Kuchnia

9 września 2017 r.
7:51

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku

Ossobuco, saltimbocca, trippa alla milanese, vitello tonato, saltimbocca. To tylko niektóre z włoskich smakołyków, jakie będzie można spróbować na Europejskim Festiwalu Smaku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tym roku na pokazach kulinarnych, warsztatach i w restauracjach króluje włoska kuchnia. Na dobry początek warto zajrzeć do Włoskiego Miasteczka Smaku, które rozłożyło się na placu Łokietka. Znajdziecie tu włoskie sery, wędliny i wina, prezentowane przez włoskich somelierów. Hitem są świeże ryby i owoce morza, przyrządzane na mobilnej scenie smaku. Tu także będą odbywać się krótkie lekcje włoskiego z nauką wymowy najsłynniejszych potraw.

Capponata i ravioli

W 10 lubelskich restauracjach możecie zamawiać najbardziej znane włoskie dania. Restauracja Atrium serwuje ossobuco (gicz cielęca) oraz trippa alla milanese (flaczki wołowe po mediolańsku z fasolą i pomidorem). Włoskie trippa będzie można także zamówić w restauracji Ogród, mieszczącej się w Hotelu Victoria.

Marek Panek z restauracji Hades Szeroka na festiwal przygotował capponatę. W restauracji Ego Hotelu Alter zjecie vitello tonato, smakowitą cielęcinę z sosem tuńczykowym. Ivo Violante w restauracji Oto Ivo wypieka trzy rodzaje włoskiej pizzy. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka serwuje eskalop cielęcy po mediolańsku. Włoscy kucharze z restauracji Arte del Gusto serwują kolejne słynne danie: to saltimbocca z szałwią, szynką crudo, polentą, pomidorkami koktajlowymi i chipsem ze spianaty.

Absolutnie rewelacyjne ravioli ze szpinakiem i ricottą, sosem z serem gorgonzola, prażonymi orzechami laskowymi i malinami przygotował Jarek Sak, szef kuchni Trybunalska City Pub. Z kolei Mateusz Białkowski z restauracji Siedem Życzeń serwuje grillowane krewetki black tiger w sosie pomarańczowo imbirowym z nutą chilli oraz chrupiącą grzanką.

7 wieków smaku

To kolejna akcja z najlepszymi restauracjami w mieście, czyli dania związane z historią Lublina. W daniach odbija się historia miasta i jego wielokulturowy smak. Kulinarna wyprawa zaczyna się w wieku XIV. Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka przygotowała gęś z pigwą, którą miał zajadać się król Władysław Łokietek.

Potrawę z drobnych ptaków (wiek XV) serwuje restauracja Kardamon. O tym, jak smakuje maczanka dworska z XVI wielu przekonacie się w restauracji Alan Hugs.

Sandacza królowej Marysieńki według przepisu z XVII wieku serwuje Hades Szeroka. Zraziki z dziczyzny z XVIII wieku - restauracje Ego w Hotelu Alter. Lina w śmietanie, wedle XIX-wiecznej receptury, podaje restauracja Lokomotiva. A sznycel ministerski: Adrian Kubecki, szef kuchni restauracji Ogród w Hotelu Victoria.

Laboratoria smaku

W ramach Laboratoriów smaku powstało kilka unikalnych produktów. Mają swą premierą na festiwalu. Browar Chmielny Dom uwarzył piwo o smaku Lublina. Nazywa się Lubliner, premiera była w ogrodach restauracji Oto Ivo. Zaprzyjaźniony z festiwalem Browar Zakładowy z Poniatowej przygotował piwo festiwalowe. Premiera była w piątek U Fotografa.

Pizzę o smaku Lublina wypieka Jarek Sak w Trybunalska Lublin City Pub. Jaka to pizza? Z cebulą i makiem. Także Jarek Sak będzie wypiekał Bramę Krakowską o smaku Lublina. To podpłomyki z 7 składników w kształcie słynnej bramy.

Ela Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka wypiekły tajemnicze bubelach, przysmak żydowskiej kuchni. To małe babeczki z kaszy gryczanej. Na deser także Hades Szeroka będzie piekł cebularze w trzech smakach. Z kminkiem, z majerankiem i z makiem.

Lubelskie ze smakiem

Od pierwszej edycji festiwalu na scenie prezentują się smaki regionów. W tym roku poznamy wielokulturową kuchnię Kodnia i Zaborka, smak włoskiego Chełma i Nałęczowa oraz pełną harmonii kuchnię Zamościa.

Podróż do kresów smaku zaczynamy w Kodniu. Paulina Pietrusik z przyjaciółmi odkryje sekrety kuchni Sapiehów. Spróbujecie słynnych pasztetów z musztardami wytwarzanymi wedle starych receptur. Na pokazie pojawią się także cebularze z kawiorem i na deser: czekolada Casanovy.

