Kuchenkę gazową wymieniamy zwykle przy okazji remontu lub z powodu awarii. Podpowiadamy co zrobić, by wybrać bezpiecznie, ekonomiczne i funkcjonalne rozwiązanie.
Jeśli planujemy tylko wymianę starego sprzętu na nowy, jesteśmy ograniczeni możliwościami rynkowymi i miejscem w kuchni.
– Stare wolnostojące kuchenki gazowe mają zazwyczaj 50 cm szerokości, natomiast nowoczesne rozwiązania produkowane są na wymiar standardowych szafek kuchennych wynoszących 60 cm szerokości. W takim przypadku może okazać się, że wymiana sprzętu na zaawansowane technicznie rozwiązania nie jest możliwa – mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.
Sytuacją idealną do wymiany starej kuchenki gazowej jest gruntowny remont kuchni. Mamy wtedy możliwość dopasowania wszystkich elementów pod względem ergonomii oraz estetyki. Wymieniając starą kuchenkę gazową na noś nowoczesnego, kupimy zwykle dwa osobne urządzenia – płytę grzewczą oraz piekarnik.
Warto wtedy zdecydować się na zakup u jednego producenta. W ten sposób mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. To, czy zamontujemy oba sprzęty w słupku, czy zdecydujemy się na inne rozwiązanie projektowe zależą tylko i wyłącznie od naszych potrzeb.
Jak wybrać?
Wybór płyty grzewczej rozpoczynamy od wyboru rodzaju jej zasilania. Do wyboru mamy płyty gazowe tradycyjne, płyty gazowe bez płomieni, płyty elektryczne oraz indukcyjne. Kolejnym pytaniem, na które należy sobie odpowiedzieć, są kwestie wymiarów i wyposażenia płyty. Musimy zdecydować, ile potrzebnych jest nam pól grzewczych, czy wolimy wystające pokrętła, czy system dotykowy, a także zastanowić się nad funkcjami dodatkowymi.
Tradycyjne płyty gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak tryskanie tłuszczu, trudności w czyszczeniu palników, a nawet niebezpieczeństwo pożaru. Płyta elektryczna jest natomiast najwolniej nagrzewającym się, a co za tym idzie najwolniej przygotowującym posiłki rozwiązaniem dostępnym na rynku. Generuje też wysokie rachunki za energię elektryczną. Kolejnym rozwiązaniem jest indukcja, która wymaga jednak inwestycji w specjalne wyposażenie kuchenne. Inną opcją jest płyta gazowa bez palników, czyli tak zwany system gaz-pod-szkłem. Zużywa ona nawet o połowę mniej gazu niż tradycyjna kuchenka.
Wybór piekarnika również wiąże się z wyborem sposobu jego działania. Na rynku dostępne są piekarniki gazowe i elektryczne.
– Jeżeli zdecydowaliśmy się na płytę gazową, to wybierzmy też piekarnik gazowy. Ciekawym rozwiązaniem jest jedyny na rynku piekarnik gazowy z płomieniami umiejscowionymi zarówno od dołu, jak i od góry. Technologia ta pozwala na równomierne pieczenie – dodaje Kamila Prałat.
Pamiętajmy też, że wymieniając kuchnię gazową musimy w pierwszej kolejności dokładnie wymierzyć pomieszczenie i miejsce na nowy sprzęt. naszą kuchnię i poszukać rozwiązań, które spełnią wszelkie nasze oczekiwania.