Soczyste potrawy i wykwintne trunki mistrza będą zaspokajały delikatne podniebienia vipów. Nocą z czwartku na piątek Downing Street, gdzie odbędzie się uczta, będzie najsmaczniejszym zakątkiem świata.
Słynny kucharz Jamie Oliver przygotował jadłospis ze składników pochodzących ze wszystkich zakątków Wysp Brytyjskich, by szefowie państw i rządów grupy G20 mogli przekonać się o bogactwie brytyjskiej kuchni.
Na przystawkę goście dostaną łososia z Szetlandów, wysp leżących na północ od Szkocji, kapustę i koper morski oraz zestaw jarzyn z południowych hrabstw Anglii.
Głównym daniem będzie jagnięca łopatka z doliny rzeki Elwy na północy Walii, podana z gotowanymi ziemniakami z wyspy Jersey, grzybami leśnymi i sosem miętowym. Goście będą mogli przez cały posiłek kosztować tradycyjnego chleba irlandzkiego, produkowanego nie przy użyciu drożdży, lecz sody.
Na deser młodzi kucharze wspomagający Oliviera upieką tartę Bakewell z marmoladą i migdałami, podaną z kremem angielskim. Nazwa wypieku pochodzi od miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire.
Wegetarianie dostaną na przystawkę ser kozi, a na danie główne seler naciowy z kluseczkami ziemniaczanymi. Kucharz specjalnie unikał dań z wieprzowiny, by nie urazić gości muzułmańskich szczytu G20. Prosiły o to delegacje z Arabii Saudyjskiej, Turcji i Indonezji.
Małżonki przywódców będą jadły te same dania, tyle że w innym salonie. Michele Obama na kolacji zasiądzie między pisarką J.K.Rowling i dwukrotną mistrzynią olimpijską w biegu na 800 i 1500 m z Aten (2004) Kelly Holmes. Do „damskiego” salonu została także zaproszona modelka Naomi Campbell.
.