Drugi przystanek to kresowa kuchnia z Uroczyska Zaborek. Podlaskie kartacze i babka ziemniaczana. Intrygująco zapowiadają się Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy na czas.

Przystanek trzeci to włoski Chełm. Ryby i owoce morza zaprezentuje Gospoda Sto Pociech. Przystanek czwarty to autorska kuchnia Agnieszki Filiks, która we włoskim pałacyku w Nałęczowie otworzyła restaurację Willa Filiks. Przystanek piąty prowadzi do Poniatowej, gdzie w restauracji Hotelu Montis podaje się świetną zupę rybną. Zupa zdobyła w ubiegłym roku tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, zachwyciła samego Roberta Makłowicza. Przystanek szósty to Zamość, włoskie miasto idealne. Włoskie smaki zaprezentuje Stowarzyszenie Turystyka z Pasją.

Pokazy mistrzowskie

Na festiwalu aż roi się od kulinarnych gwiazd i ich pokazów. Wszystkie odbywają się na scenie, ustawionej na placu Po Farze. W sobotę, 8 września, o godzinie 18.30 Robert Makłowicz wraz z kucharzami restauracji Hotelu Montis w Poniatowej ugotuje zupę rybną. O 19.30 rozpocznie się pokaz Stefana Unterkirchera, gwiazdy kulinarnej z Włoch i Grzegorza Barwińskiego z restauracji BelEtage. 

W niedzielę o 15.30 na scenie zobaczycie Jaśka Kuronia. - Przyrządzę kaczkę w pomarańczach dla zabieganych - mówi Kuroń. A o 19 rozpocznie się pokaz Jeana Bosa, wieloletniego szefa kuchni na dworze króla Belgii.

A we wspomnianym Włoskim Miasteczku Smaku, oraz na festiwalowym jarmarku na Deptaku i Starym Mieście w Lublinie spotkacie ponad 100 wystawców z Polski i Europy. W niedzielę do festiwalu dołącza XVI Lubelskie Święto Miodu.

• Pełny program na www.europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Adela Piskorska zdobyła dla UMCS Lublin dwa medale
ZDJĘCIA
galeria

AMP w pływaniu: UW Warszawa i AWF Katowice najlepsze w Lublinie

W weekend na Aqua Lublin rozgrywane były Akademickie Mistrzostwa Polski w pływaniu. Rywalizację pań wygrał Uniwersytet Warszawski. U panów triumfował AWF Katowice, a trzecia lokata przypadła UMCS Lublin.

Teatr Osterwy ma nowego dyrektora

Teatr Osterwy ma nowego dyrektora

Redbad Klynstra-Komarnicki nie jest już dyrektorem Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie.

Górnicy przejęli plac Litewski - protest w centrum Lublina
ZDJĘCIA, WIDEO NA ŻYWO
galeria

Górnicy przejęli plac Litewski - protest w centrum Lublina

Rozpoczęło się punktualnie w południe - górnicy z kopalni węgla Bogdanka przybyli do Lublina by manifestować.

Fani zasmuceni. Impreza lotnicza zmienia formułę

Fani zasmuceni. Impreza lotnicza zmienia formułę

Największa impreza lotnicza na Lubelszczyźnie - Świdnik Air Festival nie odbędzie się w tym roku. Organizator zapowiada zmianę formuły imprezy, która ma wyjść na lepsze.

„Wtorek na dzielni”: Konstantynów bitumem pachnący
WTOREK NA DZIELNI
film

„Wtorek na dzielni”: Konstantynów bitumem pachnący

Studencka i szpitalna dzielnica Konstantynów to cichy zakątek Lublina. Mimo pozornego spokoju sporo dzieje się w tej części miasta. Zapraszamy do oglądania naszego programu „Wtorek na dzielni”, który ukazuje się na naszym kanale YouTube oraz na stronie www.dziennikwschodni.pl

Pryszczyca w natarciu. Nowe decyzje po odprawie Zespołu Kryzysowego

Pryszczyca w natarciu. Nowe decyzje po odprawie Zespołu Kryzysowego

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o kolejnej dwustopniowej odprawie Zespołu Zarządzania Kryzysowego MRiRW, która miała miejsce 7 kwietnia. Spotkanie odbyło się w kontekście narastającego zagrożenia transmisji wirusa pryszczycy z krajów sąsiednich na terytorium Polski.

Stadnina z dużą stratą finansową. Mowa o kosztach naprawy zaniedbań poprzedników

Stadnina z dużą stratą finansową. Mowa o kosztach naprawy zaniedbań poprzedników

Stadnina w Janowie Podlaskim wciąż notuje straty finansowe. Ta za ubiegły rok sięgnęła 4 mln zł i jest jedną z najwyższych w ostatnim czasie. KOWR tłumaczy, że to m.in. efekty naprawiania błędów poprzedników.

