Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

14 maja 2021 r.
12:29

Lubelscy restauratorzy odliczają czas do północy. Ale nie wszyscy przetrwali, może być dużo zaskoczeń

110 5 A A

Po długich miesiącach działalności tylko na dowóz lub z odbiorem własnym restauratorzy mogą zaprosić wreszcie gości do gastronomicznych ogródków. Najbardziej stęsknieni powrotu do normalności zrobią to już o północy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy byli zamykani w marcu ubiegłego roku usłyszeli, że stacjonarnie nie będą mogli normalnie działać przez dwa tygodnie. Później termin ten był przesuwany. Ostatecznie restauratorzy nie mogli przyjmować gości przez większość ubiegłego roku i cały rok obecny. Teraz to się zmienia. Gastronomiczne ogródki mogą działać od 15 maja.

Czujemy, że będzie dobrze

– Jesteśmy przekonani, że powrót będzie huczny. Wystarczy spojrzeć na liczby: na wydarzeniu na Facebooku mamy już ponad 1,8 tys. osób! – Łukasz Dudkowski z pubu U Fotografa nie kryje ekscytacji. – Spodziewamy się imprezy do rana, dlatego mocno przygotowujemy się na to otwarcie. Mieliśmy bardzo dużo telefonów i wiadomości, ale postanowiliśmy, że na razie rezygnujemy z rezerwacji. Chcemy żeby każdy miał takie same szanse na przyjście, wypicie piwa i zjedzenie czegoś dobrego. Gdybyśmy je przyjmowali to pierwszego dnia nie byłoby już miejsc. Startujemy w sobotę o 13.

– Startujemy w sobotę, 15 maja o godzinie 10, ale jak ktoś przyjdzie wcześniej, to kawy też nie odmówimy – śmieje się właściciel Jacek Abramowski, restauracji Sielsko-Anielsko. – Wreszcie czujemy, że będzie dobrze. Dostajemy mnóstwo pozytywnych emocji od osób, które dzwonią z rezerwacjami. Jest już niezwykle wiele. Na brak gości nie będziemy narzekać. Na szczęście mamy jeden z największych ogródków na Starym Mieście i na pewno wszystkich zmieścimy. Zapraszamy i z rezerwacjami i wprost z ulicy. Czekamy z naszą doskonałą kuchnią i rozpierająca nas energią.

Nie możemy się doczekać

W wielu ogródkach goście będą mogli rozsiąść już w nocy z piątku na sobotę.

– Klubokawiarnia Ostro na Deptaku ruszy już minutę po północy, ponieważ to miejsce kojarzy się z nocnymi wyjściami. Serdecznie zapraszamy. Sprawdziliśmy już prognozy. Ma być ładna pogoda – mówi Marcin Polański, współwłaściciel gastronomicznej Grupy Lublin, w skład której wchodzą m.in. Bombardino Aperitivo, Papryka Kebab, czy Ciao piekarnia&pizza. W nich ogródki dla gości zostaną otwarte 15 maja, ale o godzinie 10. – Odkąd pojawiła się informacja, że możemy zacząć działać stacjonarnie w każdym lokalu odbieramy kilkadziesiąt telefonów i wiadomości od osób chcących zarezerwować miejsce. Na ten moment żadnych rezerwacji jednak nie przyjmujemy. Czekamy na wszystkie osoby wygłodniałe wyjścia do restauracji. My też nie możemy się już doczekać.

– Na możliwość normalnej pracy czekamy od października, więc cenna jest każda sekunda – podkreśla Jakub Wiśniewski, szef Dzikiego Wschodu. – Startujemy o północy, gdy tylko będzie to możliwe. Jesteśmy bardzo spragnieni stacjonarnego kontaktu z gośćmi i wiemy, że nas nie zawiodą. Mamy już bardzo wiele rezerwacji.

