Wśród obecnie produkowanych sztućców nie brakuje pięknych kompletów. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy producenci oferują towar dobrej jakości. Dlatego drogie sztućce ze srebra lub platery lepiej kupować w firmowym sklepie renomowanego producenta (tam są najtańsze), u jubilera, w galerii lub w dużym, dobrze zaopatrzonym sklepie gospodarstwa domowego.
Sztućce srebrne
Wykonywane są z blachy srebrnej (najczęściej próby 800) i powlekane cienką warstwą srebra. Przed zakupem należy się upewnić, czy wyrób – nawet pojedyncza mała łyżeczka – jest cechowany znakiem firmowym oraz znakiem urzędu probierczego, czyli próbą. W sklepach można spotkać najczęściej komplety sześcioosobowe, składające się ze sztućców podstawowych oraz pojedyncze szufelki do cukru, łopatki do tortu, itp.
Platery
Są to nakrycia stołowe ze stali kwasoodpornej lub mosiądzu z dużą zawartością niklu, powleczone warstwą srebra. Jej grubość wynosi najczęściej 24 lub 36 mikrometrów. Platery renomowanych firm, podobnie jak srebra są oznaczone symbolem, producenta oraz znakiem gwarantującym deklarowaną grubość srebrnej warstwy. Szczególnie efektownie prezentują się sztućce posrebrzane oksydowane, czyli ze sztucznie patynowanymi ornamentami zdobiącymi trzonki. Nieraz do złudzenia przypominają one stare srebra. Zestawy oksydowane i pozłacane są droższe nieco od zestawów posrebrzanych.
Sztućce ze stali nierdzewnej
Ich wybór jest największy. Oprócz tradycyjnych można w dobrze zaopatrzonych sklepach dostać komplety z porcelanowymi, drewnianymi lub plastikowymi uchwytami oraz zestawy pozłacane. Przy zakupie warto pamiętać, że producenci używają różnych gatunków stali. Stąd duża rozpiętość cen zestawów wyglądających prawie identycznie. Najtańszy zestaw dla 6 osób można już kupić płacąc od 80–90 zł, a taki sam, ale ze stali wysokiej jakości, 150–300 zł. Rzadko spotyka się komplety podstawowych sztućców na 12 osób. Większość producentów dołącza do dużych zestawów widelczyki do ciast, łyżkę wazową, nóż do masła i inne.
Konserwacja i przechowanie
Wszystkie sztućce myjemy miękkim zmywakiem w ciepłej wodzie z detergentem. Sreber i platerów nie należy jednak myć razem ze sztućcami stalowymi, gdyż twarda stal może porysować i zniszczyć cienką warstwę srebra. Po umyciu i wypłukaniu sztućce starannie wycieramy miękką ściereczką i te najcenniejsze zawijamy w tkaninę lub bibułę. Przechowujemy je w pudełku albo w szufladzie. Srebra i platery rzadko używane można pokryć cienką warstwą wazeliny. Jeśli powstaną na nich ciemne naloty (śniedź), czyścimy je miękką flanelką zwilżoną odpowiednim preparatem. Miejsc oksydowanych nie wolno czyścić preparatami, gdyż niszczą one ozdobną patynę.