

To będzie gratka dla miłośników pikantnych potraw. W Lublinie po raz pierwszy zorganizowane zostanie Spotkanie z Ostrością, czyli wydarzenie dedykowane wielbicielom ostrej i
ekstremalnie ostrej kuchni. Impreza odbędzie się 25 maja o godz. 14 w rockowym pubie Publika (ul. Olejna 5).

Celem wydarzenia jest propagowanie eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem najostrzejszych na świecie odmian papryki oraz przetworów (sosy, ekstrakty, przeciery).
Na miejscu będzie można popróbować oraz zakupić różne ostre produkty na kilku stoiskach. Pojawią się wystawcy z najważniejszych polskich sklepów specjalizujących się w pikantnych produktach: Będzie Piekło i Dziki Bill. Pojawią się również przedstawiciele Lubelskich Słoików, lokalnej marki ostrych sosów, której produkty można będzie przetestować.
Ekstremalną atrakcją dla gości będą zawody w jedzeniu super-ostrej pizzy przygotowanej specjalnie na tę okazję przez pizzerię Klika. Dla śmiałków, którym uda się sprostać wyzwaniu, przewidziano nagrody.
Wszyscy chętni będą mogli popróbować również innych dań serwowanych przez lokal w połączeniu z ostrą papryką.
Na miejscu będzie możliwość zgłębienia swojej wiedzy zarówno na temat ostrej papryki, jak i rynku sosów oraz innych super-ostrych produktów spożywczych dzięki obecności ludzi działających w tej, rozwijającej się dynamicznie branży od kilku lat.