Samochód, ekspres i obrazy

Minutę po północy będzie można też zajrzeć do Rider’s Pub przy ul. 3 Maja. Pod warunkiem, że znajdzie się miejsce, bo w ogródkach będzie obowiązywał limit osób na stolik. – Jeszcze nie liczyłem, ile osób może przyjść, ale już chcę porozmawiać z właścicielką kamienicy, aby kilka stolików ustawić też w innym miejscu – przyznaje Karol Mansz, który oprócz pubu prowadzi też City Cafe.
Dodaje, że takiego dnia oczekiwał od dawna. – Finansowo jest tragicznie. Musiałem sprzedać samochód i dwa motocykle, żeby jakoś to utrzymać – mówi Karol Mansz.

Bo restauratorzy nie ukrywają, że ich sytuacja jest tragiczna. Ponad rok pracy z obostrzeniami sanitarnymi sprawiło im nie lada finansowe problemy.

Żeby przetrwać wysprzedawali osobisty majątek. Jacek Abramowski z Sielsko-Anielsko sprzedał np. kolekcję obrazów. Prywatne samochody, gospodarstwo, ale i ekspres do kawy sprzedali współwłaściciele Restauracji Koncertowa. W dodatku nie są to pojedyncze przykłady. Mimo to nie wszystkim udało się przetrwać.

Stare długi

– Gdy restauracje będą mogły zacząć działać już normalnie po 28 maja i wiele osób wyruszy do swojego ulubionego lokalu, będzie bardzo dużo zaskoczeń. Teraz ludzie nie chodzą po mieście. Gdy zaczną to robić odkryją, że liczba firm, które epidemii nie przetrwały jest ogromna. Lokale, sklepy, miejsca zabaw dla dzieci – wylicza właściciel jednej ze zlikwidowanych lubelskich restauracji. Oficjalnie rozmawiać nie chce. – Muszę iść przed siebie i nie myśleć o tym co było. Jestem za granicą. Pracuje fizycznie.

Wróci pan do Lublina i do gastronomii? – pytam.

– Nie wybiegam myślą w przyszłość. Najpierw muszę odpracować stare długi, a założenie nowego lokalu wiąże się z ogromnymi kosztami – przyznaje. – Nawet gdyby było mnie na to stać, nie zrobiłbym tego na pewno ani w tym, ani w przyszłym roku. Po tym co przeszedłem, nie jestem optymistą. Myślę, że epidemia nie skończyła się. W wakacje będzie spokój, a jesienią powtórka z rozrywki.

Działający restauratorzy liczą jednak, że będą mogli przynajmniej odrobinę odbić się od dna. W tym roku za ogródki będą płacić miastu tylko 1 grosz za mkw. za dobę. To najniższa możliwa stawka. Obiecano ją zarówno tym, którzy „zajmą pas drogowy”, jak również gastronomom dzierżawiącym część deptaka, których czynsz ma być naliczany od dnia protokolarnego wydania nieruchomości.

Atrakcje dla gości

Wielu restauratorów przygotowuje dla pierwszych stacjonarnych klientów smakowite atrakcje.

– Przygotowaliśmy nowe menu: oprócz burgerów będą też znane kanapki jak Bahn-mi czy Philly Cheese Steak. No i jeszcze jedna nowość. Na podwórku, czyli w tzw. sezonie będzie można zjeść swojskie zapiekanki „z okienka” – dodaje Łukasz Dudkowski.

– Od 15-tego będziecie mogli zamówić u nas deskę antipasti. Włoskie wędliny, sery, salsa i nasze pieczywko, które zmieniło trochę wygląd. Nie możemy uwierzyć, że po prawie siedmiu miesiącach będziemy mogli otworzyć za kilka dni ogródek – przyznają właściciele Restauracji Bursztynowa Rafaello.

LUZOWANIE OBOSTRZEŃ

Od 15 maja prace zaczynają ogródki gastronomiczne, ale co drugi z nich będzie musiał pozostać wolny. Odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Od 29 maja klienci będą mogli zjeść posiłek także w restauracji. Tam też będą mogli zajmować co drugi stolik (odległość między nimi to wciąż 1,5 m, chyba że między stolikami zamontowano przegrodę).

Zobacz także: Toruń. Już w sobotę otwarcie restauracyjnych ogródków

Wideo: TVN 24 / x-news

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium