypiorek, co kto woli i ma pod ręką). I gotowe.

Jak to smakuje? Po pierwsze jak najlepsze mięso. Na przykład delikatna polędwiczka. Po drugie danie mieni się smakami. Jest delikatnie słodkie, pikantne, lekko chrupkie, a imbir i papryczka nadają mu charakteru. – Zawsze staram się podać tofu w pięknym naczyniu, gdyż jemy najpierw oczami – śmieje się Franciszek.

Czy podczas przygotowania tofu można popełnić błędy? Można. Najczęstszym jest zalewanie tofu marynatą. Kolejny błąd to nadmierne panierowanie tofu przed smażeniem w różnej maści panierkach, które zmieniają smak dania. Trzeci błąd to polewanie usmażonego tofu sosami. Sosy do tofu to odrębny i wcale niełatwy temat. Najlepiej jest wymieszać w miseczce trochę sosu sojowego z ulubionym dodatkiem, na przykład z pokruszonymi orzechami nerkowca.

Stir-fry

To bardzo popularna technika smażenia, która jest podstawą chińskiej kuchni. Stir-fry znaczy po prostu: mieszaj i smaż. W Lublinie dania stir-fry zjecie w restauracji Małe Indie czy Thai story. Dania stir-fry z ryżem, chrupkimi warzywami i kruchym mięsem lub tofu bardzo przypadły do gustu Polakom.

Do smażenia używa się woka ze stali nierdzewnej lub żeliwa (wok teflonowy nie nadaje się do stir-fry). Wok szybko nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, krótkie smażenie zamyka soki w składnikach. Warunkiem powodzenia jest użycie oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Może być nasz olej rzepakowy, może być ryżowy, sojowy, arachidowy.

Po rozgrzaniu woka należy wlać olej i kolejno oddawać składniki dania, zaczynając od tych, które potrzebują najwięcej czasu. Wrzucamy na przykład kolejno: pokrojoną marchew, brokuły, kapustę (warzywa muszą być dokładnie osuszone, inaczej cała kuchnia będzie w oleju). W drugiej turze groszek, cebulka dymka, kiełki. Oczywiście cały czas mieszając i podrzucając składniki. Kawałki mięsa lub tofu najlepiej usmażyć oddzielnie. Dodać do warzyw, doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z makaronem lub ryżem.

Stir-fry z warzywami, tofu i orzechami nerkowca

SKŁADNIKI: 1 opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej, 1 kostka tofu, 3 łyżki orzechów nerkowca, 3 dymki, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (centymetr), 1 mała papryczka chili, kieliszek sosu sojowego, olej.

WYKONANIE: pokroić tofu w kostkę. Posiekać dymkę, czosnek, imbir. Na rozgrzanym woku podprażyć orzechy nerkowca. Odłożyć do miseczki. Usmażyć tofu, aż się zarumieni. Dodać czosnek, chili i dymkę. Następnie mieszankę warzywną. Jak warzywa będą chrupkie, dodać orzechy nerkowca. Doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Szaszłyki z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu, 1 łyżka sosu sojowego, dymka, cukinia, czerwona i zielona papryka, pieprz.

WYKONANIE: warzywa pokroić w kostkę, zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach. Tofu pokroić w kostkę. Nabijać na drewniane patyczki na przemian z warzywami. Grillować na rozgrzanej patelni, aż szaszłyki będą chrupiące. Podawać z ulubioną sałatką.

Zakładowy burger z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu wędzonego, 2 bułki, szalotka, papryczka chili, kieliszek sosu sojowego.

WYKONANIE: tofu podzielić na pół. Oba grube plastry usmażyć na patelni. Dodać szalotkę, posiekaną chili, po minucie wlać sos sojowy. Bułki przekroić na pół, podgrzać w piekarniku, nakładać tofu z szalotką i chili, dodać ulubione warzywa (pomidor, cebula, świeża pieczarka) oraz jak kto lubi sos. Podawać z frytkami z batata.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Anna Nehrebecka weźmie udział w spotkaniu zaplanowanym na środę, 27 listopada
27 listopada 2024, 18:30

Anna Nehrebecka i Tomasz Włosok w Zamościu. Będą gośćmi Alchemii Kina

Z udziałem aktorów Anny Nehrebeckiej i Tomasza Włosoka oraz krytyka Łukasza Maciejewskiego odbędzie się tegoroczna, 12. edycja Alchemii Kina. Na ten filmowy przegląd, promujący polskie produkcje zaprasza Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu.

Ulica 1 Maja (na zdj.) wraz z al. Lipową i ul. Bochotnica do niedawna tworzyły kilkukilometrowy fragment drogi wojewódzkiej nr 830. Po zmianach cały ten odcinek trafił w ręce miasta Nałęczów
galeria

Kaskadowa degradacja dróg w centrum Nałęczowa

Otwarcie obwodnicy Nałęczowa doprowadziło do szybkiej, kaskadowej degradacji blisko czterokilometrowego fragmentu byłej drogi wojewódzkiej nr 830. Ulice w centrum uzdrowiska najpierw trafiły w ręce powiatu puławskiego, a następnie zostały podarowane gminie

poznaliśmy 20 najpopularniejszych słów używanych przez młodzież. głosować można do końca listopada
SONDA
galeria

Czemu bambik ma delulu? Znamy finałową dwudziestkę Młodzieżowego Słowa Roku 2024

Dwadzieścia słów spośród tysięcy zgłoszonych powalczy o tytuł Młodzieżowego Słowa Roku 2024. "Boomersi" mogą mieć problem ze zrozumieniem tego słownika, ale przychodzimy wam z pomocą

Prawie 3 tys. mieszkańców lubelskiej dzielnicy będzie ewakuowanych z powodu znalezienia niewybuchu
WAŻNE INFORMACJE
galeria

Prawie 3 tys. mieszkańców lubelskiej dzielnicy będzie ewakuowanych z powodu znalezienia niewybuchu

W związku ze środowym znalezieniem niewybuchu na terenie budowy nowego komisariatu przy ulicy Walecznych w Lublinie, na piątek zarządzono ewakuację 2800 mieszkańców z pobliskich budynków.

Prezent za grube pieniądze. Pacjentom będzie lepiej
galeria

Prezent za grube pieniądze. Pacjentom będzie lepiej

Gdyby chcieli to wszystko kupić, musieliby wydać jakieś 500, może nawet 600 tys. zł. Ale nie wydali. Spory transport sprzętu zupełnie za darmo dotarł do szpitala w Tomaszowie Lubelskim. Skorzystają na tym pacjenci

Mecz w Szczecinie będzie dla Julii Ostrowskiej okazją do budowania swojej pozycji w zespole Górnika

W weekend zostanie rozegrana druga runda rozgrywek Orlen Pucharu Polski kobiet

W tej fazie województwo lubelskie ma aż trzech przedstawicieli

Na targach prezentowano innowacyjne rozwiązania w zakresie sprzętu i technologii wspierających pracę służb więziennych.
galeria

Niecodzienne targi w Lublinie - # Więziennictwo- Nowinki dla osadzonych i strażników

W dniach 14-15 listopada w Lublinie odbywa się ogólnokrajowa konferencja i targi służby więziennej #Więziennictwo, które stanowią platformę do dyskusji na temat kluczowych zagadnień związanych z funkcjonowaniem systemu penitencjarnego w Polsce. W wydarzeniu bierze udział 70 wystawców. Ale głownie chodzi o przedstawienie aktualnego stanu systemu penitencjarnego, zaprezentowanie innowacji w zakresie technologii więziennych, a także wymiana doświadczeń i idei na temat przyszłości tego sektora

SM Czuby w Lublinie ogłasza KONKURS NA STANOWISKO PREZESA ZARZĄDU

SM Czuby w Lublinie ogłasza KONKURS NA STANOWISKO PREZESA ZARZĄDU

Umowa majątkowa małżeńska? Bezpłatne porady notariuszy - kiedy?

Umowa majątkowa małżeńska? Bezpłatne porady notariuszy - kiedy?

Notariusze zapraszają na dni otwarte. W ramach wydarzenia będzie można porozmawiać z ekspertami o swoich sprawach majątkowych

Z maczetą i bronią na innego kierowcę

Z maczetą i bronią na innego kierowcę

Policjanci zatrzymali mężczyznę, który zaatakował i pobił kierowcę auta, które jechało przed nim. Powodem było to, że kierowca rzekomo utrudniał mu przejazd

Lubelski Rower Miejski zapada w zimowy sen

Lubelski Rower Miejski zapada w zimowy sen

Z uwagi na zmianę warunków atmosferycznych miasto zdecydowało, że na ulicach lublina pozostanie mniej rowerów miejskich.

O 14 w całej Polsce zawyły syreny. W hołdzie dla zmarłego ratownika

O 14 w całej Polsce zawyły syreny. W hołdzie dla zmarłego ratownika

W czwartek o godzinie 14 w całej Polsce zawyły syreny strażackie i policyjne. To w hołdzie zmarłemu ratownikowi, który zginął w środowym wypadku w Jedlińsku koło Radomia.

Ustawa ma poprawić bezpieczeństwo mieszkańców w przypadku wystąpienia zagrożenia.

Będą pieniądze na obronę i ochronę ludności: „Każdy Polak i Polka będzie miał prawo do schronienia”

Wszystkie samorządy w Polsce, w tym także Lublin, otrzymają środki na zwiększenie bezpieczeństwa mieszkańców w sytuacjach zagrożenia. W planach Lublina jest przeniesienie Centrum Zarządzania Kryzysowego na ulicę ul. Spokojną.

Poprzednika odwołali. Ppłk Andrzej Pietruszka nowym dyrektorem więzienia
galeria

Poprzednika odwołali. Ppłk Andrzej Pietruszka nowym dyrektorem więzienia

Ppłk Andrzej Pietruszka zajął miejsce zdymisjonowanego ppłk Dariusza Bochyńskiego. Poprzedni dyrektor Zakładu Karnego w Zamościu stracił stanowisko po ucieczce ze szpitala mężczyzny aresztowanego za zabójstwo.

Strzelali jesienią aż miło. Klasyfikacja strzelców zamojskiej klasy okręgowej

Strzelali jesienią aż miło. Klasyfikacja strzelców zamojskiej klasy okręgowej

Grom Różaniec został mistrzem rundy jesiennej i z dorobkiem 40 punktów zmierza w kierunku czwartej ligi. Podopieczni trenera Sergieja Sawczuka zdobyli aż 61 bramek, a po 12 trafień na swoje konto zapisało dwóch zawodników z Różańca

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium