Kiedy już ustalimy, że każdy z naszych gości będzie miał wystarczająco dużo miejsca, czas na nakrycie stołu obrusem. Podając zastawę zaczynamy od ułożenia dużego talerza. Sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą podawane dania. Noże i łyżki po prawej stronie nakrycia, widelce po lewej. Sztućce deserowe leżą powyżej nakrycia. Szkło ustawiamy nad sztućcami po prawej stronie. Po zastawie można rozszyfrować menu, a ze sposobu ułożenia sztućców ustalić kolejność potraw – taka informacja jest ważna również dla gości. Jeżeli będziemy mieli wątpliwości „co do czego” trzeba brać sztućce po kolei od zewnątrz do wewnątrz, zgodnie z tym, jak są ułożone. Ta sama zasada dotyczy także szkła – pierwszy trunek nalewamy do pierwszego szkła z prawej strony itd. Półmiski, sosjerki i salaterki powinny być zaopatrzone w oddzielne zestawy sztućców do nakładania potraw. Sztućce takie kładziemy wypukłością do góry, żeby zabezpieczyć się przed zachlapaniem i straceniem potrawy z półmiska przy zbyt energicznym sięgnięciem po sztućce. (e)