![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2020/2020-10/95c538a4def485a5c1c12dffdefeed1e_std_crd_830.jpg)
Gazowa, elektryczna czy indukcyjna – każda z płyt do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Na rynku dostępna jest ogromna ilość modeli oferujących szereg przeróżnych możliwości. Podpowiadamy, jak wybrać optymalną.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Planując remont kuchni czy wyposażając nowy dom lub mieszkanie, szukamy sprzętu AGD odznaczającego się wygodą użytkowania, niskimi kosztami eksploatacji oraz łatwością konserwacji.
Gaz tradycyjny lub pod szkłem
- Kuchenki gazowe od lat królują w polskich domach. Poza niskimi kosztami eksploatacji, tego typu kuchenka daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować na niej posiłek lub podgrzać wodę - mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.
Tradycyjne kuchenki gazowe mają również swoje wady. Są trudne w czyszczeniu. Podczas gotowania tłuszcz osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo podpalenia.
W przypadku płyty na gaz, w której palniki ukryte są pod szkłem, sprawa ma się inaczej. Taka płyta zużywa o połowę mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu.
A może prąd?
Płyta elektryczna aktualnie stanowi najwolniej nagrzewające się - a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki - rozwiązanie dostępne na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami za energię. Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami.
Indukcja kontra gaz
Podobnie jak płyta elektryczna - popularna indukcja nie należy do najtańszych w eksploatacji rozwiązań. Poza dużym poborem energii elektrycznej, właściciele płyt indukcyjnych muszą pamiętać o zakupie specjalnych garnków i patelni. Płyta indukcyjna to jednak najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czas gotowania. Dodatkowo zaletą jest nowoczesny wygląd i łatwość w czyszczeniu.
- Jeśli chodzi o wady płyt indukcyjnych, problemy związane są przede wszystkim z instalacjami elektrycznymi spotykanymi w starym budownictwie. Mają one ograniczenia w przepływie prądu, przez co nie możemy w pełni wykorzystać mocy płyt indukcyjnych lub ich po prostu zainstalować – zwraca uwagę Kamila Prałat.
![e-Wydanie](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/public/dziennikwschodni.pl/e-wydanie-artykul.png)