Zalety psychologa online w leczeniu uzależnień

Zalety psychologa online w leczeniu uzależnień

Psychoterapia online staje się coraz bardziej popularnym narzędziem w leczeniu uzależnień, oferując pacjentom wygodę, anonimowość i dostępność, które są kluczowe w procesie terapeutycznym. W niniejszym artykule omówimy, dlaczego psycholog online może być skutecznym rozwiązaniem dla osób zmagających się z nałogami.

Zarządzanie płynnością finansową w projektach unijnych – jak zabezpieczyć prefinansowanie i rozliczać zaliczki bez ryzyka utraty środków

Zarządzanie płynnością finansową w projektach unijnych – jak zabezpieczyć prefinansowanie i rozliczać zaliczki bez ryzyka utraty środków

Pozyskanie dotacji unijnej to dla wielu firm i instytucji szansa na dynamiczny rozwój. Jednak za sukcesem projektu stoi nie tylko dobrze napisany wniosek, ale również skuteczne zarządzanie płynnością finansową. Nawet najlepiej oceniony projekt może stanąć w miejscu, jeśli beneficjent nie będzie miał środków na jego bieżącą realizację. Jak zatem zabezpieczyć prefinansowanie, rozliczać zaliczki i utrzymać płynność przez cały okres realizacji projektu?

ZUS sfinansuje rehabilitację neurologiczną. Nowy program już dostępny dla pacjentów

ZUS sfinansuje rehabilitację neurologiczną. Nowy program już dostępny dla pacjentów

Od kwietnia osoby cierpiące na schorzenia ośrodkowego układu nerwowego mogą skorzystać z nowej formy wsparcia oferowanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Bezpłatna rehabilitacja lecznicza to szansa na powrót do aktywności zawodowej dla wielu mieszkańców Lubelszczyzny i całego kraju.

Harmonia dźwięków w Klubie Muzycznym CSK: mistrz gitary i młoda wiolonczelistka na jednej scenie
koncert
11 kwietnia 2025, 19:00

Harmonia dźwięków w Klubie Muzycznym CSK: mistrz gitary i młoda wiolonczelistka na jednej scenie

W najbliższy piątek (11 kwietnia) w Klubie Muzycznym CSK odbędzie się interesujący koncert, który będzie spotkaniem dwóch talentów muzycznych: gitarzysty Mauricio Díaza Álvareza oraz utalentowanej wiolonczelistki Anny Komusiński De Alba. Muzyczna konfrontacja doświadczenia z młodością zapowiada się porywająco – to wydarzenie, którego miłośnicy muzyki klasycznej w Lublinie nie powinni przegapić.

Będą nieśli krzyż na Majdanku. Po drodze krzyżowej zaplanowano więcej autobusów

Będą nieśli krzyż na Majdanku. Po drodze krzyżowej zaplanowano więcej autobusów

W piątek na Majdanku odbędzie się droga krzyżowa. Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego zapowiada większą ilość kursów komunikacji miejskiej po jej zakończeniu.

Jak zwiększyć widoczność firmy w internecie dzięki profesjonalnym narzędziom?

Jak zwiększyć widoczność firmy w internecie dzięki profesjonalnym narzędziom?

W dzisiejszych czasach obecność w internecie to podstawa sukcesu każdej firmy. Klienci coraz częściej szukają produktów i usług online, a brak odpowiedniej strategii cyfrowej może oznaczać utratę szans na dotarcie do nowych odbiorców. Tworzenie stron www to pierwszy krok, który pozwala zaistnieć w sieci i zbudować wizerunek marki. Profesjonalna witryna nie tylko przyciąga uwagę, ale także buduje zaufanie i ułatwia kontakt z potencjalnymi klientami. Zobacz, dlaczego warto zdecydować się na taką stronę WWW!

Samoloty, laboratoria i pokazy: PANS w Chełmie zaprasza na Drzwi Otwarte
REKRUTACJA

Samoloty, laboratoria i pokazy: PANS w Chełmie zaprasza na Drzwi Otwarte

Dlaczego mechanicy lotniczy są tak poszukiwani na rynku pracy? Jak zostać kontrolerem ruchu lotniczego? - szukających odpowiedzi na takie pytania Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zaprasza na Drzwi Otwarte.

Szykuje się paraliż miasta. We wtorek lepiej omijać centrum

Szykuje się paraliż miasta. We wtorek lepiej omijać centrum

W Lublinie we wtorek będzie gorąco i to nie za sprawą temperatury. Do miasta przyjadą górnicy z Bogdanki i będą protestować w centrum. Autobusy pojadą inaczej, a strefa płatnego parkowania zostanie wyłączona z użytku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium